Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τακτική προσέγγιση – διδάγματα από το μακελειό στο Λας Βέγκας (Ανανέωση)

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο θρήνος για τους 59 νεκρούς και τους περισσότερους από 500 τραυματίες στο Λας Βέγκας, είναι απολύτως φυσιολογικός στην ανθρώπινη φύση αλλά η κατακραυγή που ήδη έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ, όσον αφορά το δικαίωμα της οπλοκατοχής, δεν πρέπει να εμποδίζει σε τρίτους όπως εμείς, την ψύχραιμη προσπάθεια εξαγωγής κάποιων διδαγμάτων. Μέσω της μελέτης των διδαγμάτων, μπορούμε να ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα βελτιώσουμε την ανταπόκριση των αρμοδίων αστυνομικών δυνάμεων από τακτικής και επιχειρησιακής απόψεως.

Μέσω πληροφορήσεως από αξιόπιστη πηγή, θα δώσουμε εν συντομία την «εικόνα» του σκηνικού που εκτυλίχθηκε στο Λας Βέγκας την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, τηρώντας όμως κάποιες δεσμεύσεις που αναλάβαμε σε ορισμένα επιμέρους θέματα.

Είναι σαφές ότι ο δράστης ήταν καλός γνώστης της περιοχής και είχε οργανώσει το χτύπημά του, μεταφέροντας στην σουίτα του ξενοδοχείου που είχε νοικιάσει από τις 28 Σεπτεμβρίου, μεγάλο αριθμό τυφεκίων και συγκεκριμένα κλώνων AR15 διαφόρων εταιρειών κατασκευής, με αντίστοιχα πυρομαχικά. Κάποιες φωτογραφίες που διέρρευσαν σκοπίμως, αναδημοσιεύονται εδώ, δείχνοντας τυφέκια DDM4 της εταιρείας Daniel Defense. Η σουίτα στον 32ο όροφο προσέφερε πολύ καλή θέα στον στόχο και ο δράστης επέλεξε δύο παράθυρα σε ξεχωριστά δωμάτια, στα οποία τοποθέτησε τα τυφέκια έτοιμα για χρήση. Τα τυφέκια του δράστη ήταν υψηλής ποιότητος, από φημισμένες εταιρείες και νόμιμα. Επειδή είχε σκοπό να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες, τα όπλα έφεραν γεμιστήρες SureFire αυξημένης χωρητικότητος (100 φυσιγγίων) ώστε να μην χάνει χρόνο με αλλαγές γεμιστήρων. Για τον ίδιο λόγο, δύο από τα τυφέκια είχαν τροποποιηθεί με συλλογές κοντακίων (“bump stock”) που αυξάνουν την ταχυβολία σε επίπεδα σχεδόν πλήρως αυτόματης βολής. Επιπλέον, ο δράστης χρησιμοποίησε και τυφέκια με δίποδο και διόπτρα, τροφοδοτούμενα από τυποποιημένο γεμιστήρα 30 φυσιγγίων, διότι διαφορετικά θα εμποδιζόταν η στήριξή τους.

Όταν ο δράστης άνοιξε πυρ και το κοινό αντιλήφθηκε την απειλή, οι πολίτες έπεσαν στο έδαφος. Αυτή είναι τυπική αντίδραση που συνιστάται σε παρόμοια περιστατικά, προκειμένου να μειώσεις την έκθεσή σου στα πυρά. Πρόκειται για αντίδραση η οποία «διδάσκεται» σε μαθήματα αγωγής σε «υποψιασμένες» κοινωνίες όπως στις ΗΠΑ, όπου ο κίνδυνος μαζικών απωλειών από τρομοκρατικές ενέργειες ή επιθέσεις ψυχοπαθών είναι αυξημένος, λόγω της ευκολίας αγοράς όπλων στο εμπόριο. Ως εκ τούτου, η αντίδραση του πλήθους ήταν η ενδεδειγμένη. Ο δράστης όμως, έχοντας προβλέψει μια τέτοια εξέλιξη, είχε επιλέξει πλεονεκτική θέση βολής, γι’ αυτό και ενοικίασε σουίτα σε ψηλό όροφο. Τοιουτοτρόπως, διατηρούσε εξαιρετικό πεδίο και οι «στόχοι» εξακολουθούσαν να παραμένουν εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι. Σημειώνεται ότι από την θέση της σουίτας μέχρι τον στόχο, η απόσταση σε ευθεία κατωφέρεια είναι 300 περίπου μέτρα. Εκτιμούμε ότι ο δράστης σχεδίασε να ανοίξει αυτόματο πυρ στην αρχή, όταν το πλήθος ήταν συγκεντρωμένο ακόμη, προσφέροντας καλό στόχο, κι εν συνεχεία με τα δύο τυφέκια που έφεραν διόπτρες, όταν το πλήθος είχε διαλυθεί, εκτελούσε σκοπευμένες βολές.

