Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: όχι μόνο νέα φορητά όπλα αλλά και βελτιωμένα πυρομαχικά

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την ελαφρύτερη έκδοση του τυφεκίου μάχης ΜΡΤ-76, ταξινομημένη ως ΜΡΤ-76ΜΗ, παρουσίασε στην έκθεση IDEF 2021 η τουρκική κρατική ΜΚΕΚ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποιήσεως, όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Η έκδοση έχει μειωμένο κατά 500 γραμ. βάρος (3,75 έναντι 4,2 κιλά για κενό όπλο), που για τυφέκιο μάχης διαμετρήματος 7,62 mm θεωρείται σημαντικό επίτευγμα. Αυτό όμως κατέστη εφικτό, με μείωση του πάχους της κάννης και του κορμού, όπως έγινε γνωστό επισήμως. Άλλη ορατή αλλαγή, η οποία προφανώς και αυτή συνεισέφερε σε έναν βαθμό στην μείωση του βάρους, είναι το διαφορετικό και πιο λεπτό πτυσσόμενο κοντάκιο.

Όπως αναφέρεται από τον κατασκευαστή, η μείωση του πάχους της κάννης καθιστά το όπλο πιο εύκολο στην χρήση από προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα περιπολίας. Επιλογή η οποία υπαγορεύθηκε προφανώς από τα παράπονα του προσωπικού για το μεγάλο βάρος του ΜΡΤ-76, με αποτέλεσμα τον σαφή συμβιβασμό με τίμημα όμως την ευχερέστερη υπερθέρμανση της πιο λεπτής κάννης από παρατεταμένο πυρ. Το τελευταίο, υποστηρίζεται ότι καθιστά το ΜΡΤ-76ΜΗ καταλληλότερο για προσωπικό ασφαλείας ή συνοριοφυλακής κι όχι στρατού ξηράς, ισχυρισμός που μαρτυρεί την γενικότερη ατυχή επιλογή νέου τυφεκίου στο διαμέτρημα 7,62 mm x 51 που προτιμήθηκε από εμφανή υπερτίμηση της μεγαλύτερης ισχύος του. Μια παρενέργεια εξάλλου, που έχει η μείωση του βάρους, είναι ότι καθίσταται ακόμη πιο δυσχερής ο έλεγχος του όπλου κατά την βολή, λόγω ισχυρής ανακρούσεως που προκαλεί το πυρομαχικό 7,62 mm, ένα σημείο το οποίο επιδιώκεται να αποκρυφτεί στα σχετικά προωθητικά βίντεο της ΜΚΕΚ για το τυφέκιο, όπου τα στιγμιότυπα των βολών καλύπτονται με εφέ.

Η επικράτηση της απαιτήσεως για μείωση του βάρους έναντι της θεωρητικής αξίας περί μεγαλύτερης ισχύος πυρός λόγω διαμετρήματος πυρομαχικού, επιβεβαιώνει πανηγυρικώς τα πορίσματα που έχουν γίνει αντιληπτά από την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως προς την τακτική χρησιμοποίηση του ατομικού οπλισμού. Πορίσματα τα οποία υποδεικνύουν ότι σε τελική ανάλυση για τον στρατιώτη μεγαλύτερη σημασία έχει η ευχέρεια μεταφοράς, χειρισμού και ελέγχου του όπλου κατά την βολή, με ικανοποιητική απόδοση σε μικρές – μέσες αποστάσεις.

Καθώς στην σύγχρονη εποχή το ατομικό όπλο του στρατιώτη επιβαρύνεται με παρελκόμενα όπως διόπτρες πάσης φύσεως, σιγαστήρα, σκοπευτικά λέιζερ, πρόσθετες λαβές κ.λπ. είναι σαφές ότι ένα τυφέκιο μάχης 7,62 mm υπερφορτώνεται σε σχέση με ένα τυφέκιο εφόδου 5,56 mm. Εάν συνυπολογισθεί και το μεγαλύτερο βάρος των πυρομαχικών του πρώτου, είναι σαφές ότι η μεταφορά και ο χειρισμός του και μόνο, πέραν του ελέγχου κατά την βολή, προβληματίζουν σοβαρά.

Όπως έχουμε αναλύσει στο παρελθόν, όλα δείχνουν ότι ο αρχικός στόχος ως προς τον αριθμό των υπό προμήθεια ΜΡΤ-76 μειώνεται ενώ ταυτοχρόνως προχώρησε η προμήθεια αντιστοίχου αριθμού ΜΡΤ-55 των 5,56 mm x 45.

Μοιρασμένη σε ΜΡΤ-76 και ΜΡΤ-55 η τουρκική απαίτηση νέου τυφεκίου

Και βελτιωμένα πυρομαχικά φορητού οπλισμού

Πρέπει να επισημανθεί η σημασία που αποδίδεται στην ανάπτυξη πυρομαχικών φορητού οπλισμού βελτιωμένων επιδόσεων, καθ’ υπόδειξη φυσικά και απαίτηση των επιχειρησιακών χρηστών, δηλαδή του τουρκικού στρατού και της χωροφυλακής. Αποδεικνύεται ότι η προσέγγιση είναι πραγματικά συνολική, καθώς δεν αρκεί η ανάπτυξη νέων όπλων αλλά επιδιώκεται και η βελτίωση των επιδόσεων μέσω αναπτύξεως και βελτιωμένων πυρομαχικών, τα οποία μπορούν να προσδώσουν κρίσιμο τακτικό πλεονέκτημα έναντι ισοτίμου αντιπάλου. 

Ήδη η ΜΚΕΚ έχει παρουσιάσει βελτιωμένο πυρομαχικό 5,56 mm με πολυμερή αιχμή βολίδος (PTF), ιδίων αποτελεσμάτων σε σχέση με φυσίγγια Περιβεβλημένης Κοίλης Αιχμής (Jacketed Hollow Point) αλλά με ανώτερη συμπεριφορά καθώς η πολυμερής αιχμή έχει μικρότερη αντίσταση στον αέρα και επιτυγχάνει μεγαλύτερο βεληνεκές με αυξημένη ακρίβεια πυρός. Κατά την ΜΚΕΚ, βαλλιστικές δοκιμές επέδειξαν παρεμφερή απόδοση με το φυσίγγιο 7,62 mm!

Ειδικώς για τους ελεύθερους σκοπευτές στους οποίους αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση, η ΜΚΕΚ κατασκευάζει το φυσίγγιο ακριβείας Μ118 των 7,62 mm προκειμένου να παύσει η εξάρτηση από προμήθειες του συγκεκριμένου πυρομαχικού ακριβείας που γνωρίζει υψηλή κατανάλωση.

Άλλο δείγμα είναι το πυρομαχικό ακριβείας 12,7 mm για ειδικές εφαρμογές, με μονοκόμματη βολίδα ορείχαλκου. Λόγω του μικρότερου βάρους της σε σχέση με τις βολίδες Πλήρους Μεταλλικού Περιβλήματος (FMJ) που φέρουν πυρήνα από μολύβι περιβεβλημένο με ορειχάλκινο χιτώνιο, επιτυγχάνεται αυξημένο βεληνεκές και υψηλότερη ακρίβεια πυρός. Παραλλήλως, στο ίδιο διαμέτρημα κατασκευάζονται και διατρητικά – εμπρηστικά (API) φυσίγγια, επίσης για χρήση σε ειδικές εφαρμογές από εκπαιδευμένους ελεύθερους σκοπευτές.

 

Το Μαυροβούνιο με εθνικό τυφέκιο η Ελλάς με “πακέτo” 10 δισ. € σε ξένους

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close