Ο Κύπριος ΥΠΑΜ για Διοίκηση Ναυτικού και ΜΥΚ
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα, κατά τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης», ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπος Πετρίδης, αναφέρθηκε στο έργο και τις εξελίξεις γενικότερα της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ.
Θίγοντας το ζήτημα της συμμετοχής της Διοίκησης Ναυτικού σε πολυεθνικές ασκήσεις και τον ρόλο της στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με φίλες χώρες, ανέφερε:
«Αεροναυτικές ασκήσεις διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με σημαντικότερα παραδείγματα τις “NOBLE DINA-2021”, “ΕΥΝΟΜΙΑ 2-2021”, “BRIGHT STAR” και “ΜΕDUSA 11” με συμμετοχή χωρών όπως την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μια καινούρια σελίδα ανοίγεται πλέον με συνεκπαιδεύσεις στις ειδικές επιχειρήσεις. Η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών σε συνεργασία με τμήματα καταδρομών ασκήθηκαν, κατά το τρέχον έτος, μαζί με τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ Ελλάδας αλλά και Ομάδων των NAVY SEALS του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Η συνεργασία και συνεκπαίδευση με φίλιες και συμμαχικές ένοπλες δυνάμεις και η συμμετοχή σε πολυεθνικές διακλαδικές ασκήσεις ενισχύουν τη διαλειτουργικότητα και τη ναυτοσύνη αλλά και την απόκτηση επιχειρησιακής εμπειρίας ειδικά από τη συνεκπαίδευση των ΟΥΚ με αντίστοιχες μονάδες άλλων χωρών. Η επιτυχία τους υποχρεώνει όλους εμάς να εντείνουμε και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την προσπάθεια για κοινές ασκήσεις μέσα στο πλαίσιο των συνεργασιών μας».
Αναφερόμενος σε θέματα εξοπλισμών, ο υπουργός είπε:
«Η τουρκική αδιαλλαξία σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη επιθετική στάση της, επιβάλλουν τη συνεχή αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς. Μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του κράτους, προχωρούμε με σταθερά βήματα στην εκτέλεση του εξοπλιστικού μας προγράμματος που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά στα υψηλότερα οικονομικά επίπεδα των τελευταίων 17 χρόνων.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Ναυτικής Αποτροπής και των δυνατοτήτων των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών αποκτήθηκαν τρία σκάφη έρευνας και διάσωσης για τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, αναβαθμίστηκε το σύστημα κατευθυνόμενων πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας και σύντομα θα αρχίσει ο εκσυγχρονισμός των δυνατοτήτων συλλογής ναυτικών πληροφοριών, διοίκησης και ελέγχου ναυτικών επιχειρήσεων.
Σε θέματα υποδομών κατασκευάστηκε ελικοπτεροδρόμιο και άρχισε η εκπόνηση σχεδίων για την κατασκευή εγκαταστάσεων εντός της Ναυτικής Βάσης για φιλοξενία μεγάλων ναυτικών μονάδων».