Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Αμερικανικά όπλα εν όψει για την Εθνική Φρουρά; Τι θα ενδιέφερε

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 6 Νοεμβρίου, Λευκωσία και Ουάσιγκτον υπέγραψαν δήλωση προθέσεων για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ασφαλείας. Με αυτό τον τρόπο, κατά τα ανακοινωθέντα, θα προωθηθούν τα κοινά συμφέροντα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ενίσχυση της ασφαλείας στην θάλασσα και στα σύνορα, όσο και την περιφερειακή ασφάλεια.
Υπενθυμίζεται ότι στον ψηφισθέντα στις 13 Αυγούστου αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το Οικονομικό Έτος 2019, είχε προβλεφθεί η υποβολή εκθέσεως από του υπουργούς Αμύνης και Εξωτερικών προς τις αρμόδιες επιτροπής της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ, ως προς την σχέση ασφαλείας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Στην εν λόγω έκθεση, έπρεπε:
α) να περιγράφεται η διμερής συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα και την ασφάλεια.
β) να εκτεθούν πιθανά βήματα ενισχύσεως αυτής, περιλαμβανομένων προτάσεων για την ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της ασφαλείας και άμυνας.
γ) να γίνει εκτίμηση – απολογισμός της εφαρμοζόμενης πολιτικής αποκλεισμού της πωλήσεως αμερικανικών όπλων στην Λευκωσία.
δ) να αναλυθεί κατά πόσο η εφαρμοζόμενη πολιτική συνάδει με τους συνολικούς στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
ε) να εκτιμηθούν οι συνέπειες της άρσεως των μέχρι σήμερα περιορισμών της αμερικανικής πολιτικής στα συμφέροντα των ΗΠΑ που σχετίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι ενδείξεις φανερώνουν ότι δεν αργεί η επίσημη διακήρυξη από πλευράς ΗΠΑ της άρσεως του εμπάργκο όπλων προς την Λευκωσία. Γεγονός που αυτομάτως ανοίγει την πόρτα στην Εθνική Φρουρά για την σοβαρή ενίσχυσή της, κατ’ ελάχιστον μέσω της προσκτήσεως χρήσιμου αποσυρθέντος και πλεονάζοντος υλικού, που συνεπάγεται χαμηλή δαπάνη. Υπάρχουν “ευκαιρίες” οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα, προς κάλυψη αναγκών της Εθνικής Φρουράς;
Ένας πρώτος πρόχειρος κατάλογος καταλλήλων αμερικανικών οπλικών συστημάτων, που μπορούν να ενισχύσουν αποφασιστικώς δύο βασικούς τομείς στους οποίους υστερεί η Εθνική Φρουρά, είναι:
Ελικόπτερα ένοπλης αναγνωρίσεως OH-58D Kiowa Warrior. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους είναι οι ικανότητες νυκτερινού αγώνος, χάρη στο σύγχρονο σύνολο ηλεκτροπτικών αισθητήρων. Τα χρησιμοποιούμενα σήμερα Mi-35P στερούνται αναλόγου εξοπλισμού, περιορίζοντας την επιχειρησιακή αξία τους μόνο σε αγώνα κατά την ημέρα. Επιπλέον, ο αμερικανικός αντιαρματικός πύραυλος HELLFIRE, έχει μεγαλύτερο βεληνεκές (8 χλμ.) έναντι των αντιστοίχων που αξιοποιεί το ρωσικό ελικόπτερο, συνεπώς επεκτείνεται η απόσταση προσβολής εχθρικών στόχων. Η αναμενόμενη είσοδος σε υπηρεσία των Kiowa Warrior στον Ελληνικό Στρατό, θα προσφέρει αυτονόητα ποικίλα πλεονεκτήματα από ενδεχομένη ένταξή τους και στην Εθνική Φρουρά.

Εναλλακτικώς, μπορεί να εξετασθεί ακόμη και η επιλογή των “καθαρόαιμων” επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-1W Super Cobra που αποσύρονται από το Σώμα Πεζοναυτών. Τα τελευταία, χάρη στην δυνατότητα οπλισμού και με πυραύλους ΑΙΜ-9, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε ρόλο ιδιότυπης “αεροπορίας ανταρτικού τύπου”, προς “ασύμμετρη” αντιμετώπιση μαχητικών αεροσκαφών. Βεβαίως και τα Kiowa Warrior έχουν ανάλογη ικανότητα, χάρη στον πύραυλο Stinger, μικρότερης όμως ακτίνας δράσεως.


Ρυμουλκούμενα πυροβόλα Μ198 των 155 mm. To Πυροβολικό της Εθνικής Φρουράς υστερεί σε διαμέτρημα – ισχύ πυρός και βεληνεκές, των ρυμουλκουμένων συστημάτων του, ο όγκος των οποίων αποτελείται από πυροβόλα 100 και 105 mm. To M198 είναι ελαφρού τύπου, με βάρος 7.154 κιλά και βεληνεκές 22.400 μέτρα με κοινά πυρομαχικά και 30.000 μέτρα με βλήματα τύπου RAP. Συγκριτικώς, το μέγιστο βεληνεκές των υφισταμένων γιουγκοσλαβικής προελεύσεως Μ56 των 105 mm, δεν ξεπερνά τα 18.000 μέτρα.
Προς διερεύνηση μπορεί να τεθεί και η δυνατότητα εξασφαλίσεως αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ109Α5 των 155 mm, που επίσης διατίθενται αλλά σε μικρότερους αριθμούς.


• Μια άλλη διάσταση που ανοίγει, είναι η περίπτωση των ραντάρ αντιπυροβολικού Arthur ModB/C τα οποία είχαν παραγγελθεί προ ετών από την Σουηδία αλλά κατέληξαν στον Ελληνικό Στρατό. Η παράδοσή τους στην Κύπρο δεν εκτελέσθηκε, λόγω υποσυστημάτων αμερικανικής προελεύσεως που ενσωμάτωναν, με αποτέλεσμα τα 3 συστήματα να παραληφθούν από την Ελλάδα. Πρόκειται για συστήματα ικανά προς εντοπισμό βλημάτων μικρού διαμετρήματος σε αποστάσεις 25 και 31 χλμ. αντιστοίχως ενώ η επίδοση για βλήματα μεγαλύτερα των 120 mm ανέρχεται σε 40 και 55 χλμ. αντιστοίχως. Στην περίπτωση του ModC δε, ρουκέτες και πύραυλοι εντοπίζονται σε απόσταση μέχρι 60 χλμ.


Εναέρια ισχύς και πυροβολικό, είναι δύο τομείς στους οποίους η Εθνική Φρουρά πάσχει και έχει κενά. Η αμερικανική “βοήθεια” για ταχεία κάλυψη αυτών, όχι μόνο θα αναβαθμίσει το αξιόμαχο αλλά θα περάσει και ένα μήνυμα στον εχθρό. Το πιθανότερο είναι σε πρώτη φάση οι ΗΠΑ να παρουσιασθούν πρόθυμες για παραχώρηση στην Κύπρο άλλου υλικού, όπως επί παραδείγματι περιπολικά σκάφη. Σίγουρα όμως ανοίγονται προοπτικές στον τομέα των οπλικών συστημάτων και από τώρα θα πρέπει να γίνουν ενέργειες από πλευράς ΓΕΕΦ, διότι το πλεονάζον αμερικανικό υλικό είναι περιζήτητο από τους αναπτυσσόμενους στρατούς.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close