Η ταχεία ανταπόκριση της αστυνομίας, οφείλεται στα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται σε περιπτώσεις συναυλιών και αντιστοίχων συγκεντρώσεων πλήθους. Ένα από τα μέτρα προβλέπει ότι δύο μέλη της Ομάδος SWAT του Λας Βέγκας εκτελούν κινητή περιπολία κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου, ώστε εάν απαιτηθεί να είναι οι πρώτοι που θα ανταποκριθούν άμεσα και θα βρεθούν στην σκηνή του περιστατικού. Όντως, μόλις οι δύο άνδρες της περιπόλου ειδοποιήθηκαν, έσπευσαν και προσπάθησαν να εντοπίσουν την θέση του σκοπευτού. Δεν δυσκολεύθηκαν να την εντοπίσουν και αμέσως εισήλθαν στο ξενοδοχείο, κατευθυνόμενοι στο 32ο όροφο.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στο Λας Βέγκας αλλά και άλλες μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, υπάρχει πρόβλεψη ώστε σε περιπτώσεις ανάγκης όλες οι κάμερες των ξενοδοχείων να συνδέονται απευθείας με την αστυνομία. Ως εκ τούτου, μόλις εντοπίσθηκε η θέση του σκοπευτου, οι κάμερες του Mandalay Bay συνδέθηκαν αμέσως με το κέντρο επιχειρήσεων κι έδιναν πλήρη εικόνα στους αστυνομικούς.

Όταν οι δύο άνδρες της SWAT εισήλθαν στο ξενοδοχείο, κατευθύνθηκαν αμέσως στην εντοπισμένη σουίτα στον 32ο όροφο. Οι δύο άνδρες, με επαγγελματισμό, έχοντας πλήρη αυτοκυριαρχία και ψυχραιμία, ανέλαβαν την διαχείριση της καταστάσεως. Ένας εκ των αστυνομικών, τυχαίως, ήταν ο «Ειδικός Διαρρήξεων» (“Breacher”) και είχε μαζί του ένα τυποποιημένο εκρηκτικό γέμισμα από αυτά που χρησιμοποιούνται για την παραβίαση θυρών. Ο όροφος είχε εκκενωθεί σε ελάχιστο χρόνο και οι άνδρες τοποθέτησαν το εκρηκτικό γέμισμα, παραβίασαν την θύρα και εισήλθαν στην σουίτα. Ο δράστης, ακούγοντας την έκρηξη, αντιλήφθηκε ότι η αστυνομία εκτελούσε έφοδο. Ευρισκόμενος σε διπλανό δωμάτιο της σουίτας και χωρίς να έχει οπτική επαφή με τους αστυνομικούς, έβαλε ένα 38άρι περίστροφο στο στόμα και αυτοκτόνησε. Οι δύο αστυνομικοί τον βρήκαν νεκρό.

Από την στιγμή που ο δράστης άνοιξε πυρ μέχρι τον θάνατό του, είχαν περάσει περίπου 8 λεπτά μόλις! Ελάχιστα λεπτά αργότερα κατέφθανε στο ξενοδοχείο η Ομάδα SWAT για τα περαιτέρω.

