“Επιθετικός” ο ΥΕΘΑ στην Βουλή για φρεγάτες, Καλαμάτα αλλά και με… “μπηχτές” για Ρ-3
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
“Επιθετικός” όσο και αποκαλυπτικός, εμφανίσθηκε ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος στην Βουλή, κατά την διαδικασία κυρώσεως της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσεως Ελλάδος – Γαλλίας. Μιλώντας στις 7 Οκτωβρίου, ο υπουργός απέκρουσε τις αρνητικές παρατηρήσεις της αντιπολιτεύσεως που, για να είμαστε δίκαιοι, υπήρξαν μάλλον μεμψίμοιρες και ρηχές γι’ αυτή την μείζονα εξέλιξη σε επίπεδο εθνικής πολιτικής. Όμως ο υπουργός ανέφερε και ενδιαφέροντα στοιχεία για τα εξοπλιστικά προγράμματα που διαχειρίζεται, προβαίνοντας σε άμεσες συγκρίσεις με την προηγουμένη κατάσταση.
Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων
Ο ΥΕΘΑ απάντησε και σε τοποθετήσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως σχετικώς με το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων στην Καλαμάτα.
«Άκουσα στην τοποθέτησή σας, αξιότιμε Πρόεδρε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να κάνετε λόγο για σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση του Εκπαιδευτικού Κέντρου της Καλαμάτας κι επίσης να ισχυρίζεστε ότι διαθέταμε καλύτερες εναλλακτικές λύσεις, ότι δηλαδή μπορούσαμε να το κάνουμε φθηνότερα με δικά μας χρήματα, στο 1/4 μάλιστα του συνολικού κόστους. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αναληθείς και θα σας προέτρεπα να ανατρέξετε σε αυτούς που σας συμβούλευσαν να πείτε αυτά γιατί δεν ήρθαν καλά διαβασμένοι και επομένως δεν σας συμβούλευσαν καλά.
Η μόνη πρόταση που είχαμε στα χέρια μας όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση κ. Πρόεδρε, ήταν αυτή μιας Καναδικής εταιρείας ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Στην πορεία προέκυψε και η Ισραηλινή εταιρεία. Ξεκίνησε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός, είχαμε διαδοχικές μειώσεις των προτάσεων και καταλήξαμε στο ύψος εις το οποίο συμφωνήσαμε.
Αφότου πέρασε το πρόγραμμα από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής -μετά από πεντάωρη συζήτηση και εξονυχιστικές εξηγήσεις που δόθηκαν για την κοστολόγηση- ξεκίνησε η κυρίως διαπραγμάτευση η οποία οδήγησε στην τελική, αυτήν που ισχυρίζεστε εσείς ότι είναι σκανδαλωδώς υπερκοστολογημένη τιμή, η οποία είναι κατά τι μεγαλύτερη της αρχικής διότι μπήκε η ρήτρα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής που δεν είναι σκανδαλώδης παρέμβαση από το πουθενά, αλλά συνήθης πρακτική σε τέτοιου είδους μακροχρόνιες συμβάσεις. Ως γνωστόν η σύμβαση αυτή είχε διάρκεια 22 ετών. Άλλωστε αυτή τη ρήτρα διαπραγματευόταν και θα συζητούσαν εάν έπαιρναν αυτήν την δουλειά και οι Καναδοί.
Ο ισχυρισμός όμως ότι επιπλέον είχαμε και δική μας πρόταση κατατεθειμένη από την Πολεμική Αεροπορία και δεν την αξιοποιήσαμε είναι απολύτως αναληθής, διότι κατά τη συνεδρίαση του ΣΑΓΕ, τον Ιανουάριο του 2019, ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας στα πρακτικά -μπορείτε να ανατρέξετε και να το δείτε αυτό του ΣΑΓΕ, τα έχω πιο φρέσκια στη μνήμη μου και θα ήθελα να φρεσκάρω και τη δική σας- αποφάνθηκε ότι πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η Καναδική πρόταση, όπως να αναζητηθούν ενδεχομένως και άλλες λύσεις.
