Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Μερική αναβάθμιση ατρακτιδίων LANTIRN της Πολεμικής Αεροπορίας

Rheinmetall Lynx

Aπό Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 18 Μαΐου, το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την ανάθεση συμβάσεως αορίστου χρόνου παραδόσεως και ποσότητος, ανώτατης οροφής 485 εκατ. $ στην Lockheed Martin για λογαριασμό του ιδίου και υποθέσεων FMS που αφορά την παραγωγή συσκευών (hardware) ατρακτιδίων διαφόρων τύπων.

Η σύμβαση καλύπτει συγκεκριμένως το ατρακτίδιο στοχοποιήσεως Sniper ATP, αναβαθμίσεις της Συλλογής Σταθερής Απεικονίσεως LANTIRN και το ατρακτίδιο αισθητήρα υπερύθρων IRST. Ως προς το LANTIRN, η αναβάθμιση αναφέρεται προφανώς στον σταθερό αισθητήρα υπερύθρων (FLIR) που φέρει το ατρακτίδιο ναυτιλίας.

Το LANTIRN αποτελείται από το ατρακτίδιο ναυτιλίας AN/AAQ-13 και το ατρακτίδιο στοχεύσεως AN/AAQ-14. Το πρώτο φέρει καταδείκτη λέιζερ, αισθητήρα υπερύθρων (ψηφιακό FLIR), συσχετιστή προσανατολισμού πυραύλων υπερύθρου κατευθύνσεως Maverick και μονάδα επεξεργασίας/ ψύξεως. Το ατρακτίδιο στοχεύσεως φέρει ραντάρ παρακολουθήσεως αναγλύφου εδάφους και (TFR) και σταθερό αισθητήρα υπερύθρων (FLIR).

Η ολοκλήρωση της συμβάσεως τοποθετείται τον Μάιο του 2025 και η σύμβαση καλύπτει υποθέσεις FMS για τις παρακάτω χώρες: Αίγυπτο, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ινδονησία, Ιορδανία, Ισραήλ, Καναδά, Κατάρ, Κουβέιτ, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Νορβηγία, Νότιο Κορέα, Ολλανδία, Ομάν, Πακιστάν, Πολωνία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σλοβακία, Ταΐβάν, Ταϋλάνδη, Τουρκία.

Στην περίπτωση της Ελλάδος, η σύμβαση αφορά εργασίες αναβαθμίσεως του συστήματος LANTIRN. Προσφάτως η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε 20 ατρακτίδια στοχεύσεως AN/AAQ-14 LANTIRN, που παραχωρήθηκαν δωρεάν από τα αποθέματα της Αεροπορίας των ΗΠΑ. Αριθμός εξ αυτών των ατρακτιδίων, ενεργοποιήθηκε και χρησιμοποιείται επιχειρησιακώς.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close