Ο αριθμός των θυμάτων μέσα σε τόσο λίγα λεπτά, οφείλεται στο ότι ο δράστης είχε οργανώσει τον οπλισμό του, ώστε να μην δαπανά χρόνο ασκόπως και ότι στόχος ήταν το συγκεντρωμένο πλήθος των 22.000 ατόμων που παρακολουθούσε την συναυλία. Όπως διαπιστώθηκε, υπήρχαν ακόμη 8 γεμιστήρες των 100 φυσιγγίων πλήρεις, έτοιμοι προς χρήση. Αυτό σημαίνει ότι όσο καθυστερούσε η επέμβαση της αστυνομίας, ο αριθμός των θυμάτων θα πολλαπλασιαζόταν.

Διαπιστώνουμε ότι, τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας, με την πρόβλεψη για ενεργητική – κινητή παρουσία περιπόλου SWAT, επέτρεψαν όχι μόνο την άμεση ανταπόκριση αλλά και την άμεση διαχείριση της καταστάσεως στην σκηνή του περιστατικού.

Οι Ειδικές Δυνάμεις δεν χρησιμοποιήθηκαν στατικά. Η άμεσα διαθέσιμη κινητή περίπολος SWAT, απετέλεσε προϋπόθεση για την εκχώρηση ελευθερίας κινήσεων και την ανάληψη πρωτοβουλίας που είναι ζωτικής σημασίας σε δύσκολα περιστατικά όπου ο χρόνος πιέζει και κάθε δευτερόλεπτο χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Η φύση του περιστατικού ήταν τέτοια ώστε δεν υπήρξαν περιττές αναμείξεις και διαβουλεύσεις μεταξύ προϊσταμένων κλιμακίων, που είναι δυνατό να προκαλέσουν σύγχυση και να αναδείξουν ευθυνοφοβικές συμπεριφορές, εμποδίζοντας την φυσιολογική ροή διαταγών και την ανάληψη αποφασιστικής επεμβάσεως σε τακτικώς κρίσιμο χρόνο.

Στο σύστημα επικοινωνιών έχουν καταγραφεί οι τυποποιημένες, κοφτές και ψύχραιμες αναφορές των δύο ανδρών της SWAT καθώς ενεργούν, που αποτελούν πραγματικό ύμνο για τον επαγγελματία αστυνομικό. Επομένως, η μεγάλη εμπειρία και το ανώτερο επίπεδο εκπαιδεύσεως των Ειδικών Δυνάμεων, είναι ο καταλυτικός παράγοντας επιτυχούς επεμβάσεως και εξαλείψεως της απειλής σε ελαχιστοποιημένο χρονικό διάστημα, σε τακτικές καταστάσεις αυξημένου βαθμού δυσκολίας.

 

ΑΝΑΝΕΩΣΗ – – – – 4-10-2017, 20.40

Συμπληρωματικά στοιχεία – διευκρινίσεις για το περιστατικό της 1ης Οκτωβρίου.

Τα δύο μέλη της κινητής περιπόλου SWAT βρέθηκαν στο ξενοδοχείο περίπου 8 λεπτά μετά την αναφορά περί πυροβολισμών. Λίγα λεπτά αργότερα οι άνδρες είχαν ανέβει στον 32ο όροφο. Ένας υπεύθυνος ασφαλείας βρισκόταν νεκρός στον διάδρομο. Επικρατούσε ακόμη σύγχυση ως προς την ακριβή θέση – σουίτα του σκοπευτού. Το πρόβλημα εντοπισμού μεγάλωνε επειδή περί τα 15 λεπτά μετά την έναρξη των πυρών, ο δράστης διέκοψε για άγνωστο λόγο και μεσολάβησε ένα «νεκρό» διάστημα 10-15 λεπτών.

