Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Μ45Α1 Τα τελευταία «45άρια» παραδόθηκαν στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Πεζοναυτών των ΗΠΑ

Rheinmetall Lynx

Παραδόθηκαν στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ τα τελευταία ίσως “45άρια” νέας κατασκευής που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Πεζοναυτών (MARSOC) με τους Πεζοναύτες Καταδρομείς (Marine Raiders) και τμήματα Αναγνώρισης (Force Reconnaissance).

Το Μ45Α1 αποτελεί εξέλιξη του Μ1911, μοντέλο που σχεδιάστηκε ειδικά για το Σώμα και ταυτόχρονα αποτελεί την ύστατη έκδοση του θρυλικού «45αριού» που βρίσκεται σε υπηρεσία με μονάδες πρώτης γραμμής των ΗΠΑ. Σε αυτή την έκδοση ενσωματώνεται σειρά βελτιώσεων, χωρίς όμως να μεταβάλλεται ο βασικός τρόπος λειτουργίας του Μ1911, που παραμένει αναλλοίωτος επί περίπου 100 χρόνια που το όπλο παράγεται.

Ταυτοχρόνως, η παράδοση αυτής της έκδοσης στους Πεζοναύτες, αποτελεί την πρώτη μετά το 1945 και αφορά όπλα νέας κατασκευής, τα οποία διακρίνονται άμεσα από την μπεζ απόχρωση που είναι βαμμένα, αντικαθιστώντας σε υπηρεσία τα θρυλικά Μ1911Α1 που ευρίσκοντο επί σειρά δεκαετιών σε επιχειρησιακή χρήση από το προσωπικό επίλεκτων μονάδων της MARSOC.

Έχοντας διάταξη διπλού επανατατικού ελατηρίου, το Μ45Α1 επιτυγχάνει μικρότερη ανάκρουση από το κλασικό Μ1911, ενώ σχεδιάστηκε για να μειώνει και τη φθορά που υφίστανται τα κινητά μέρη του όπλου κατά την διαδικασία οπισθοδρόμισης του κλείστρου σε κάθε βολή. Αυτό είναι σημαντικό για ένα όπλο που προορίζεται για απαιτητική χρήση, με τα περισσότερα Μ45Α1 να εκτελούν εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες βολές σε μηνιαία βάση, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης του προσωπικού.

Η επανασχεδιασμένη διάταξη στο πίσω μέρος του όπλου, υποβοηθεί την πρόσδεση του από ιμάντα ή αρτάνη στη πιστολοθήκη, ενώ το εξωτερικό τμήμα του άνω καλύμματος του κλείστρου, διακρίνεται από τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο πρόσθιο και οπίσθιο μέρος αλλά και βελτιωμένη διάταξη του στόχαστρου.

Επιπλέον, το κομβίο ασφάλισης είναι αμφιδέξιο, με διατάξεις οι οποίες είναι ελαφρά διογκωμένες και ξεχωρίζουν από το κορμό του όπλου καθώς σχεδιάστηκαν με γνώμονα μεγαλύτερη ευχέρεια χρήσης, χωρίς όμως να εμποδίζουν το χέρι κατά την σκόπευση. Εκτός από τη χαρακτηριστική χρωματική απόχρωση, τα νέα «45άρια» των Πεζοναυτών ξεχωρίζουν από τα κλασικά Μ1911 από τη διάταξη ράγας  Picatiny εμπρός από τη σκανδάλη, που διευκολύνει την προσαρμογή φακού ή σκοπευτικού λέιζερ.

Επειδή το όπλο προορίζεται άμεσα για επιχειρησιακή χρήση, δεν υπήρχε η πολυτέλεια περιόδου αναμονής για εκτεταμένες δοκιμές. Παρόλα αυτά, στη διάρκεια των αρχικών βλητικών δοκιμών, ένας μικρός αριθμός όπλων ανακλήθηκε στο εργοστάσιο καθώς διαπιστώθηκε ταχεία φθορά του χρωματισμού του όπλου μετά από συγκεκριμένο αριθμό βολών (οφειλόμενος μάλλον στην έλλειψη σχετικής εμπειρίας από την εφαρμογή νέων διαδικασιών φινιρίσματος που χρησιμοποίησε σε αυτήν την περίπτωση η Colt ).

Το M45A1, αν και όπλο εξαιρετικής ποιότητας με σχεδίαση που προέρχεται απευθείας από το θρυλικό Μ1911, αποτελεί -σχεδόν με βεβαιότητα- το τελευταίο κεφάλαιο στην καριέρα του πιστολιού της Colt στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Όπως αναφέρεται από Πεζοναύτες που το χρησιμοποιούν, το Μ45Α1 θα συνεχίσει βεβαίως να αποτελεί όπλο επιλογής για τη διεξαγωγή Ειδικών Επιχειρήσεων, παράλληλα όμως με το Glock 19, το οποίο παραλαμβάνεται σε ολοένα και μεγαλύτερους αριθμούς από τις μονάδες.

Και αυτό, διότι η ισχύς του διαμετρήματος καθιστά όπως αποδεικνύεται το «45άρι» αξεπέραστο, με αποτέλεσμα ο απώτατος εξελικτικός απόγονος του Μ1911 να συνεχίσει να υπηρετεί στη MARSOC για αρκετά ακόμη χρόνια, αποτελώντας απτή απόδειξη της άριστης σχεδίασης του πιστολιού που έγραψε ιστορία τα τελευταία 100 χρόνια σε όλα ανεξαιρέτως τα πεδία των μαχών που πολέμησαν αμερικανικές μονάδες.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close