Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Π. Καμμένος και τα ελικόπτερα

Οκτώβριος 2015 μετά την άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, ο ΥΕΘΑ με την σύζυγό του, τον υπουργό Ν. Παππά, τον Α/ΓΕΕΘΑ και τον πρωθυπουργό (δεν διακρίνεται) επιβιβάσθηκαν σε μονοκινητήριο Huey και πέταξαν από την Θράκη στις Σποράδες κι από εκεί συνέχισαν. Ίσως κάποιοι θεωρούν “μαγκιά” τις πτήσεις με επιβάτες VIP σε μονοκινητήριο ελικόπτερο παλαιού τύπου και επάνω από θάλασσα. Το βέβαιο είναι ότι εκτίθεται η χώρα.
  • Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο Πάνος Καμμένος, είναι γνωστός και ως πολιτικός και ως χαρακτήρας. Οι αφορμές για σχολιασμό κάθε είδους από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την θέση του ΥΕΘΑ, υπήρξαν πολλές και συνεχίζονται.

Φορώντας συχνά στολές παραλλαγής ακόμη και με διακριτικά ΟΥΚ και πετώντας με ελικόπτερα, δεν κρύβει ότι θεωρεί τον εαυτό του «γνώστη», επειδή κατέχει private δίπλωμα για πολιτικά ελαφρά ελικόπτερα. Η κατάσταση δεν θα άξιζε προσοχής εάν δεν υπήρχαν σοβαρές προεκτάσεις. Εάν, πέραν της προσωπικής ευεργετικής επιδράσεως που έχουν για τον ίδιο οι εμφανίσεις αυτές, υποθέσει κανείς ότι επιδιώκει την τόνωση του ηθικού του προσωπικού, πιο χρήσιμο είναι να εξετασθούν οι ενέργειές του για την πραγματική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Και με 2,5 χρόνια ήδη στο ΥΠΕΘΑ, ο καθένας μπορεί να κρίνει το έργο του Π. Καμμένου εκεί. Εάν εστιάσουμε όμως στον αγαπημένο του χώρο των ελικοπτέρων, δεν πρέπει να αισθάνεται και τόσο… πετυχημένος.

Περίπτωση ΝΗ90: Επειδή η αντιπολιτευτική του τακτική είχε βασιστεί στην σκανδαλολογία περί των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όταν ο Π. Καμμένος ανέλαβε ΥΕΘΑ πάγωσε με προσωπική, αυθαίρετη και επιπόλαιη εντολή του το πρόγραμμα παραλαβής των ΝΗ90. Τί κατάφερε; Τίποτα! Αφού δυσφήμισε τα ΝΗ90 με παραπλανητικούς ισχυρισμούς περί δήθεν προβλημάτων κεραιών και αβάσιμες κατηγορίες για «ελικόπτερα που δεν πετάνε», έκανε στροφή 180 μοιρών και οι παραλαβές επανεκκινούν. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε αρνητικώς στις πρωτοβουλίες του. Καμμία βελτίωση της σύμβασης, καμμία αποζημίωση, κανένα κέρδος, δεν διαφαίνεται. Αντιθέτως, επειδή αρνείται να υπογράψει την σύμβαση FOS για την υποστήριξη των ΝΗ90 σε ανταλλακτικά (θεωρεί ότι αυτό θα τον εξέθετε στους ψηφοφόρους του…) σήμερα πετάνε μετά βίας δύο, όταν το 2014-15 τα ελληνικά ΝΗ90 παρουσίαζαν από τα υψηλότερα ποσοστά διαθεσιμότητας μεταξύ των χρηστών του τύπου. Σύντομα, τα ΝΗ90 όντως δεν θα πετάνε καθόλου, επειδή απλούστατα θα έχουν εξαντληθεί τα ανταλλακτικά και το ΥΠΕΘΑ δεν έχει αναθέσει σύμβαση FOS.

Από την πτήση τον Οκτώβριο του 2015 προς Σποράδες. Το Huey θα πετάξει επάνω από θάλασσα, ουδείς όμως εκ των VIP επιβατών φορά σωστικά.

Περίπτωση Huey: Από την πρώτη στιγμή ο Π. Καμμένος έδειξε να «προτιμά» τα γερασμένα Huey και δεν δίσταζε να επιβιβάζει σε αυτά τα μονοκινητήρια ελικόπτερα πρωθυπουργό, υπουργούς μετά συζύγων και την στρατιωτική ηγεσία, πετώντας ακόμη και πάνω από θάλασσα. Αλλά και τα Huey αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαθεσιμότητας λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών. Επειδή ο Π. Καμμένος δεν εξασφαλίζει ανταλλακτικά, πληροφορίες αναφέρουν “ανάμειξή” του στις διαδικασίες συντηρήσεως κρίσιμου κομματιού του κινητήρα, η τροποποίηση των οποίων έχει λάβει την αρνητική γνωμοδότηση του Τεχνικού Σώματος. Εάν αυτά ισχύουν, υπάρχει προφανές ζήτημα.

Περίπτωση Chinook: Ευτυχώς για την Αεροπορία Στρατού, επί των ημερών του Αντιστρατήγου Χρίστου Μανωλά ως Α/ΓΕΣ, εξασφαλίσθηκε από τις ΗΠΑ μεταχειρισμένο αλλά αξιόπιστο υλικό, όπως 15 ελικόπτερα μεταφορών Chinook και 70 Kiowa Warrior. Ο Π. Καμμένος αποστράτευσε τον Αντιστράτηγο Μανωλά αλλά δεν εμπόδισε τις εξελίξεις οπότε τα πρώτα Chinook άρχισαν να προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα 15 Chinook της Αεροπορίας Στρατού. Τα νέα μεταχειρισμένα ελικόπτερα, ανακουφίζουν σοβαρά την κατάσταση, πλην όμως, τα 15 ήδη υπάρχοντα αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαθεσιμότητας επειδή πάσχουν και αυτά από έλλειψη ανταλλακτικών. Τοιουτοτρόπως, τα 15 νέα Chinook απλώς αναπληρώνουν τον υπάρχοντα στόλο που σταδιακώς καθηλώνεται…

Ο ΥΕΘΑ στην θέση συγκυβερνήτη, μετά την προσγείωση του Huey σε κάποιο νησί. Είναι εμφανές ότι δεν φορά σωστικά.

Γενικότερα, ο ΥΕΘΑ δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προώθηση προμηθειών ανταλλακτικών μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η υψηλή διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων αλλά και των υπολοίπων πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ίσως επειδή ως πολίτης πιλοτάρει ενοικιαζόμενα πολιτικά ελικόπτερα, οπότε τα ανταλλακτικά δεν τον απασχόλησαν ποτέ…. Ο Π. Καμμένος, μπορεί να «αγαπά» τα ελικόπτερα και να πετάει στα χειριστήρια των Huey, ένας κακεντρεχής όμως θα σχολίαζε ότι απλώς εξασκεί το χόμπι του “γράφοντας ώρες”, χωρίς να πληρώνει από την τσέπη του. Η περιφρόνιση πάντως ως προς τα μέτρα ασφαλείας -ούτε καν σωστικά δεν φορά- είναι αρνητικό παράδειγμα από πάσης απόψεως και πλήττει την πειθαρχία.

Ο ΥΕΘΑ πρέπει να επιλύει προβλήματα. Ο Π. Καμμένος, αντί να δίνει λύσεις, δημιουργεί και συντηρεί προβλήματα.

 

Related Articles

Back to top button
Close