Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Για μία Επιλαρχία Leopard 2A4 ενδιαφέρεται η Κύπρος

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην αναζήτηση μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Leopard 2A4 προς άμεση προμήθεια, έχει οδηγηθεί η Κύπρος μετά την αποκάλυψη της ενισχύσεως των τουρκικών δυνάμεων κατοχής με άρματα του ιδίου τύπου.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2018 η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ είχε αποκαλύψει την μεταφορά στα κατεχόμενα μίας Επιλαρχίας 42 αρμάτων Leopard 2A4 αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Ενώπιον αυτής της νέας απειλής, από την αναβάθμιση του αρματικού δυναμικού των τουρκικών δυνάμεων, εκ της αναπτύξεως αρμάτων με πυροβόλο 120 mm, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) εισηγήθηκε την άμεση “απάντηση” και η κυπριακή κυβέρνηση επανεξετάζει την προοπτική της λύσεως που προτείνει από την άνοιξη του 2017 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕDA) μέσω του Σχεδίου Βελτιστοποιήσεως Κυρίου Άρματος Μάχης Leopard 2 (OMBT-Leo 2).

Το OMBT-Leo 2 προβλέπει ότι κράτη – μέλη του EDA που χρησιμοποιούν ήδη τον εν λόγω τύπο άρματος, μπορούν να προσφέρουν με διαδικασία εκμισθώσεως αριθμό αρμάτων σε ενδιαφερόμενα άλλα κράτη – μέλη που επιδιώκουν την αναβάθμιση των τεθωρακισμένων δυνάμεών τους. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με σημαντικό αριθμό αρμάτων Leopard 2A4 και μαζί με την Ισπανία θεωρούνται οι δύο μοναδικές χώρες που μπορούν να λειτουργήσουν ως “Providers”.

Από ελληνικής πλευράς, μετά και την εισήγηση του ΓΕΣ, έχει γνωστοποιηθεί ότι μπορεί να διατεθεί μέχρι μία Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ) 41 Leopard 2A4, με το σκεπτικό ότι από το αντίτιμο που θα εξασφαλισθεί, θα εξευρεθούν πόροι για την υλοποίηση ενός προγράμματος αναβαθμίσεως των υπολοίπων αρμάτων του τύπου που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.

Στην τελευταία συνάντηση των κρατών μελών του EDA για την εξέταση της πορείας του OMBT-Leo 2 τον περασμένο Φεβρουάριο, η Κύπρος κατέθεσε επισήμως την επιχειρησιακή απαίτηση για μία ΕΜΑ 41 αρμάτων Leopard 2A4. Tο “πρόβλημα” είναι ότι η Ισπανία, έχει ενημερώσει ότι μπορεί να διαθέσει μέχρι 19 άρματα, συνεπώς η μόνη εναλλακτική πηγή απομένει η Ελλάδα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει γίνει αποδέκτης “έντονου” ενδιαφέροντος από φιλικές χώρες όπως η Ρουμανία, για την παραχώρηση Leopard 2A4. Είναι αυτονόητο όμως ότι στην περίπτωση της Κύπρου δίδεται απόλυτη προτεραιότητα για λόγους εθνικούς. Από πολιτικής απόψεως, εκτιμάται ότι μετά την τουρκική πρωτοβουλία να αναπτύξει Leopard 2A4 στα κατεχόμενα, δεν αναμένονται αντιρρήσεις από την γερμανική κυβέρνηση σε μια τέτοια ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σήμερα ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει 170 άρματα Leopard 2 HEL και 183 Leopard 2A4.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close