Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Απλή Διοικητική Εξέταση για τον “τραγουδιστή” αλεξιπτωτιστή

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το περιστατικό με τον εκπαιδευόμενο αλεξιπτωτιστή ο οποίος απαθανατίζει το τραγούδι του για την Μακεδονία με το κινητό τηλέφωνο, όπως είναι αναμενόμενο απασχολεί την στρατιωτική ηγεσία. Ωστόσο, επισήμως, οι μόνες ενέργειες αφορούν την διεξαγωγή Απλής Διοικητικής Εξέτασης από την διοίκηση της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) – και όχι Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όπως εσφαλμένως αναφέρεται στα ΜΜΕ.

Η διαφορά είναι ότι η ΕΔΕ διατάσσεται από την ηγεσία ή διοικητή μονάδος, με ενημέρωση εισαγγελέως και εκτός μονάδος εξάγεται το πόρισμα. Αντιθέτως, η ΑΔΕ διατάσσεται από τον διοικητή μονάδος, εν προκειμένω της ΣΧΑΛ, για δική του ενημέρωση. Πρόκειται δηλαδή για μια περισσότερο “εσωτερική” υπόθεση. Σύμφωνα με τον ΣΚ 20-1, η διοίκηση έχει δικαίωμα επιβολής ποινών συνολικώς ακόμη και άνω των 60 ημερών, για σειρά παραπτωμάτων, όπως και να εισηγηθεί αποπομπή εκτός Ειδικών Δυνάμεων.

Είναι προφανές ότι η ηγεσία δεν επιθυμεί να λάβει μεγαλύτερη έκταση το θέμα, αποφεύγοντας την συσχέτισή του με τους πολιτικούς χειρισμούς στο θέμα των Σκοπίων, που απέφεραν την διεθνή βράβευση του πρωθυπουργού.

Από εκεί και πέρα, στο λιτό ανακοινωθέν του ΓΕΣ, γίνεται αντιληπτό ότι διακόπηκε η εκπαίδευση του εμπλεκομένου στο περιστατικό καταδρομέα και ότι η Απλή Διοικητική Εξέταση θα διερευνήσει αποκλειστικώς και μόνο την εμφανή παραβίαση των κανόνων ασφαλείας. Εφόσον ο εκπαιδευόμενος εκτέλεσε το 5ο του άλμα και τυπικώς ολοκλήρωσε επιτυχώς την Βασική Εκπαίδευση Αλεξιπτωτιστού, δικαιούται της απονομής των πτερύγων του αλεξιπτωτιστού.

Πέραν των όποιων διαστάσεων έλαβε το ζήτημα, το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε όσο και τα “φώτα” της δημοσιότητος που γνώρισε με αυτό τον τρόπο η ΣΧΑΛ, έρχονται να “υπενθυμίσουν” ορισμένα ανοικτά θέματα στα οποία πρέπει να ενσκήψει η ηγεσία.

  • Από το βίντεο, διαπιστώνεται ότι το κράνος του εκπαιδευόμενου είναι φθαρμένο. Τα συγκεκριμένα κράνη ανήκουν στην αρχική παρτίδα κρανών Kevlar που χορηγήθηκαν στις Ειδικές Δυνάμεις το 1994. Μήπως θα έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί ήδη;
  • Το ζήτημα της ελλείψεως αλεξιπτώτων που αντιμετωπίζουν οι Ειδικές Δυνάμεις, παραμένει σε εκκρεμότητα. Αναφερόμαστε τόσο σε αλεξίπτωτα στατικού ιμάντος όσο και ελευθέρας πτώσεως, με την σχετική διαγωνιστική διαδικασία να αναβάλλεται διαρκώς. Εμβαλωματικές ενέργειες, δεν λύνουν το πρόβλημα.
  • Η κατάσταση της διαθεσιμότητος εναερίων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας, παραμένει σε άσχημη κατάσταση. Πολύ μικρός αριθμός C-130 είναι διαθέσιμος ενώ δεν έχει γίνει πιστοποίηση των C-27J (που επίσης είναι σε χαμηλή επιχειρησιακή διαθεσιμότητα) για ρίψεις αλεξιπτωτιστών. Είναι σαφές ότι η ΠΑ δεν μπορεί να υποστηρίξει πολεμικά σχέδια σε αεραποβατικές επιχειρήσεις.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close