Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Διακρατική συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ για Σύστημα Επιτήρησης

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 4 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Αμύνης της Κύπρου γνωστοποίησε την πραγματοποίηση επισκέψεως του Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Υπουργείου Αμύνης του Ισραήλ (SIBAT) Ταξίαρχου (ε.α.) Yair Kulas και την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για εγκατάσταση Συστήματος Επιτήρησης. Σημειώνεται ότι στο αγγλικό κείμενο της σχετικής αναρτήσεως του Υπουργείου Αμύνης της Κύπρου, που αναφέρεται με μεγαλύτερη ακρίβεια σε Χερσαίο Σύστημα Επιτήρησης, χρησιμοποιείται ο όρος “development”, δηλαδή “ανάπτυξη”, ένδειξη ότι το Σύστημα δεν υφίσταται ολοκληρωμένο αλλά θα αναπτυχθεί από τον ανάδοχο σύμφωνα με τις ανάγκες του χρήστη.

Πρόκειται για το Σύστημα Επιτήρησης που θα καλύπτει καθ’ ολοκληρίαν την Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός, επιτρέποντας χάρη στους αυτοματισμούς και την λήψη δεδομένων από αισθητήρες, αξιόπιστη ενημέρωση και επίγνωση καταστάσεως όσο και εξοικονόμηση προσωπικού από καθήκοντα ασφαλείας. Το Σύστημα Επιτήρησης στηρίζεται στην αξιοποίηση σειράς ηλεκτροπτικών αισθητήρων που θα εγκατασταθούν σε επίκαιρες θέσεις, δίνοντας εικόνα σε πραγματικό χρόνο όλο το εικοσιτετράωρο σε σταθμούς και κέντρα ελέγχου.

Η τεχνολογία που ενέχουν ανάλογα συστήματα, είναι απολύτως εντός των δυνατοτήτων ελληνικών εταιρειών αλλά η οποιαδήποτε διερεύνηση δυνατοτήτων ακόμη και σε επίπεδο εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή πρώιμης μελέτης, δεν φαίνεται να απασχόλησε το Υπουργείο Αμύνης της Κύπρου.

Η παρατηρούμενη απουσία ελληνικών εταιρειών από αναθέσεις αμυντικών συμβάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστά αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων σε στοιχειώδη συνεργασία εξοπλισμών και αμυντικής βιομηχανίας, λόγω ανυπαρξίας ενδιαφέροντος και συγκεκριμένης πολιτικής. Κατά το παρελθόν, υπήρξε σκανδαλώδης παρέμβαση για προμήθειες του κυπριακού Υπουργείου Αμύνης αμυντικού υλικού από κρατικές ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες ενώ η προώθηση προϊόντων ιδιωτικών εταιρειών προφανώς δεν ενδιαφέρει το ίδιο.

Αναδεικνύεται και σε αυτή την περίπτωση η απουσία ενός κεντρικού κρατικού οργανισμού αρμοδίου για την ανάπτυξη και προώθηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας συνολικώς, αφού ούτε στο αδελφό κράτος δεν υπάρχουν πωλήσεις. Το τελευταίο, φαίνεται ότι δεν βρίσκει κανένα αξιόλογο προϊόν ελληνικής εταιρείας, ακόμη και των πλέον “ταπεινών” κατηγοριών. Στην δε DEFEA 2021, σε επίσκεψη ανωτάτου αξιωματούχου από την Κύπρο σε περίπτερο ελληνικής εταιρείας που προσφέρει προϊόντα ατομικής εξαρτύσεως, ελέχθη ευθέως “αργήσατε, θα αγοράσουμε από το Ισραήλ“…

Κατά τα άλλα ακούμε συχνά για διμερή συνεργασία ενώ υφίσταται υποτίθεται και Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου το οποίο συνερχόταν δύο φορές το χρόνο με συμμετοχές των υπουργών, Αρχηγών, Γενικών Διευθυντών και επιτελών της ανώτατης στρατιωτικής ιεραρχίας των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών.

Μπορεί η Κύπρος να αποκτήσει Αμυντική Βιομηχανία; Τί πρότεινε η ελληνική EODH;

Tags

Related Articles

Back to top button
Close