Περί τα 30 λεπτά από την αναφορά πυροβολισμών, τα δύο μέλη της SWAT που ανέβηκαν από το κλιμακοστάσιο για λόγους ασφαλείας, ευρίσκοντο σε θέση ασφαλίζοντας τις σκάλες. Στο διάστημα αυτό, αστυνομικοί προέβαιναν σε συλλογή και διασταύρωση στοιχείων από το προσωπικό του ξενοδοχείου, διότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο περί του αριθμού των ενόπλων. Εξεταζόταν υλικό από τις κάμερες ασφαλείας και ανακρινόταν προσωπικό ασφαλείας και υπηρεσιών του ξενοδοχείου, με σκοπό να εξακριβωθεί ο αριθμός των ενόπλων και να γίνει εκτίμηση απειλής. Όλα αυτά απαιτούν χρόνο λόγω της εφαρμογής των καθορισμένων πρωτοκόλλων που γίνεται με ευλάβεια, προκειμένου να διασφαλισθεί η εκτέλεση της επεμβάσεως υπό τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

Ενώ ελάμβαναν χώρα όλα αυτά και είχε ξεκινήσει η εκκένωση των κοντινών ορόφων, οι δύο άνδρες της SWAT δεν μπορούσαν να αφήσουν την θέση διότι δεν θα ήταν δυνατή η ασφαλής άφιξη ενισχύσεων και η εκκένωση του ορόφου. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι το ξενοδοχειακό συγκρότημα είναι τεράστιο και κάθε όροφος έχει μεγάλο μήκος και αριθμό δωματίων, είναι λοιπόν φυσιολογικό να απαιτείται χρόνος.

Περί τα 45 λεπτά μετά την κινητοποίηση, είχε εκκενωθεί ο 31ος όροφος και ομάδες SWAT άρχισαν να κατευθύνονται στον 32ο. Τότε κινήθηκαν και οι δύο άνδρες της SWAT, λαμβάνοντας ενημέρωση ότι ο στόχος βρισκόταν στο βόρειο άκρο του ορόφου, πιθανώς στην σουίτα 135. Περί τα 48 λεπτά μετά την κινητοποίηση, οι δύο άνδρες ενημέρωσαν ότι είναι έτοιμοι να ενεργήσουν και ότι δεν πρέπει να χάνεται χρόνος. Τους ζητήθηκε να είναι προσεκτικοί για τυχόν ύπαρξη υπονομεύσεων στον διάδρομο και να αναμένουν αξιωματικό της SWAT που ανέβαινε από τον 31ο όροφο. Στα 50 λεπτά περίπου, οι άνδρες βρίσκονται έξω από την σουίτα και η είσοδος εκτελέσθηκε μετά από 10λεπτο περίπου.

Υπάρχουν κάποια θέματα ομοσπονδιακής νομοθεσίας τα οποία ενδεχομένως λειτούργησαν αρνητικά στην εκτέλεση της εφόδου νωρίτερα. Ωστόσο, το χρονικό διάστημα της μίας ώρας περίπου για τον τερματισμό της καταστάσεως, πρέπει να θεωρείται αποδεκτός χρόνος υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες. Η ισχύς πυρός του δράστη λειτουργούσε παραπλανητικά ως προς τον αριθμό των εμπλεκομένων και παρέπεμπε σε μελετημένη ενέργεια υψηλού ρίσκου.

Ακούγοντας την έκρηξη από την παραβίαση της πόρτας, ο δράστης που βρισκόταν σε διπλανό δωμάτιο της σουίτας, έβαλε στο στόμα του ένα ακριβό 38άρι περίστροφο (τιμή άνω των 1.000 $) και αυτοπυροβολήθηκε.

Εντύπωση στην όλη κινητοποίηση της αστυνομίας, προκαλεί η απουσία εναερίων μέσων. Η συγκεκριμένη υπηρεσία διαθέτει περισσότερα από 15 ελικόπτερα, με ένα να βρίσκεται διαρκώς στον αέρα και ένα σε ετοιμότητα για την επέμβαση της SWAT. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το αυτόματο πυρ του δράστη και από υπερυψωμένη θέση, αξιολογήθηκε ως κίνδυνος για την υπέρπτηση ελικοπτέρου.