Άλλες λύσεις δεν προτάθηκαν ποτέ και παρότι το ζητήσαμε τότε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών και Άμυνας -όταν για 5 ώρες συζητούσαμε για την Καλαμάτα κανένας δεν προσκόμισε τον φάκελο κατά τον οποίον δήθεν θα μπορούσε να το κάνουμε μόνοι μας στο 1/4 του ποσού κι αυτό δεν συνέβη διότι δεν υπήρχε φάκελος, υπήρχε μόνο μία θεωρητική αναζήτηση από στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που ποτέ όμως δεν αποτυπώθηκε σε πρόταση. Γι’ αυτό το λόγο αναζητήσαμε λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο όπως καταλαβαίνετε στο τέλος του έτους με τη λήξη του προσδόκιμου βίου των εκπαιδευτικών αεροθουμένων θα είχε δραματικές συνέπειες για την ομαλή συνέχεια της Εκπαίδευσης των Ικάρων και την βρήκαμε με την Ισραηλινή πρόταση, στην τιμή που έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και σίγουρα δεν αποτελεί σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση.
Θα συνιστούσα αυτοί που σας συμβουλεύουν επ’ αυτών των θεμάτων, να έρχονται καλύτερα διαβασμένοι ώστε να μη δημιουργούνται εντυπώσεις πρώιμης σκανδαλολογίας σε αυτή την Αίθουσα.
Η συζήτηση περί τα Εξοπλιστικά θα έλεγα πήρε μεγάλο μέρος αυτής της συζήτησης, που για άλλα είναι κι όχι για τα Εξοπλιστικά.
Κλείνοντας έχω να πω μόνο τούτο: Αν επιδεικνύατε τον ίδιο ζήλο περί τα Εξοπλιστικά όταν ήσασταν στην κυβέρνηση, όπως αυτόν που επιδεικνύεται σήμερα σε αυτή τη συζήτηση, δεν θα είχαμε να τρέξουμε για να καλύψουμε τόσο μεγάλο κενό.
Σας ευχαριστώ».
Σχόλια
Από τα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσίασε ο ΥΕΘΑ, θα κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις.
- Ο ΥΕΘΑ αναφέρει ότι οι συζητήσεις με την Naval Group μέχρι το καλοκαίρι του 2020 είχαν καταλήξει σε δύο φρεγάτες Αεράμυνας Περιοχής κόστους 3,3 δισ. ευρώ. Αυτό, υποστήριξε, κρίθηκε ασύμφορο οικονομικώς. Κάνει όμως ένα άλμα περιγράφοντας τον “οδικό χάρτη”, αφού λέει ότι απλώς οι Γάλλοι επανήλθαν με καλύτερη πρόταση όπως και οι άλλοι υποψήφιοι. Δεν εξήγησε πως προέκυψαν οι άλλες υποψηφιότητες αφού αυτό ήταν το αποτέλεσμα της εξαγγελίας του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο του 2020 προγράμματος προμήθειας 4 φρεγατών και μάλιστα “πολλαπλού ρόλου”, δηλαδή όχι Αεράμυνας Περιοχής που ήταν το αντικείμενο συζητήσεως με τους Γάλλους. Επομένως, ο επαναπροσδιορισμός του αντικειμένου του προγράμματος σε φρεγάτα διαφορετικής κατηγορίας, μόνη κατηγορία στην οποία μπορούσε να καταθέσει προσφορά η αμερικανική Lockheed Martin, όσο και οι διαρκείς τοποθετήσεις εκπροσώπων της κυβερνήσεως που συνέδεαν την επιλογή με την κυοφορούμενη υποστήριξη αμερικανικής επενδύσεως στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ήταν σαφές ότι περνούσαν συγκεκριμένο μήνυμα προτιμήσεως. Εξάλλου, όλοι σήμερα συμφωνούν ότι η τελική “επιστροφή” στην γαλλική φρεγάτα ήταν παράπλευρη συνέπεια της τεκτονικής μεταβολής που επήλθε αναπάντεχα λόγω της συμφωνίας AUKUS. Όλα τα προηγούμενα, οριοθετούν το πολιτικό πλαίσιο, το οποίο η ίδια η κυβέρνηση έθεσε. Όπως όμως κατέστη αντιληπτό, ο πρωθυπουργός, επέδειξε σωστό αισθητήριο και ανακλαστικά την κατάλληλη στιγμή, με αποτέλεσμα να αδράξει την ευκαιρία λόγω διεθνούς συγκυρίας και, αντικειμενικώς, να αποκομίσει στο τέλος τα μέγιστα για την χώρα σε πολιτικό επίπεδο και για το Πολεμικό Ναυτικό σε επιχειρησιακό.
