Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΥΕΘΑ για F-35, C-130J, LCS, FDI HN και κορβέτες

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Διευκρινίσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, ορισμένες εξ αυτών προσεκτικώς διατυπωμένες, έκανε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας στην σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ και την δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Φωτάκη.

Η ερώτηση για τις αναμενόμενες Επιστολές Αποδοχής (LOA) από τις ΗΠΑ, για τα μαχητικά F-35 και τα αεροπλάνα τακτικών μεταφορών C-130, όπως και η προοπτική για μεταχειρισμένα LCS, ήταν διατυπωμένη κατά τρόπο που, περίπου, “προεξοφλούσε” η δημοσιογράφος ως δεδομένο ότι αυτά τα τρία συγκεκριμένα, αφορούν τα “καλά νέα από τις ΗΠΑ”, στα οποία είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός προσφάτως. 

Έτσι, ο ΥΕΘΑ περιορίσθηκε να πει ότι οι LOA για 20+20 F-35 και για 6 C-130J νέας κατασκευής συν 2 μεταχειρισμένα, «είναι σε αναμονή από το αρμόδιο γραφείο αμυντικής συνεργασίας (ODC) των ΗΠΑ» κι ότι «Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στις ΗΠΑ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί». O ΥΕΘΑ δηλώνει αισιόδοξος για λήψη των LOA σύντομα. 

Είναι προφανές ότι όσο καθυστερεί η παραλαβή της LOA, πηγαίνει πιο πίσω ο χρόνος υπογραφής συμβάσεως που πλέον με όσα διαφαίνονται, δεν είναι αβάσιμο να υποστηριχθεί ότι πολύ πιθανώς να μην επιτευχθεί εντός του 2023. Υπενθυμίζεται ότι μετά την παραλαβή της LOA, ξεκινάει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τους όρους της συμβάσεως και ότι πέραν των αεροπλάνων αυτών καθ’ αυτών, όπως έχει δηλώσει προ μηνών ο τότε ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, σε αυτές θα τεθεί και η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Μια άλλη παρατήρηση που μπορεί να γίνει, είναι ότι εάν ληφθεί η LOA για τα C-130 και αφεθεί σε εκκρεμότητα αυτή των F-35 που ως ελληνικό Αίτημα (LOR) προηγήθηκε, θα δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις. Είναι πλέον σαφές ότι το ελληνικό αίτημα για F-35, έχει συνδεθεί από την αμερικανική κυβέρνηση με το τουρκικό για F-16V.

Στην ερώτηση για τα LCS, ο ΥΕΘΑ απέφυγε να τα κατονομάσει ευθέως. Όταν όμως δηλώνει πως ο σχεδιασμός είναι «δυναμικός» κι ότι εφόσον υπάρξουν επιχειρησιακώς επωφελείς προσφορές θα αξιολογηθούν αρμοδίως,  επιβεβαιώνεται ουσιαστικώς ότι εξετάζεται η περίπτωση των LCS. Δεν διευκρινίστηκε όμως αν αυτό προέκυψε ως αίτημα και εκδήλωση ενδιαφέροντος από ελληνικής πλευράς κι όχι ως κατατεθειμένη προσφορά από τις ΗΠΑ. Η περίπτωση αυτή, μπορεί να ερμηνευθεί ως σαφής τάση πολύ ευρύτερου επαναπροσδιορισμού σχεδιασμού, καθώς εκκινεί από ελληνικής πλευράς κι όχι λόγω κάποιας εξωγενούς εξελίξεως όπως η λήψη συγκεκριμένης προσφοράς. Μη αναφερόμενος ευθέως στις LCS, ο ΥΕΘΑ υποβαθμίζει το θέμα. 

Επιβεβαίωσε επίσης ο ΥΕΘΑ ότι εξακολουθεί να εξετάζεται η ενεργοποίηση του δικαιώματος προαιρέσεως για τέταρτη φρεγάτα, στο πλαίσιο της συμβάσεως των τριών FDI HN. Τέλος, μιλώντας για το πρόγραμμα κορβετών, ο κ. Δένδιας είπε ότι αξιολογούνται οι προσφορές. Παρουσιάζοντας τελευταίο αυτό το πρόγραμμα, απέφυγε να το συσχετίσει με το επιδειχθέν ενδιαφέρον για LCS και τον “δυναμικό σχεδιασμό”, που εξορισμού δεν αποκλείει τίποτα.

Ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι η απουσία αναφοράς στο πρόγραμμα αναβαθμίσεως των 4 φρεγατών MEKO 200HN.

Ποια LCS ενδέχεται να αποσυρθούν το 2025 και να προσφερθούν στην Ελλάδα

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close