Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ανάρπαστα τα Colt Μ45Α1 των Πεζοναυτών στην πολιτική αγορά των ΗΠΑ

Rheinmetall Lynx

Η πρόσφατη ολοκλήρωση των παραδόσεων του πιστολιού Μ45Α1 το οποίο κατασκευάζεται ειδικά για το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, σηματοδότησε την τελευταία αγορά όπλων του συγκεκριμένου τύπου από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Εκτός όμως από την ιστορική σημασία του συγκεκριμένου ορόσημου, υπάρχει επίσης μια ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή που αφορά “λίγους και εκλεκτούς” που κατάφεραν να εντοπίσουν το “επιχειρησιακό” 45άρι των Πεζοναυτών στην πολιτική αγορά όπλων των ΗΠΑ!

Η απόλυτη έκδοση του Colt Μ1911, η οποία σχεδιάστηκε για χρήση από τις μονάδες Αναγνώρισης και Ειδικών Επιχειρήσεων των Πεζοναυτών, βρίσκεται βεβαίως σε υπηρεσία εδώ και πολλά χρόνια. Όμως πρόσφατα κάποιες παλαιότερες πλεονασματικές παρτίδες προωθήθηκαν ως υλικό προς εκποίηση, αιφνιδιάζοντας στην κυριολεξία συλλέκτες όπλων και όσους ενδιαφέρονται για αγορά όπλων με καθαρά στρατιωτικές προδιαγραφές.

Το «45άρι» των Πεζοναυτών, εκτός από διάφορες σχεδιαστικές βελτιώσεις, διακρίνεται πρωτίστως από τη μπεζ βαφή του! Όμως όσα Μ45Α1 διατέθηκαν στο εμπόριο, διαπιστώθηκε ότι απέκτησαν ένα χαρακτηριστικό εγχάρακτο διακριτικό σε σχήμα πεπλατυσμένου Χ (εκεί ακριβώς που βρισκόταν τα διακριτικά του Σώματος) προκειμένου να πιστοποιείται ότι πρόκειται για στρατιωτικό υλικό που έχει αποχαρακτηριστεί από ενεργό υπηρεσία.

Αναφέρεται ότι περισσότερα από 1.000 Μ45Α1 διατέθηκαν προς πώληση στην πολιτική αγορά με την αρχική τους συσκευασία και τα διακριτικά που τα ξεχωρίζουν από τα “απλά” Μ1911, καθιστώντας άμεσα αναγνωρίσιμη την αυθεντικότητά τους.

Πολλά από αυτά διατέθηκαν στην διαδικτυακή δημοπρασία Gunbroker (gunbroker.com) με την περιγραφή ως πλεονασματικά “USMC 1911 M45A1” χωρίς όμως να υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση. Η συσκευασία τους συνοδευόταν μάλιστα από έγγραφη εγγύηση του κατασκευαστή τους (Colt) και τον γεμιστήρα 7 φυσιγγίων.

Το εκπληκτικό στην όλη υπόθεση είναι ότι πριν καλά καλά η διάθεση των Μ45Α1 προλάβει να γίνει είδηση ανάμεσα στους ευρύτερους κύκλους ενδιαφερόμενων αγοραστών, έγιναν ανάρπαστα και μάλιστα σε τιμή αρκετά χαμηλότερη από τα “εμπορικά” Μ1911 που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες διαθέσιμα στην πολιτική αγορά!

Πάντως σύγχρονος στρατιωτικός οπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (και μάλιστα σε τέτοια ποσότητα) διαθέσιμος στην πολιτική αγορά, είναι κάτι μάλλον σπάνιο – πόσω μάλλον για οπλισμό που χρησιμοποιείται από τις μονάδες Force Reccon και Marine Raiders της MARSOC.

Μ45Α1 Τα τελευταία «45άρια» παραδόθηκαν στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Πεζοναυτών των ΗΠΑ

Συλλέκτες και σκοπευτές αντέδρασαν μάλλον αναμενόμενα και κατέκλυσαν την ιστοσελίδα δημοπρασιών σε πωλήσεις που διεξάγονταν επί δύο εβδομάδες, αποφέροντας στους ιδιοκτήτες της χιλιάδες δολάρια μόνο και μόνο από την υψηλή επισκεψιμότητα. Οι τιμές πώλησης διαμορφώθηκαν περίπου στα 3.000 $ ανά όπλο ενώ ορισμένα που επανεμφανίστηκαν έφτασαν την τιμή των 7.000 $ προφανώς λόγω σπανιότητας!

Πάντως οι 1.000 τυχεροί που πρόλαβαν να τα αποκτήσουν, μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν στην κατοχή τους ένα γνήσιο δείγμα αμερικανικής ιστορίας και ταυτόχρονα ένα όπλο που προέρχεται από τη πρώτη γραμμή των Ειδικών Επιχειρήσεων του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close