Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Σύμβαση της Lockheed Martin για σόναρ ALFS που θα φέρουν και τα ελληνικά MH-60R

Rheinmetall Lynx

Η Lockheed Martin και η Thales ολοκλήρωσαν διαπραγματεύσεις για την προμήθεια μέχρι 55 ποντιζόμενων ανθυποβρυχιακών σόναρ ALFS για το ναυτικό των ΗΠΑ και ναυτικές δυνάμεις τριών ξένων χωρών. Ως προμηθευτής πρώτης κατηγορίας για τη Lockheed Martin, η Thales θα παραδώσει τα συστήματα ALFS (Airborne Low Frequency Sonar) προς εγκατάστασή τους σε ελικόπτερα MH-60R.

Το ναυτικό της Ελλάδας, της Ινδίας και της Δανίας θα παραλάβουν τα συστήματα σόναρ -τα οποία ποντίζονται από τα ελικόπτερα του ναυτικού- μέσω των διεθνών πωλήσεων του MH-60R των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Η παράδοση των πρώτων 42 συστημάτων θα πραγματοποιηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ θα υπάρξει επιλογή κατασκευής και παράδοσης άλλων 13 ALFS κατά το έκτο έτος της σύμβασης.

 Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Thales έχει παραδώσει περισσότερα από 300 σόναρ ALFS στο Ναυτικό των ΗΠΑ και αυτή η νέα σύμβαση με την Lockheed Martin θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη στρατηγική ετοιμότητας του Ναυτικού των ΗΠΑ. Το ναυτικό της Ελλάδας, της Ινδίας, και της Δανίας θα λάβουν τις πρώτες μονάδες σόναρ ALFS που θα παραδοθούν, μέσω των άμεσων Στρατιωτικών Πωλήσεων Αλλοδαπής (FMS) των ΗΠΑ για τα MH-60R.

Για να διατηρήσουν τον έλεγχο του θαλάσσιου χώρου τους και να προστατεύσουν τα συμφέροντα ασφάλειας σε όλο τον κόσμο, οι ναυτικές δυνάμεις χρειάζονται αξιόπιστα, και υψηλής απόδοσης συστήματα ώστε να λειτουργούν με τη βέλτιστη απόδοση στις αποστολές τους, όπως σε ανθυποβρυχιακό πόλεμο, θαλάσσια έρευνα & διάσωση κ.λπ.

Προσφέροντας απαράμιλλη προστασία σε θαλάσσιες αποστολές, το ανθυποβρυχιακό σύστημα ALFS έχει την ικανότητα να ανιχνεύει, να ταξινομεί, να καταδιώκει, να παρενοχλεί και να επιτίθεται σε υποβρύχια, καθιστώντας την Thales σημείο αναφοράς για τα μεγαλύτερα πολεμικά ναυτικά του κόσμου. Εκτός από το Ναυτικό των ΗΠΑ, οι υπόλοιπες ναυτικές δυνάμεις που έχουν επιλέξει τις λύσεις sonar της Thales είναι αυτές της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Πολωνίας, της Νότιας Κορέας και των Φιλιππινών.

Ως σόναρ χαμηλής συχνότητας, το ALFS έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση και ιχνηλάτηση υποβρυχίων. Προσφέρει μεγάλη εμβέλεια εντοπισμού με μεγάλη περιοχή κάλυψης και χαμηλό επίπεδο ψευδών συναγερμών, τόσο σε θάλασσες με μεγάλα βάθη όσο σε παράκτια ύδατα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα για να ασφαλίσει μία συγκεκριμένη περιοχή ή ως συμπληρωματικό μέσο ανθυποβρυχιακού πολέμου με τα σόναρ που βρίσκονται επί των πολεμικών πλοίων για εντοπισμό της θέσης του στόχου και επίθεση.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close