Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Υπογραφή MoU της ΕΑΒ με το Lehigh University

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με δελτίο Τύπου η ΕΑΒ ανακοίνωσε στις 8 Ιανουαρίου την υπογραφή Συμφωνητικού Αμοιβαίας Κατανοήσεως (MoU) με το Lehigh University της Πενσυλβάνιας, στο πλαίσιο των σχεδίων της εταιρείας για την ίδρυση Ιδιωτικού Πανεπιστημίου Αεροδιαστημικής. Στο δελτίο Τύπου, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες ανέγερσης άλλων δύο (2) όμοιων κτιρίων» με το αποπερατωθέν εκπαιδευτικό κτίριο, για το οποίο είχε εκδόσει σχετικό δελτίο Τύπου στις 27 Νοεμβρίου 2023. Σε εκείνη την ευκαιρία, αναφερόταν ότι «για τις ταχύτατα αυξανόμενες απαιτήσεις της εκπαιδευτικής της δραστηριότητας, προτίθεται να επενδύσει σε ακόμη δύο (2) όμοια κτίρια, με στόχο αυτά να τεθούν σε λειτουργία μέσα στο 2025».

Σε δύο διαδοχικά δελτία Τύπου η ΕΑΒ ενημερώνει για την πρόθεση ανεγέρσεως κι εν συνεχεία ότι έχει «ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες ανέγερσης» των δύο νέων κτιρίων. Όπως όμως κατήγγειλαν στις 28 Δεκεμβρίου 2023 στον Άρειο Πάγο, τον Οικονομικό Εισαγγελέα και το Ελεγκτικό Συνέδριο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΒ, για τα εν λόγω έργα δεν έχει ενημερωθεί ποτέ περί αποφάσεως το ΔΣ της εταιρείας! «Τα έργα αυτά (κατασκευή κτιρίων εκπαίδευσης 2 και 3 στην ΕΑΒ) είναι τελείως άγνωστα στο ΔΣ της Εταιρίας και δεν υπάρχει καμία απολύτως σύμβαση γι’ αυτά», αναφέρεται στην καταγγελία, όπως αποκάλυψε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ προ ημερών.

Επομένως, σύμφωνα με τα καταγγελθέντα, συμπεραίνεται ότι η ΕΑΒ ενημερώνει μέχρι τώρα την κοινή γνώμη για έργα κι εξελίξεις επ’ αυτών, με χρονοδιάγραμμα μάλιστα, που όμως δεν έχει εγκρίνει, τουλάχιστον ακόμη.

Το δελτίο Τύπου της 8ης Ιανουαρίου, έχει ως εξής:

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και το Lehigh University της Πενσυλβανίας των ΗΠΑ υπέγραψαν Συμφωνητικό Αμοιβαίας Κατανόησης (MoU – Memorandum of Understanding) για συνεργασία στους τομείς Εκπαίδευσης, Έρευνας & Ανάπτυξης και Ακαδημαϊκής Αριστείας.

Το Lehigh University είναι ένα από τα τριάντα (30) κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, τα οποία με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της τέως Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως επισκέφθηκαν την Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 2022, με σκοπό τη συνεργασία με Ελληνικά Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα. Η συμφωνία αποτελεί μια επιτυχία αυτής της επίσκεψης.

Το Lehigh University είναι ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια παγκοσμίως στον τομέα της Τεχνολογίας Υλικών και Μηχανικής. Στις κύριες δραστηριότητές του περιλαμβάνεται η Αεροναυπηγική, η ανάπτυξη Μη Επανδρωμένων Εναέριων Οχημάτων (UAV), η Διαστημική Τεχνολογία και άλλοι τομείς του ενδιαφέροντος της ΕΑΒ.

Η συνεργασία της ΕΑΒ με το Lehigh University εντάσσεται στα σχέδια της ΕΑΒ για την ίδρυση Ιδιωτικού Πανεπιστημίου Αεροδιαστημικής, το οποίο, συν τοις άλλοις, θα περιλαμβάνει Σχολές Πιλότων, Εναέριας Κυκλοφορίας και Διαχείρισης Αεροπορικών Εταιρειών. Το σχέδιο αυτό στηρίζεται πλήρως από το Υπουργείο Παιδείας.

Η ΕΑΒ εξελίσσεται σε διεθνές κέντρο σπουδών στην Αεροδιαστημική, φιλοξενώντας πάνω από 1.000 σπουδαστές αραβικών χωρών μέσω συμβάσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Έχει πρόσφατα περατώσει εκπαιδευτικό κτίριο 9.500 τ.μ., αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ με ιδία χρηματοδότηση, και έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες ανέγερσης άλλων δύο (2) όμοιων κτιρίων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ, κ. Δημήτριος Παπακώστας, ο οποίος είναι απόφοιτος του Lehigh University και μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου, δήλωσε: «Αισθάνομαι υπερήφανος για την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και του Lehigh University, η οποία θα επιτρέψει στην ΕΑΒ να ιδρύσει Διεθνές Πανεπιστήμιο με σπουδές στην Αεροδιαστημική. Έχοντας ήδη δρέψει δάφνες στη διεθνή εκπαίδευση μέσω των υφιστάμενων προγραμμάτων, σκοπεύουμε να γίνουμε ένα από τα ελάχιστα πανεπιστήμια στον κόσμο με εξειδικευμένες αεροπορικές σπουδές. Η ΕΑΒ προχωρεί μπροστά με έργα, πρόοδο και οράματα».

Προς την τελική ευθεία το ΑΡΧΥΤΑΣ της ΕΑΒ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close