Δυναμική επίδειξη δυνατοτήτων και διακλαδικής συνεργασίας από την ΔΕΠ
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), στο πλαίσιο συγκρότησης και ενεργοποίησής της, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πάχη Μεγάρων, παρουσία επισήμων, μεταξύ των οποίων και ξένοι, όπως οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Κύπρου, της Αλβανίας και των Σκοπίων αλλά και οι Ακόλουθοι Άμυνας Αλβανίας, Βουλγαρίας, Γαλλίας και Ρουμανίας.
Η επίδειξη αφορούσε δυνατότητες Ειδικών Επιχειρήσεων που διεξάγονται με την υποστήριξη μέσων του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού, σε συνδυασμό με τυποποιημένες στο ΝΑΤΟ Τακτικές, Τεχνικές και Διαδικασίες.
Η επίδειξη ξεκίνησε με κατάληψη αεροπορικής βάσης με συνδυασμό αεροκίνητης και αμφίβιας καταδρομικών ενεργειών. Μαχητικά F-16 “απομόνωσαν” τον Αντικειμενικό Σκοπό με προσβολές ακριβείας. Τα εικονικά πυρά πραγματοποιήθηκαν με τερματική καθοδήγηση από προσωπικό JTAC, με χρήση καταδείκτη λέιζερ. Εν συνεχεία εισήλθε στο προσκήνιο η αεροκίνητη δύναμη, την οποία μετέφεραν δύο ελικόπτερα Chinook και ένα ΝΗ-90. Συνοδεία εξασφάλιζε ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A Apache, τα οποία επίσης πραγματοποίησαν εικονικά πυρά με τερματική καθοδήγηση από JTAC.
Από τα Chinook αποβιβάσθηκαν ελαφρά οχήματα ειδικών επιχειρήσεων Flyer και μοτοσυκλέτες που κατέλαβαν επίκαιρα σημεία του στόχου. Για σκοπούς επιδείξεως, από το ΝΗ-90 οι καταδρομείς πραγματοποίησαν ταχεία καταρρίχηση με την τεχνική Fast Rope. Εν συνεχεία εμφανίστηκε και η δύναμη που αποβιβάσθηκε στην εγγύς ακτή από ένα Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς Zubr του Πολεμικού Ναυτικού. Επρόκειτο για οχήματα VBL και HMMWV, όπως και HMMWV με αντιαρματικά βλήματα Kornet E, που προωθήθηκαν ταχύτατα στην βάση.
Επιμέρους επεισόδια στο συγκεκριμένο σενάριο, ήταν η διαδοκιμή τραυματία από ακινητοποιηθέν όχημα. Ελικόπτερο ΝΗ-90 μετέφερε στο σημείο ομάδα διασωστών μάχης της 31 ΜΕΕΔ, που προσέγγισαν και με τις ειδικές γνώσεις τους επιμελήθηκαν την ασφαλή μεταφορά του τραυματία, σε σταθεροποιημένη κατάσταση, ώστε να τύχει αμέσως μετά χειρουργικής φροντίδας.
Το βλαβέν όχημα, απαγκιστρώθηκε από την σκηνή αεροπορικώς. Ένα ελικόπτερo Chinook προσέγγισε και αφού αιωρήθηκε επιτόπου, το προσωπικό στο έδαφος προσάρμοσε κατάλληλη συλλογή ιμάντων επί του HMMWV, το οποίο απομακρύνθηκε ως αναρτημένο εξωτερικό φορτίο.
Στο πέρας της επιχειρήσεως, αεροσκάφος τακτικών μεταφορών C-130 πραγματοποίησε ανεφοδιασμό των τμημάτων με ρίψη εφοδίων. Τα εφόδια ήταν παλετοποιημένα (CDS) και ερρίφθηκαν με αλεξίπτωτα, που είχε προετοιμάσει το Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού, που υπήχθη στην ΔΔΕΕ.
