Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόταση Καμμένου για νέα μείωση στις λειτουργικές δαπάνες των Γενικών Επιτελείων το 2018

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο κατήφορος συνεχίζεται για τους λειτουργικούς προϋπολογισμούς των Γενικών Επιτελείων, όπως φαίνεται από την πρόταση για τις αμυντικές δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, όπως αυτή αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε για το Οικονομικό Έτος 2018. Τα τελευταία έτη οι λειτουργικοί προϋπολογισμοί μειώνονται διαρκώς, με αποτέλεσμα οι τρεις Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων να ασφυκτιούν πραγματικά, αφού κάθε χρόνο δυσκολεύουν όλο και περισσότερο τα περιθώρια για την εύρυθμη λειτουργία και εκπαίδευση.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Π. Καμμένου ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν θα μειωθούν, δεν διαφαίνεται κάποια τάση συγκρατήσεως και σταθεροποιήσεως των λειτουργικών δαπανών σε κάποια ανεκτά επίπεδα. Μειωμένες αναμένεται να είναι και οι δαπάνες μισθοδοσίας, που περιλαμβάνονται στους λειτουργικούς προϋπολογισμούς των Γενικών Επιτελείων, μετά την απόφαση καταργήσεως διαφόρων κατηγοριών επιδομάτων, οι οποίες πάντως έγιναν σε επιλεκτική βάση όπως φαίνεται από εξαιρέσεις. Οι επιπτώσεις από αυτή την κίνηση μπορεί να μην γίνονται άμεσα αντιληπτές ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες που ισοπεδώθηκαν. Ενδεικτικώς, ήταν εντελώς άδικη η περικοπή του πτητικού επιδόματος της Κατηγορίας Ι1 και Ι2, που αφορά ιπταμένους μηχανικούς – τεχνικούς του Τεχνικού Σώματος. Τα στελέχη αυτά συμμετέχουν σε δοκιμαστικές πτήσεις συντηρήσεως, Κινητές Ομάδες Επισκευών, ασκήσεις, αεροδιακομιδές και διάφορες αποστολές εντός και εκτός Ελλάδος και είναι εκτεθειμένοι ακριβώς στους ίδιους κινδύνους με το λοιπό πλήρωμα των ελικοπτέρων. Ενώ όμως το επίδομα επικινδυνότητος των υπολοίπων δεν θίχτηκε, τα στελέχη Κατηγοριών Ι1 και Ι2 θα λαμβάνουν πλέον μόνο το 50% του προβλεπομένου 18μηνου επιδόματος.

Προφανώς την ηγεσία δεν απασχολεί το ενδεχόμενο εμφανίσεως συμπτωμάτων μαζικής απαρέσκειας για πτήση… Αναφέρουμε το παραπάνω παράδειγμα με την συγκεκριμένη υποθετική προέκταση, προκειμένου να τονιστούν οι τραγικές συνέπειες που μπορεί να έχει η αλόγιστη διαρκής μείωση των λειτουργικών δαπανών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Εάν δεν υπάρξει κάποιο φρένο, τα δεδομένα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα ξεφύγουν εντελώς από το επίπεδο των προηγμένων στρατευμάτων του Δυτικού κόσμου.

Οι περικοπές των λειτουργικών προϋπολογισμών στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018, περιστρέφονται κοντά στο 10%. Αυτή όμως είναι η πρόταση του ΥΠΕΘΑ. Δεν αποκλείεται δηλαδή περαιτέρω μείωση, κατόπιν εισηγήσεως του Υπουργείου Οικονομικών. Και όπως όλα δείχνουν, βαίνει διαρκώς μειούμενη η επιρροή του Π. Καμμένου έναντι του ΥΠΟΙΚ και του πρωθυπουργού, ακόμη και στο στοιχειώδες της εξασφαλίσεως των πόρων του υπουργείου του.

 

 

Related Articles

Back to top button
Close