Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Το μήνυμα Κωσταράκου (προς την νέα κυβέρνηση) για την θαλάσσια ισχύ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με μια τοποθέτηση – κάλεσμα προς την κυβέρνηση για “Αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού Τώρα!”, ο επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα… αυτονόητα. Πολύ σημαντικό στοιχείο στην παρέμβαση αυτή, είναι ότι ο στρατηγός καυτηριάζει την στάση των ηγεσιών του Πολεμικού Ναυτικού, όταν γράφει, «το ΠΝ καλείται να αποτινάξει τον “απρόθυμο” ρόλο του και να πράξει αυτό το οποίο ιστορικά έπραττε, να πρωταγωνιστήσει». Παρουσιάζει δηλαδή μια έλλειψη… θέλησης από πλευράς Πολεμικού Ναυτικού, για να το θέσουμε πιο απλά. Επί της ουσίας, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο συγκεκριμένος Κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων, οφείλεται σε επιλογές της ηγεσίας του, από την εποχή ακόμη των “παχέων αγελάδων” και τις προτεραιότητες που δόθηκαν στα εξοπλιστικά του προγράμματα.

Όπως ευστόχως επισημαίνει ο επίτιμος Αρχηγός, έχουμε χάσει εξαιρετικά πολύτιμο χρόνο και απαιτούνται λύσεις που θα αποφέρουν γρήγορα αποτέλεσμα, επειδή η Τουρκία έχει ήδη κλιμακώσει την αμφισβήτηση των εθνικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην πραγματικότητα, η μόνη λύση που ανταποκρίνεται στην συγκεκριμένη απαίτηση, είναι η παραχώρηση μεταχειρισμένων αντιτορπιλικών κλάσεως Arleigh Burke από τις ΗΠΑ, όπως είχε ζητηθεί ήδη από το 2013.

Στην παρούσα συγκυρία, η κυβέρνηση έχει μια μεγάλη ευκαιρία που θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί ώστε να εξασφαλίσει αυτή την ενίσχυση: τις διαπραγματεύσεις για την νέα συμφωνία “στρατηγικής” συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, από τα επίσημα χείλη του ΥΕΘΑ, ενημερωθήκαμε ότι η Ελλάδα δεν αποδίδει σε αυτή την συμφωνία χαρακτήρα άμεσων ανταλλαγμάτων, στην μορφή της παραχωρήσεως οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ… Συνεπώς, οι ίδιοι απεμπολούμε αυτό το οποίο υποτίθεται ότι ζητεί η στρατιωτική ηγεσία, αφού ούτε επί της προηγουμένης κυβερνήσεως είχε ακουστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Στρατηγός Κωσταράκος λέει ευθέως ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πρόσκτηση των Arleigh Burke εγκαταλείφθηκε αναίτια.

Θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς ότι ενώ τα μέτρα που προτείνει ο στρατηγός είναι απολύτως ορθά, έχουν το πρόβλημα ότι απαιτούν μερικά δισεκατομμύρια για να υλοποιηθούν. Εάν μόνο για δύο νέες φρεγάτες απαιτείται ποσό που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ και η δρομολογηθείσα αναβάθμιση των F-16 θα απορροφήσει άλλα τόσα, τότε είναι απορίας άξιο τι περιθώριο υπάρχει για οποιοδήποτε άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, από την στιγμή που είναι σαφές ότι δεν υφίσταται πρόθεση αυξήσεως των δαπανών για εξοπλισμούς.

Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Δυστυχώς στον πραγματικό κόσμο στον οποίο ζούμε, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, μόνο με αύξηση των αμυντικών δαπανών μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Είναι περίεργο αλλά ενώ η ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση Τσίπρα για ιδεοληπτική αναπηρία, τώρα που στα ηνία είναι ο Κ. Μητσοτάκης, τουλάχιστον στην Εθνική Άμυνα ακούμε τον αρμόδιο υπουργό να αποκλείει διαρκώς πράγματα, τα οποία δεν συνάδουν με τις ανάγκες που δημιουργούν τα πραγματικά δεδομένα.

  • Δεν θα αυξηθεί η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, που θα ενίσχυε τα επίπεδα επανδρώσεως των μονάδων του Στρατού, τα οποία κυμαίνονται σε επίπεδα εθνοφυλακής.
  • Δεν θα αυξηθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός, όπως και οι εξοπλιστικές δαπάνες, ώστε να επιταχυνθεί η προσπάθεια καλύψεως του χαμένου εδάφους.
  • Δεν ζητούμε παραχώρηση οπλικών συστημάτων από την μεγαλύτερη διαπραγμάτευση -και σε στρατιωτικό επίπεδο- με τις ΗΠΑ, ούτε την καταβολή χρηματικού ποσού ως “ενοικίου”, το οποίο ούτως ή άλλως στις ΗΠΑ θα καταλήγει εφόσον συμφωνηθεί ότι θα διατίθεται για προμήθειες αμερικανικών οπλικών συστημάτων. 

Τρία μεγάλα ΟΧΙ που θα έπρεπε να είναι ΝΑΙ, για μια κυβέρνηση που θέλει να λένε γι’ αυτήν ότι έχει καλύτερη αντίληψη της πραγματικότητος.

“Είναι τα πλοία – πληρώματα, ηλίθιε”…

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close