Η διαρροή φωτογραφικού υλικού από την σκηνή του περιστατικού προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Η διαρροή έγινε προς γυναίκα δημοσιογράφο σε άλλη πολιτεία και προφανώς η εξήγηση βρίσκεται στην αδρή αμοιβή που δόθηκε και την παρατηρημένη «αδυναμία» αρμοδίων υπηρεσιακών οργάνων στο… γυναικείο φύλο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μαζική δολοφονία σε περιστατικό “Active Shooter” μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ και η «διαφήμιση» στον τηλεοπτικό σταθμό που πρώτος παρουσίασε υλικό, θα μείνει στην ιστορία…

Στην σουίτα, βρέθηκαν 23 όπλα κατά κύριο λόγο κλώνοι AR15, η πλειοψηφία με κάννη ελευθέρας ταλαντώσεως και μερικά εξ αυτών με δίποδο και διόπτρα. Στο μη δημοσιοποιημένο φωτογραφικό υλικό, κατά πληροφορίες του «ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ», διακρίνονται μόνο κάλυκες 5,56 mm στο πάτωμα της σουίτας. Ο δράστης είχε τοποθετήσει τυφέκια σε μπανιέρα, ώστε να τα χρησιμοποιεί ένα προς ένα μετά την εκκένωση των γεμιστήρων. Σε χαμηλό τραπεζάκι δίπλα σε ένα από τα παράθυρα που άνοιξε ο δράστης, όπως φαίνεται στην σχετική φωτογραφία, διακρίνεται ένα κομμάτι ροζ χαρτί στο οποίο είχε σημειώσει αποστάσεις βολής από επισημασμένες θέσεις, προφανώς κατόπιν μετρήσεως με αποστασιόμετρο λέιζερ! Η λεπτομέρεια αυτή φανερώνει την επιμέλεια με την οποία σχεδίασε κι εκτέλεσε την ενέργειά του ο δράστης. Δίπλα διακρίνεται ειδικό νηκτικό όργανο που χρησιμοποιήθηκε ως καλέμι για την θραύση των ενισχυμένων τζαμιών.

Από πλευράς κινήτρου, ώστε να δοθεί εξήγηση για την πράξη του δράστη, μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί απολύτως καμμία ένδειξη που να παραπέμπει σε κάτι συγκεκριμένο. Όλα τα προσωπικά είδη του δράστη βρέθηκαν χωρίς κανένα ύποπτο σημάδι που να φανερώνει αναστάτωση της καθημερινότητάς του ή προετοιμασία για την πράξη του. Η εκδοχή της ισλαμικής τρομοκρατίας απορρίπτεται, αφού τίποτα δεν παραπέμπει σε αυτό. Οι λόγοι που ώθησαν τον δράστη στην ακραία πράξη του, δείχνουν να σχετίζονται με την πρόθεση εκπομπής ενός είδους «πολιτικού μηνύματος» ως προς τον λεγόμενο «τρόπο ζωής» των Αμερικανών. Η συγκεκριμένη συναυλία κάντρυ μουσικής, απευθύνεται σε παραδοσιακού τρόπου ζωής λευκούς Αμερικανούς και δεν συγκινεί έγχρωμους, λατινικής καταγωγής ή άλλης προελεύσεως υπηκόους. Δεν υπήρχε λοιπόν το στοιχείο του ρατσισμού κι ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να απασχολήσει η επίθεση το λεγόμενο αντιρατσιστικό κίνημα με πορείες διαμαρτυρίας ή τέτοιου είδους κινητοποιήσεις.

Τέλος, σημειολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενέργεια του δράστη με τους στίχους του τραγουδιού “Me and my monkey” του Ρόμπι Ουίλιαμς, που κάνει λόγο για το “Mandalay Bay” και διαμονή σε σουίτα του 33ου ορόφου. Το τραγούδι, αναφέρεται σε έναν «χαμένο» τακτικό επισκέπτη του Λας Βέγκας, όπλα, ναρκωτικά, καυγάδες κ.λπ. και ίσως φωτίζει μια πτυχή του ψυχισμού του δράστη, ο οποίος ήταν τακτικός τζογαδόρος στο Λας Βέγκας.

 

Related Articles

Back to top button
Close