Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Εθνική Φρουρά: Αναβαθμισμένος ο ρόλος των Δυνάμεων Καταδρομών

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Προχωρούμε με σταθερά βήματα και σε νέες αγορές“, είπε ο υπουργός Αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης, κατά την διάρκεια τελετής απονομής πράσινου μπερέ στους νέους καταδρομείς, στις 27 Νοεμβρίου.

Τα λόγια αυτά, επιβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα ανανεώσεως του οπλισμού και του εν γένει υλικού των Δυνάμεων Καταδρομών του ΓΕΕΦ, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά εξακολουθούν να υπάρχουν. Όπερ συνεπάγεται ότι τα κονδύλια της ΓΕΕΦ/ΔΚΔ, που η αλήθεια είναι ότι κινούνται σε γενικώς χαμηλά επίπεδα, θα αυξηθούν.

Η στοχευμένη κίνηση του ΥΠΑΜ όσο και του ΓΕΕΦ, έχει εξήγηση, δεδομένων των προκλήσεων ασφαλείας στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί η Εθνική Φρουρά, πέραν της συμβατικής μόνιμης απειλής, οι οποίες απαιτούν διαρκή παρακολούθηση των εξελίξεων. Δεν είναι τυχαίο ότι η “εκπροσώπηση” της Εθνικής Φρουράς σε πολυεθνικές ή διμερείς ασκήσεις με φίλες χώρες, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμός στις Ειδικές Δυνάμεις και τους καταδρομείς της. Αν εμπεδώθηκε κάτι την τελευταία περίοδο από πλευράς ΓΕΕΦ, από τις στενότερες επαφές που δημιουργήθηκαν με τις συνεργασίες των Ισραηλινών αλλά και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ότι οι Ειδικές Δυνάμεις αποτελούν ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο πολυεργαλείο, που διακρίνεται από χαμηλό κόστος επενδύσεως αλλά έχει υψηλή απόδοση. Γι’ αυτό τον λόγο είναι παγκοσμίως παραδεκτή σε όλους τους προηγμένους στρατούς η ανάγκη ειδικής μέριμνας, με διάθεση επιπλέον – εκτάκτων κονδυλίων πολλές φορές, ώστε να καλύπτονται “επίκαιρες” και ειδικές ανάγκες των Ειδικών Δυνάμεων.

 Από την άλλη, το ΓΕΕΦ, όπως έχει αποδείξει, δεν χρειάζεται και ιδιαίτερα ερεθίσματα για να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων κατοχής, αρκεί. Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα ο εχθρός ενισχύει σημαντικά τις δυνάμεις του, αποβλέποντας στην ποιοτική αναβάθμισή τους. Οι εξελίξεις αυτές, προσφέρουν νέους Στόχους Υψηλής Αξίας (High Value Targets) οι οποίοι, εξαιτίας της υψηλής τακτικής κινητικότητος που τους διακρίνει, αντιπροσωπεύουν αντικείμενο τυπικών αποστολών Έρευνας & Καταστροφής, που ανατίθενται στις Ειδικές Δυνάμεις.

Θα έλεγε κανείς, ότι πέραν των νέων προκλήσεων που δημιουργεί η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο, ο ρόλος των Ειδικών Δυνάμεων εξακολουθεί να είναι σοβαρός ακόμη και για την ανταπόκριση σε συμβατικές αποστολές, εναντίον των δυνάμεων κατοχής. Συμπερασματικώς, πολύ ορθώς το ΥΠΑΜ και το ΓΕΕΦ έχουν δώσει νέα δυναμική, τόσο στις μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων όσο και γενικότερα στις Δυνάμεις Καταδρομών.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close