Από πλευράς ενισχύσεων, ακολούθησαν δύο ρίξεις ομάδων αλεξιπτωτιστών με άλμα τακτικού ιμάντος.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε σενάριο Μη Συναινετικής Νηοψίας από στοιχείο της ΔΥΚ, το οποίο καταρριχήθηκε με Fast Rope από ελικόπτερο S-70B στο ελικοδρόμιο του πλοίου απεικονίσεως. Όσο οι άνδρες εκτελούν την αποστολή τους, το ελικόπτερο παραμένει σε αιώρηση παρέχοντας κάλυψη με εναέριους ελεύθερους σκοπευτές ενώ στην σκηνή εμφανίσθηκαν και μικρότερα ταχύπλοα που παρείχαν κάλυψη από θαλάσσης μαζί με δύο Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου τύπου Mk V, που έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Στο θαλάσσιο μέτωπο, από το Zubr εξόρμησε δύναμη αμφιβίων καταδρομών με ελαστικές λέμβους εφόδου και jet ski που επέδειξε αμφίβια ενέργεια ανακαταλήψεως μικρονήσου. Επιθετικά ελικόπτερα Apache εκτέλεσαν και εδώ εικονικά πυρά υποστηρίξεως με τερματική καθοδήγηση από JTAC. Είχε προηγηθεί αθέατη υποβρύχια διείσδυση υποβρυχίων καταστροφέων με χρήση καταδυτικών συσκευών κλειστού κυκλώματος.
Παραλλήλως, επιδείχθηκε διείσδυση τμήματος αμφιβίων καταδρομών από ελικόπτερο Chinook, με τη μέθοδο Helo Casting, κατά την οποία η λέμβος εφόδου καθελκύεται από την ράμπα του ελικοπτέρου. Αυτό όμως που επιδείχθηκε για πρώτη φορά, ήταν και η απαγκίστρωση του τμήματος. Η λέμβος έρχεται σε ευθεία με την θέση του ελικοπτέρου που προσθαλασσώνεται με κατεβασμένη την ράμπα της καμπίνας φόρτου. Η τεχνική αναδεικνύει το επίπεδο δεξιοτεχνίας και εμπειρίας του ΧΕΛ, ο οποίος με την κατάλληλη διαχείριση ισχύος και επιδέξια κατεύθυνση, ανεβάζει την λέμβο στην κατεβασμένη ράμπα και εισέρχεται στην καμπίνα. Όπως είναι αυτονόητο, στο εσωτερικό της καμπίνας έχει εισέλθει μεγάλη ποσότητα νερού, που δυσχεραίνει την άνοδο του ελικοπτέρου.
Στο θαλάσσιο σκέλος αντικειμένων επίσης, τετραμελής ομάδα αμφιβίων καταδρομών απαγκιστρώθηκε από το νερό με την τεχνική SPIE. Ελικόπτερο CH-47D έριξε το ειδικό σκοινί της συλλογής και σε αυτό αγκιστρώθηκαν οι άνδρες καθώς το ελικόπτερο αιωρείτο επάνω από το σημείο, για να κερδίσει αμέσως μετά την ασφάλιση του προσωπικού ύψος και να αποχωρήσει. Σημειώνεται ότι η εκτέλεση της τεχνικής στο νερό, ενέχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας και απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά του προσωπικού, σε σχέση με την εκτέλεσή της στην στεριά.
Τα αντικείμενα που επιδείχθηκαν ανέδειξαν το ζητούμενο από την ΔΕΠ, που όπως είπε στην ομιλία του ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είναι η “Ευρεία επιλογή δυνατοτήτων σε περιόδους Ειρήνης, Εντάσεως, Κρίσεως, Συγκρούσεων Χαμηλής Έντασης, ή και Ολοκληρωτικού Πολέμου, στη διάθεση της Στρατιωτικής και Πολιτικής Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων“.
Κατά τον Α/ΓΕΕΘΑ, “Υπό την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, οι Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, συγχρονίζονται υιοθετώντας και εγκολπώνοντας πολλές εμπειρίες και lessons learned από φίλους και συμμάχους, προσαρμόζοντάς τα βεβαίως στις εθνικές ανάγκες, απαιτήσεις και σχεδιασμούς, ώστε να δύνανται να αντιμετωπίζουν με επιτυχία οποιαδήποτε πρόκληση, απειλή ή συμβάν ήθελε ανακύψει (συμβατικό ή υβριδικό) μέσα σε αυτό το εύθραυστο, ευμετάβλητο και ασαφές πολλές φορές γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον ασφαλείας του Περιφερειακού Υποσυστήματος στο οποίο ανήκει η χώρα μας“.
Ενδιαφέρον είχε σημείο των δηλώσεων του παρευρισκομένου ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή προς τους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της επιδείξεως, στο οποίο ανέφερε πως αρχικώς υπήρχαν ορισμένες αντιρρήσεις – αμφιβολίες ως προς το εγχείρημα της ΔΕΠ, που όμως μετά από εξέταση και λεπτομερή μελέτη του ζητήματος, άρθηκαν.
Τρεις δεκαετίες πριν: η κατάργηση της ΙΙΙ Μεραρχίας Ειδικών Δυνάμεων (Α΄ Μέρος)