Υπογραφή συμβάσεων για τις φρεγάτες FDI μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2022;
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Την μεγάλη προσοχή που αποδίδει η κυβέρνηση, όχι μόνο στην ομαλή και ταχεία εξέλιξη των διαδικασιών για τις συμφωνίες προμήθειας όπλων από την Γαλλία, αλλά και στις εντυπώσεις της κοινής γνώμης, διεθνούς και ελληνικής, δείχνει η σπουδή εκδόσεως στις 11 Δεκεμβρίου, διευκρινιστικής ανακοίνωσης Τύπου.
Σε αυτήν αναφέρεται συγκεκριμένα ως προς την συμφωνία με την Γαλλία για νέες φρεγάτες ότι, «οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ώστε σύντομα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις», αφήνοντας την εντύπωση ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Η έκδοση διευκρινιστικής ανακοινώσεως κρίθηκε σκόπιμη λόγω των σεναρίων που εμφανίσθηκαν στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης την προηγουμένη, επειδή στις 10 Δεκεμβρίου το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την πιθανή πώληση φρεγατών ΗF2 στην Ελλάδα. Επρόκειτο απλώς για διοικητική πράξη της αμερικανικής γραφειοκρατίας καθώς το ζήτημα έχει λήξει από τις 28 Σεπτεμβρίου, όταν συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας η προμήθεια φρεγατών FDI.
Χθεσινό δημοσίευμα της γαλλικής LE FIGARO, επικαλείτο δήλωση του γαλλικού Υπουργείου Αμύνης προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με την οποία «έχουμε υπογράψει το συμβόλαιο με τους Έλληνες. Μονογραφήθηκε πριν από λίγες ημέρες».
Η πληροφορία δεν συμβαδίζει με ρεπορτάζ του HellasJournal (υπογραφή Γ.Σ.) για μονογραφή την Παρασκευή 10 Δεκεμβίου. Στο ίδιο, αναφέρεται κόστος για τις φρεγάτες, τα όπλα τους και FOS, που φθάνει τα 3,05 δισ. €. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πηγή όπως και άλλες, αναφέρονται πλέον σε FOS διαρκείας 3 ετών, ενώ κατά το προηγούμενο διάστημα οι διαρροές ανέφεραν διάρκεια 4 ετών, ένδειξη πιθανής προσπάθειας συγκρατήσεως του κόστους από ελληνικής πλευράς.
Αξιόπιστες πηγές επιβεβαιώνουν ότι ουσιαστικώς οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί και η μονογραφή σηματοδοτεί την επίτευξη αμοιβαίας συμφωνίας επί του κειμένου, των λεγομένων Σχεδίων Σύμβασης, μεταξύ της ελληνικής επιτροπής διαπραγματεύσεων και των γαλλικών εταιρειών. Όλες οι σελίδες των συμβατικών κειμένων έχουν μονογραφηθεί, δηλαδή φέρουν τη μονογραφή των μελών της ελληνικής επιτροπής και των εκπροσώπων των εταιρειών. Δεν πρόκειται για υπογραφή κι ως εκ τούτου, μιλάμε για κείμενο άνευ νομικής ισχύος, επιδεχόμενο κάποιων μικρών διορθωτικών παρεμβάσεων.
Η χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ «Στο αμέσως προσεχές διάστημα, οι Συμβάσεις θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Βουλής προς Ψήφιση», θα έπρεπε ως διατύπωση να αναφέρεται σε Σχέδια Συμβάσεων κι όχι Συμβάσεις, με τους εκπροσώπους των Naval Group και MDBA. Φανερώνει πάντως ότι όπως και στην περίπτωση της συμβάσεως των 18 Rafale, έτσι και στην περίπτωση των φρεγατών, τα Σχέδια Συμβάσεων θα ψηφισθούν ως νόμος του κράτους από την Βουλή. Πρώτα θα γίνει συζήτηση των Σχεδίων Σύμβασης στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων, εν συνεχεία θα τεθούν στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση νόμου, κατόπιν θα τεθούν προς έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μόνο μετά την έγκριση αυτού θα μπορούν να υπογραφούν οι Συμβάσεις από τον γενικό διευθυντή της ΓΔΑΕΕ με τους εκπροσώπους των Naval Group και MBDA.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η υπογραφή των Συμβάσεων μπορεί να λάβει χώρα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022.
Δημοσίευμα της La Tribune για τις φρεγάτες – Με 18 μόνο Aster 30 οι FDI HN;