Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Βολές αναβαθμισμένων ρουκετών 122 mm και προγραμματισμός αναβαθμίσεως MLRS

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το διάστημα 17-21 Μαΐου 2021 διεξήχθησαν στις εγκαταστάσεις του Πεδίου Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) βολές οπλικών συστημάτων Πυροβολικού Μάχης καθώς και δοκιμές βολών Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων MLRS (12×227 mm) και RM70 (40×122 mm).

Στην περίπτωση των RM-70, χρησιμοποιήθηκαν αναβαθμισμένες ρουκέτες με την εγκατάσταση σχετικής συλλογής (kit) προωθητικών κινητήρων που έχει αναπτύξει η σερβική EDePRO για την ρουκέτα G-2000 που επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 40.200 μέτρων, με κλίση εκτοξευτού 56,9° και θέση βολής στο επίπεδο θαλάσσης. Η διαδικασία αναβαθμίσεως δείγματος ρουκετών είχε ξεκινήσει στις 16 Σεπτεμβρίου 2020 στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), στο Λαύριο βάσει σχετικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί. Η συμφωνία των ΕΑΣ, δεν έχει υπογραφεί με την EDePRO, αλλά με την κοινοπραξία ΜΙΜΑ – EDePRO, που έχει συσταθεί μεταξύ της σερβικής εταιρείας και της κυπριακής MIMA Global Armory Enterprises. H τελευταία λειτουργεί προφανώς ως μεσάζον, καθώς έχει υπογράψει προηγουμένως σχετικό Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με την Διεύθυνση Πυροβολικού του ΓΕΣ και τα ΕΑΣ.

Πέραν της προοπτικής αναβαθμίσεως του αποθέματος ρουκετών 122 mm του ΓΕΣ, έχει μελετηθεί και η αναβάθμιση των μονάδων πυρός RM70 βάσει ανάλογης συμφωνίας που θα υπογραφεί με την ίδια πρακτική με ξένο οίκο. Επί όλων αυτών, δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα κάποια διαδικασία διαγωνισμού. Σε βιομηχανικό επίπεδο, πρόκειται για προγράμματα που αποβλέπουν στην εξασφάλιση έργου στα ΕΑΣ επί κάποιο διάστημα, μέσω εργασιών απλής προσαρμογής των προερχομένων από το εξωτερικό συλλογών προωθητικών πυραύλων σε υφιστάμενες ρουκέτες και στο μέλλον των συλλογών αναβαθμίσεως των μονάδων πυρός.

Τα ανωτέρω βήματα, εντάσσονται στο πλαίσιο εγκεκριμένης Μελέτης Ολοκληρωμένης Πρότασης Υποπρογράμματος με τίτλο «Βελτίωση Δυνατοτήτων Πυροβολικού Μάχης», η οποία περιλαμβάνει και το αμερικανικής προελεύσεως MLRS. Σύμφωνα με απάντηση του ΥΕΘΑ στην Βουλή στις 18 Μαΐου, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή και προέδρου της “Ελληνικής Λύσης” Κυριάκου Βελόπουλου, κατόπιν αποφάσεως του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), έχει εγκριθεί η ενεργοποίηση σχετικού υποπρογράμματος για τον εκσυγχρονισμό του οπλικού συστήματος MLRS και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα αναβαθμίσεως, συνοδεύεται και από προμήθεια ρουκετών και πυραύλων μακρού βεληνεκούς για το MLRS, είναι ενδιαφέρον να διαπιστωθεί κατά πόσο θα εξασφαλισθεί συμμετοχή των ΕΑΣ, καθώς στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για οπλικό σύστημα αμερικανικής προελεύσεως και υφίσταται ισχυρή πιθανότητα η ανάθεση προγράμματος μέσω διακρατικής συμφωνίας FMS. Επιπλέον, καθώς οι περιπτώσεις των 114 μονάδων πυρός RM70 και 36 MLRS αφορούν ολοκληρωμένα οπλικά συστήματα που επιδιώκεται η αναβάθμισή τους, συνιστά ευκαιρία συμμετοχής και άλλων εταιρειών της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, που μπορούν να προσφέρουν συγκεκριμένες λύσεις στους τομείς των επικοινωνιών, της προστασίας, της διαχειρίσεως ενέργειας κ.λπ.

Εξοπλισμοί: “Διασώζοντας” διαρκώς την Αμυντική Βιομηχανία

 

 

Related Articles

Back to top button