Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τι είπε για τα F-16 ο Α/ΓΕΑ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε συμπυκνωμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις στα εξοπλιστικά προγράμματα – στόχους της Πολεμικής Αεροπορίας, προέβη ο Α/ΓΕΣ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, μιλώντας στους στρατιωτικούς συντάκτες, επ’ ευκαιρία παρουσιάσεως του προγράμματος εκδηλώσεων για την φετινή εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ως πρώτος κύριος στόχος για το ΓΕΑ, είναι το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των μαχητικών F-16. Τον παρελθόντα Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη για την υλοποίησή του (Initial Program Management Meeting) με συμμετοχή φορέων της κυβερνήσεως των ΗΠΑ, του ΥΠΕΘΑ και της Lockheed Martin Aero. Συζητήθηκαν τα κύρια σημεία του προγράμματος και παρασχέθηκαν εκατέρωθεν πληροφορίες και διευκρινίσεις, με σκοπό την δρομολόγηση των απαραιτήτων για την έναρξη εργασιών. Παρουσιάσθηκαν επίσης τα βασικά χρονοδιαγράμματα εργασιών καθώς και σημαντικές πτυχές της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί και αφορούν σε θέματα συνεργασίας και προετοιμασίας των εμπλεκομένων φορέων, διαλειτουργικότητας των συστημάτων του αεροσκάφους και ασφαλείας χώρων και διεργασιών που σχετίζονται με την αναβάθμιση.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο Α/ΓΕΑ διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να κυκλοφορούν “ειδήσεις” περί προβλήματος στην διαλειτουργικότητα συστημάτων που θα περιλαμβάνει η αναβάθμιση των ελληνικών F-16, την στιγμή που ακόμη δεν είχε πραγματοποιηθεί καν η ανωτέρω πρώτη σύσκεψη. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να γίνονται διαπιστώσεις, από την στιγμή που κανένα εκ των προβλεπομένων συστημάτων δεν έχει εγκατασταθεί στο αεροσκάφος για να δοκιμαστεί και να διαπιστωθεί και να καταγραφούν, εάν υπάρχουν, παρατηρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία είναι διακρατική, συνεπώς υπεύθυνη για την παράδοση ενός πλήρως λειτουργικού αναβαθμισμένου μαχητικού αεροσκάφους, είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, έναντι της ελληνικής.

Ως προς τα χρονοδιαγράμματα, ο Α/ΓΕΑ διευκρίνισε ότι προ της εκπνοής του έτους θα μεταβεί στις ΗΠΑ ένα αεροσκάφος, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως πρωτότυπο. Αυτό θα ανήκει στα F-16 Block 52+ Advanced, επειδή τα αεροσκάφη της συγκεκριμένης εκδόσεως απαιτούν τις μικρότερες σε έκταση παρεμβάσεις. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση του πρωτοτύπου σε 20 μήνες ωστόσο ο Α/ΓΕΑ δήλωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα επιτευχθεί πολύ νωρίτερα, μπορεί ακόμη και εντός 12 μηνών, δηλαδή περί τα τέλη του 2019 με αρχές του 2020.

Άλλο σημείο το οποίο έτυχε διευκρινίσεως, είναι η τύχη των Block 50 και Block 30. Ως προς τα πρώτα, ο Αντιπτέραρχος Χριστοδούλου είπε ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο άλλου προγράμματος στο μέλλον αλλά, στην σχετική σύμβαση που υπεγράφη για τα Block 52+ και Block 52+ Advanced, έχει περιληφθεί η προμήθεια  υποσυστημάτων που θα χρειαστούν για τα Block 50, όπως επί παραδείγματι τακτικά συστήματα ζεύξεως δεδομένων Link16, ή δυνητικές μελλοντικές προμήθειες, όπως ατρακτιδίων στοχοποιήσεως Sniper. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το δυνητικό κόστος του προγράμματος παρουσιάζεται πολύ υψηλότερο σε σχέση με το 1 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα κοστίσει τελικώς το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των 84 Block 52+ και Block 52+ Advanced. Η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 θα τα φέρει επί της ουσίας στο επίπεδο Advanced, εγχείρημα το οποίο κρίνεται χαμηλού δείκτου δυσκολίας, επειδή ήδη ένα εκ των αεροσκαφών (το “045”) που επί σειρά ετών παρέμεινε στις ΗΠΑ, έχει υποστεί επιμέρους αναβαθμίσεις που περιλαμβάνονται στην εν λόγω έκδοση (βλέπε ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2013-2014 σ. 36). Συνεπώς, επί της ουσίας το συγκεκριμένο αεροσκάφος, αποτελεί το έτοιμο πρωτότυπο.

Τέλος, ως προς τα αρχικά F-16 Block 30, για τα οποία ερωτήθηκε ο Α/ΓΕΑ, δήλωσε ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την αγορά τους, ακόμη και το σύνολο των 32, πλην όμως ακόμη δεν υπάρχει κάτι οριστικό. Αναμένεται δε νέα επίσκεψη αξιωματικών της αεροπορίας των ΗΑΕ, για να εξετάσει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη στην 111 Πτέρυγα Μάχης από την οποία επιχειρούν.

Αναφορικώς με τα Mirage 2000 και Mirage 2000-5 Mk2, παρατείνεται επί τετραετία ο “γόρδιος δεσμός” για την σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο που θα καλύπτει την Εν Συνεχεία Υποστήριξή τους, μετά τον ματαιωθέντα Διαγωνισμό 3/2014.

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close