Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Με συμμετοχή και Αμερικανών SEAL η άσκηση “ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017”

  • Σάββας Δ. Βλάσσης

Για πρώτη φορά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών παρεμβαίνει στις ξένες διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία, ζητώντας μέσω του Έλληνα πρέσβη να μην ανταποκριθούν στην πρόσκληση για παρακολούθηση της τελικής φάσης της άσκησης DENIZ KURDU 2017. Η κίνηση ήλθε ως αντίδραση στην κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων που εκδηλώθηκαν με την έκδοση παρανόμων NAVTEX, σειρά παραβάσεων και παραβιάσεων από τουρκικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, όσο και παραβιάσεων των Εθνικών Χωρικών Υδάτων από πολεμικά πλοία, από την ημέρα που ξεκίνησε η άσκηση. Η Αθήνα, προσπαθεί να αναδείξει και να εκμεταλλευθεί την εικόνα ανωμαλίας και τους κινδύνους που δημιουργούνται από την αποσταθεροποιητική τουρκική δραστηριότητα.

Στο μεταξύ, η Αθήνα αξιοποιεί τις στρατιωτικές σχέσεις με τους Συμμάχους, για να αναδείξει τον σταθεροποιητικό ρόλο της και να προβάλει εμμέσως ότι αυτή είναι η πλευρά που εκπροσωπεί το διεθνές δίκαιο και την νομιμότητα στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό, στην μεγάλη αεροναυτική άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017» του Πολεμικού Ναυτικού που ξεκινάει την Δευτέρα, θα λάβουν μέρος και μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων του Ναυτικού των ΗΠΑ. Πρόκειται για τμήμα βατραχανθρώπων SEAL που έχει έλθει στην Ελλάδα και συνεργάζεται στενά με την ΔΥΚ. Την ερχομένη εβδομάδα, Αμερικανοί και Έλληνες βατραχάνθρωποι, θα εκτελέσουν από κοινού απαιτητικά σενάρια που εμπίπτουν στο φάσμα των αποστολών τους.

Τα τελευταία έτη έχει αναπτυχθεί στενή ελληνοαμερικανική συνεργασία στις μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, όπου πλέον το ΓΕΕΘΑ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσω της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων.

Related Articles

Back to top button
Close