Τυφέκιο MRAD: Μετά την SOCOM καθιερώνεται στον Στρατό και τους Πεζοναύτες
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Οικονομικού Έτους 2019, ένα κονδύλι 10,13 εκατ. $ προβλέπεται για την προμήθεια 536 Τυφεκίων Ακριβείας Ελευθέρου Σκοπευτού (PSR) σε αντίθεση με τα 357 τυφέκια κόστους 5,74 εκατ. $ που προβλεπόταν αρχικώς.
Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, το τυφέκιο θα παραχθεί από την αμερικανική Barrett Firearms και θα καταστεί το “κύριο οπλικό σύστημα ελευθέρου σκοπευτού εναντίον προσωπικού“. Το νέο τυφέκιο θα προσφέρει αυξημένα ποσοστά ευστοχίας σε αποστάσεις 1.200 μέτρων, σχέση με το υφιστάμενο τυφέκιο Μ2010, επεκτείνοντας ταυτοχρόνως το δραστικό βεληνεκές στα 1.500 μέτρα, “ενισχύοντας τον ρόλο του ελευθέρου σκοπευτού στην υποστήριξη πολεμικών επιχειρήσεων και βελτιώνοντας την επιβιωσιμότητα του ελευθέρου σκοπευτού“.
Παρά το ότι δεν έχουν αποδεσμευθεί λεπτομέρεις για το νέο τυφέκιο, το πρόγραμμα PSR που είχε εκπονήσει η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCOM) είχε αποδώσει το 2013 το τυφέκιο Μk21, που βασιζόταν στο σχέδιο του τυφεκίου MSR της Remington και έφερε κάννες διαμετρήματος .300 Winchester Magnum και .338 Lapua Magnum. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, το 2015 διακόπηκε η ανάθεση συμβάσεων για το PSR από την SOCOM κι εν συνεχεία όμως, εκπονήθηκε το πρόγραμμα Προηγμένου Τυφεκίου Ελευθέρου Σκοπευτού (ASR) ως αντικαταστάτης του PSR. Από την διαδικασία του ASR επιλέχθηκε το τυφέκιο MRAD της Barrett Firearms και όλα δείχνουν ότι πλέον και ο Στρατός στρέφεται στην προμήθεια του MRAD, παρόλο που το πρόγραμμά του φέρει την ίδια ονομασία -PSR- με το αρχικό πρόγραμμα της SOCOM.
Σύμφωνα με δημοσιοποιηθέντα στοιχεία του προϋπολογισμού, μεταξύ 2022 και 2025 ο Στρατός αποβλέπει στην προμήθεια επιπλέον 1.516 τυφέκια, οπότε ο συνολικός αριθμός θα διαμορφωθεί σε 2.545 τυφέκια κόστους 45,476 εκατ. $.
Το MRAD όμως, φαίνεται ότι θα εξοπλίσει και το Σώμα Πεζοναυτών, δεδομένου ότι στον προϋπολογισμό του 2021 προβλέπεται η προμήθεια 250 ASR συνολικού κόστους 4 εκατ. $. Το νέο τυφέκιο, θα αντικαταστήσει όλα τα αντίστοιχα τυφέκια με κινητό ουραίο που χρησιμοποιούν σήμερα οι ελεύθεροι σκοπευτές των Πεζοναυτών.
Η απόφαση ακούγεται παράδοξη, δεδομένου ότι μόλις τον Ιούλιο του 2018 το Σώμα είχε ανακοινώσει ότι το νεοαποκτηθέν Mk13 Mod 7 διαμετρήματος .300 Winchester Magnum είχε κηρυχθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα νωρίτερα στην διάρκεια του έτους. Φαίνεται ότι κριτήρια για την επιλογή του ASR είναι το μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές που προσφέρει το φυσίγγιο .338 Lapua Magnum και η μεγαλύτερη ποικιλία πυρομαχικών ειδικής χρήσεως που υπάρχει διαθέσιμη, σε σχέση με τα υφιστάμενα τυφέκια.
Οι περίπλοκες επιλογές της SOCOM στα τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού
Ωστόσο, οι Πεζοναύτες επιδιώκουν την προμήθεια 184 βελτιωμένων (Product Improvement Program) τυφεκίων Ημιαυτόματου Συστήματος Ελευθέρου Σκοπευτού (SASS) κόστους 1,5 εκατ. $ προς αντικατάσταση του Συμπαγούς Ημιαυτόματου Συστήματος Ελευθέρου Σκοπευτού (CSASS) που ζητούσε προηγουμένως. Αιτία είναι ότι κατόπιν διαβουλεύσεων με την βιομηχανία και έρευνα αγοράς, εξήχθη το συμπέρασμα ότι με παρεμφερές κόστος ήταν εφικτή η προμήθεια ενός πολύ καλύτερου τυφεκίου ως προς το δραστικό βεληνεκές και την φονικότητα.
Η σπουδή με την οποία οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις και ανανεώνουν τον χρησιμοποιούμενο οπλισμό των ελευθέρων σκοπευτών, οφείλεται στην αναγνώριση της σπουδαιότητος του ρόλου των τελευταίων βάσει της κτηθείσης πολεμικής εμπειρίας. Ασφαλώς σοβαρή επίδραση έχει η οικονομική ευχέρεια αλλά και η ανεπτυγμένη εγχώρια βιομηχανία φορητού οπλισμού.
Οι περίπλοκες επιλογές της SOCOM στα τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού