Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Στα Rafale θα περάσουν πλήρως επιχειρησιακοί οι AM39 Exocet

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Έλυσε μερικώς το “μυστήριο” της τύχης των πυραύλων αέρος – αέρος AM39 Exocet Block 2 της Πολεμικής Αεροπορίας, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, με τα στοιχεία που έδωσε απαντώντας στις 5 Νοεμβρίου σε σχετική ερώτηση που είχε υποβληθεί στην Βουλή από τον πρόεδρο της “Ελληνικής Λύσης” Κυριάκο Βελόπουλο.

Όπως ανέφερε ο ΥΕΘΑ, η υποστήριξη των Exocet “πρόκειται να συμπεριληφθεί στη σύμβαση προμήθειας όπλων για τα υπό προμήθεια αεροσκάφη Rafale“. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, οι πύραυλοι Exocet θα αξιοποιηθούν επιχειρησιακώς από τα Rafale, καθώς θα είναι πιστοποιημένα στο εν λόγω όπλο. 

Λόγω της αποφάσεως αποσύρσεως των 20 Mirage 2000EGM/BGM όσο και της ελλείψεως πιστοποιήσεως των Exocet, η Πολεμική Αεροπορία βρισκόταν προ του φάσματος πλήρους απώλειας του κυριοτέρου όπλου για την εκτέλεση αποστολών Τακτικών Αεροπορικής Υποστηρίξεως Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΤΑΥΝΕ). Με τις ανωτέρω αποφάσεις, οι AM39 Exocet θα μπορεί να θεωρηθεί ότι επανεντάσσονται πλήρως στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας από το β΄ εξάμηνο του 2021.

Συνεπώς, η αναμορφωμένη 332 Μοίρα με τα Rafale, θα έχει ρόλο Αναχαιτίσεως, Κρούσεως χάρη στους πυραύλους πτήσεως SCALP EG αλλά και Ναυτικής Υποστηρίξεως, με τους Exocet. To Rafale θα μπορεί να εκτελεί αποστολές ΤΑΥΝΕ με πολύ μεγαλύτερη τακτική ευελιξία, δεδομένου ότι δύναται πέραν του ενός πυραύλου Exocet να φέρει ταυτοχρόνως 4-6 πυραύλους αέρος-αέρος και ως αεροσκάφος “Swing Role”, να εκτελεί και αναχαίτιση. 

H ερώτηση που υποβλήθηκε στον ΥΕΘΑ στις 14 Οκτωβρίου, ανέφερε ότι, “σύμφωνα με δημοσίευμα, μια ολόκληρη μοίρα μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000 EGM/BGM καθίσταται πρακτικά άοπλη, καθότι, εκκρεμεί από το 2014 (διαγωνισμός 36/14 και 35/14) η υποστήριξη πυραυλικών αποθεμάτων για τα στρατηγικά «αέρος-επιφάνειας» βλήματα AM-39 Exocet και τα αέρος – αέρος αντίστοιχα Magic IΙ“. Η ερώτηση υπονοούσε εμφανώς σχετικό δημοσίευμα του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ της 6ης Οκτωβρίου, στο οποίο θίγαμε το ζήτημα.

Ο ΥΕΘΑ απάντησε συνολικώς: “Για την προμήθεια πυροτεχνικών υποσυγκροτημάτων των πυραύλων MAGIC 2 και AM-39 EXOCET, προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί 35/2014 και 36/2014 αντίστοιχα, στους οποίους συμμετείχε η κατασκευάστρια εταιρεία MBDA France. Οι προσφορές της εταιρείας απορρίφθηκαν και οι διαγωνισμοί ματαιώθηκαν με αποφάσεις της τότε Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον Ιανουάριο του 2018. Η κατασκευάστρια εταιρεία MBDA France έχει ενημερώσει, την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), ότι δεν είναι δυνατή πλέον η υποστήριξη των πυραύλων MAGIC 2. Ανεξαρτήτως αυτού, η ΠΑ εκτελεί επιθεωρήσεις, στατικές πυροδοτήσεις και βολές, με σκοπό την παρακολούθηση της ποιοτικής και λειτουργικής κατάστασης των πυραύλων και την επέκταση του χρονικού ορίζοντα χρήσης τους“.

Αντίο Mirage 2000 + AM39 Exocet και στο βάθος AGM-84 Harpoon

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close