Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Σοβαρές καταγγελίες στην Δικαιοσύνη για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΑΒ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σοβαρές καταγγελίες σχετικές με συμβάσεις της ΕΑΒ έχουν προωθηθεί αυτές τις ημέρες με εξώδικη ενημέρωση προς τον Άρειο Πάγο, τον Οικονομικό Εισαγγελέα και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι καταγγελίες προέρχονται από μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και αφορούν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΑΒ Δημήτριο Παπακώστα.

Η με ημερομηνία 28 Δεκεμβρίου 2023 εξώδικη ενημέρωση αναφέρεται σε «παράτυπες ή και ενδεχομένως μη νόμιμες ενέργειες», σχετικές με την σύμβαση εκτιμώμενου συμβατικού ποσού 175 εκατ. € που υπέγραψε η ΕΑΒ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με αντικείμενο την παροχή τεχνικής εκπαιδεύσεως σε προσωπικό. Αναφέρεται ότι εν αγνοία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΒ, κατόπιν αποφάσεως του Διευθύνοντος Συμβούλου ανατέθηκαν στην διάρκεια του 2023 πέντε συμβάσεις (η πρώτη στις 30 Μαΐου ύψους 248.000 € και οι υπόλοιπες στις 26 Σεπτεμβρίου ύψους 800.000 € εκάστη) στην μη κερδοσκοπική εταιρεία “Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη” (ΔΕΠΑΝ). Ως εκ τούτου, η ανάθεση των συμβάσεων δεν έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η ΔΕΠΑΝ είναι επιχείρηση Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Καθώς οι συμβάσεις του Σεπτεμβρίου έχουν την ίδια ημερομηνία εγκρίσεως χρηματοδοτήσεως δαπάνης, ίδια ημερομηνία υπογραφής και ίδια ημερομηνία αναρτήσεως, παραπέμπουν επί της ουσίας σε κατάτμηση προμήθειας συνολικού ύψους 3,2 εκατ. € (ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΑΒ δικαίωμα εγκρίσεως δαπάνης μέχρι 800.000 €).

Το πλέον ενδιαφέρον όμως, είναι ότι οι τρεις συμβάσεις του παρελθόντος Σεπτεμβρίου, «στερούνται αιτίας ύπαρξης, δεδομένου ότι αφορούν ανύπαρκτα προγράμματα – έργα»! Οι συγκεκριμένες συμβάσεις αναφέρονται στα Νέα Κτίρια Εκπαίδευσης 2 και 3 της ΕΑΒ που απλώς δεν υπάρχουν. «Τα έργα αυτά (κατασκευή κτιρίων εκπαίδευσης 2 και 3 στην ΕΑΒ) είναι τελείως άγνωστα στο ΔΣ της Εταιρίας και δεν υπάρχει καμία απολύτως σύμβαση γι’ αυτά», αναφέρεται στην καταγγελία. Προσφάτως αποπερατώθηκε η κατασκευή του πρώτου και μοναδικού μέχρι σήμερα εγκεκριμένου Κτιρίου Εκπαίδευσης της ΕΑΒ.

Επιπροσθέτως, καταγγέλεται ότι καμμία από τις πέντε συμβάσεις δεν αποτελεί προϊόν διαγωνιστικής διαδικασίας, αποτελώντας ενδεχομένως μη νόμιμες απευθείας αναθέσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι οι εν λόγω συμβάσεις δεν έχουν καταχωρηθεί στα αρχεία της ΕΑΒ και δεν αναρτήθηκαν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ κατά τα προβλεπόμενα από την ΕΑΒ.

Κατόπιν εγγράφου αιτήματος μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για άμεση έγγραφη ενημέρωσή τους και κατεπείγουσα σύγκληση του ΔΣ προς παροχή διευκρινίσεων και λήψη αποφάσεων, στις 1 Δεκεμβρίου 2023 συνεκλήθη από τον Πρόεδρο του ΔΣ. Παρέστησαν πέντε εκ των επτά μελών, με απόντα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο (ο οποίος απουσιάζει από όλα τα ΔΣ που συγκλήθηκαν από τον παρελθόντα Αύγουστο).

Λόγω απουσίας του Διευθύνοντος Συμβούλου δεν κατέστη δυνατή η απαντήση στα ερωτήματα που είχαν τεθεί. Επιπλέον, μέχρι και σήμερα όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε γραπτή απάντηση – ενημέρωση, όπως έχει ζητηθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι στις εν λόγω συμβάσεις παρουσιάζεται ως ορισμένος υπεύθυνος ο Διευθυντής ΕΑΒ, ο οποίος αγνοούσε πλήρως την υπόθεση, όπως και όλες οι Διευθύνσεις της ΕΑΒ. Στην περίπτωση της εκταμιεύσεως του ποσού των 198.400 € για την πρώτη σύμβαση, της 30ής Μαΐου 2023, η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της ΕΑΒ υποχρεώθηκε να αναζητήσει αντίγραφο της συμβάσεως από την… ΔΕΠΑΝ.

Στην καταγγελία σημειώνεται ότι, «Οι υπογραφείσες συμβάσεις της ΕΑΒ με την ΔΕΠΑΝ παραπέμπουν σε ενδεχόμενη καταχρηστικότητα κατά των συμφερόντων της ΕΑΒ, σε ενδεχόμενη μεγάλη ζημιά της εταιρείας και σε ενδεχόμενη διασπάθιση δημοσίου χρήματος». Τα μέλη του ΔΣ της ΕΑΒ που υπογράφουν την καταγγελία, ζητούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, μεταξύ των οποίων και «διενέργεια πλήρους οικονομικού ελέγχου και διαχειριστικού ελέγχου για το όλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο κ. Παπακώστας άσκησε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στο ΔΣ της ΕΑΒ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την καταγγελία είναι ήδη ενήμεροι οι υπουργοί Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και Εθνικής Αμύνης Νίκος Δένδιας.

Κυβερνητικό φιάσκο: στο ICC σύρθηκε το Ελληνικό Δημόσιο για τα Leopard 2 HEL

 

 

 

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close