- O YEΘΑ αποκάλυψε ότι στις 6 Οκτωβρίου, δηλαδή οκτώ ημέρες μετά την υπογραφή του ΜοU για την προμήθεια 3+1 FDI HN (και μόλις την προηγουμένη της εμφανίσεως του ΥΕΘΑ στην Βουλή) η ΓΔΑΕΕ απέστειλε επιστολή στην αντίστοιχη γαλλική, ζητώντας συνεργασία της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας κατά την εκτέλεση της συμβάσεως. Όπως όμως έχει πει χαρακτηριστικώς ο ναύαρχος Κυριακίδης, πρώην γενικός διευθυντής ΓΔΑΕΕ, με αφορμή το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των F-16, “το να διαπραγματεύεσαι με κάποιον ο οποίος έχει εξασφαλίσει ότι είναι ο προμηθευτής, είναι κατ’ ελάχιστον ανούσιο“. Χωρίς να αμφισβητείται η καλή διάθεση των Γάλλων, το στοιχείο αυτό είναι αποτέλεσμα της μεθόδου που ακολούθησε η κυβέρνηση στην επιλογή φρεγάτας και επιβεβαιώνει ότι η τελική (πολιτική) απόφαση ελήφθη εκτάκτως, στα τέλη Σεπτεμβρίου, κι όχι κατόπιν ολοκληρώσεως της όποιας διαδικασίας αξιολογήσεως. Επομένως, αποτελεί πραγματικό στοίχημα και για την κυβέρνηση αλλά και για τον ΥΕΘΑ, η μεγιστοποίηση της εμπλοκής της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο εν λόγω πρόγραμμα.
- Στην περίπτωση του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, αναφέρθηκε ότι ενώ αρχικώς υπήρχε μόνο μία πρόταση από καναδική εταιρεία, εν συνεχεία “προέκυψε” και από ισραηλινή. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, γνωρίζουν ότι η πρόταση της Elbit “προέκυψε” κατόπιν προσκλήσεως της ελληνικής κυβερνήσεως (θεμιτό). Αλλά και εδώ, εφόσον δεχθούμε ότι λειτούργησε ο ανταγωνισμός, ο ΥΕΘΑ αποκάλυψε ότι η κυρίως διαπραγμάτευση με την Elbit ξεκίνησε “αφότου πέρασε το πρόγραμμα από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής“. Δηλαδή και εδώ, πρώτα επήλθε συμφωνία με την εταιρεία ανάδοχο και μετά έγινε διαπραγμάτευση όρων ενώ δεν έχει ακουστεί το παραμικρό και σε αυτή την περίπτωση, για εξασφάλιση ανταλλαγμάτων. Στοιχείο το οποίο δημιουργεί το ερωτηματικό εάν στην διάρκεια συζητήσεως του προγράμματος στην Βουλή, υπήρξε κάποιος βουλευτής ο οποίος έθεσε ερώτημα για εξασφαλισμένα ανταλλάγματα σε βιομηχανικό ή άλλο επίπεδο.