Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Το DRONE DOME της Rafael στην DEFEA 2021

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένα από τα τυπικά συστήματα αντιμετωπίσεως απειλών drone παρουσίασε η ισραηλινή Rafael στην έκθεση DEFEA 2021 στην Αθήνα. Στο περίπτερό της, το σύστημα DRONE DOME συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από επισκέπτες χάρη και σε μια πολύ παραστατική αναπαράσταση επί οθόνης του δικτύου που μπορεί να αναπτυχθεί στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδος προς δημιουργία ενός πραγματικού πλέγματος “θόλων” αντιμετωπίσεως drone.

Πρόκειται για αυτόνομο σύστημα που παρέχει κάλυψη 360 μοιρών, λειτουργεί σε συνθήκες παντός καιρού, ανοικτής αρχιτεκτονικής, που διαμορφώνεται αναλόγως των απαιτήσεων του πελάτη, είτε σε αυτοκινούμενη είτε σε σταθερή μορφή.

Το σύστημα προσφέρει έγκαιρη προειδοποίηση για απειλές drone αλλά και μεγαλύτερων UAV, χάρη σε συνδυασμό αισθητήρων ραντάρ, ηλεκτροπτικό σύνολο και σύστημα λήψεως ηλεκτρονικών εκπομπών SIGINT/RF. Όπως μας εξήγησαν οι άνθρωποι της Rafael, με τυπική σύνθεση 5 συστημάτων, εγκατεστημένων σε αντιπροσωπευτικές θέσεις από την Θράκη μέχρι την Ρόδο, είναι εφικτή η δημιουργία ενός επαρκούς συστήματος εγκαίρου προειδοποιήσεως των ανατολικών συνόρων. Τα συστήματα μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα και να μεταφέρεται ολοκληρωμένη εικόνα σε κεντρικό φορέα, ο οποίος μπορεί να ασκεί έλεγχο και συντονισμό.

Η επίδοση εντοπισμού συστημάτων UAV κατηγορίας MALE, ανέρχεται σε 80 χλμ. μέσω των ραντάρ ενώ μέσω του παθητικού συστήματος SIGINT/RF η επίδοση αυξάνεται στα 130 χλμ. Μικροί στόχοι μεγέθους drone, αποκαλύπτονται σε απόσταση πλέον των 3,5 χλμ. ενώ η ακριβής αναγνώριση μέσω του ηλεκτροπτικού συνόλου εξασφαλίζεται σε απόσταση 3 χλμ.

Πέραν του εντοπισμού, το DRONE DOME διακρίνεται από ικανότητα ενεργών και παθητικών μέτρων αντιμετωπίσεως των απειλών drone. Μέσω συστήματος ηλεκτρονικών παρεμβολών, διακόπτεται το σήμα ελέγχου τηλεχειρισμού, παρεμβάλλεται η μετάδοση βίντεο στον χειριστή, όπως και το σήμα GNSS. Οι ηλεκτρονικές παρεμβολές μπορούν να εκπεμφθούν εναντίον πολλαπλών στόχων και να εξασφαλίσει ολοκληρωμένη αεροπορική εικόνα και βέλτιστη Επίγνωση Καταστάσεως.

Στο περίπτερο της Rafael υπήρχαν και drone που είχαν καταρριφθεί από πηγή λέιζερ ισχύος 7,5 kW που βρίσκεται ενσωματωμένη στο ηλεκτροπτικό σύστημα. Όπως ελέχθη, η καταστροφή επιτυγχάνεται με το “ψήσιμο” του στόχου για χρόνο 8 δευτερολέπτων, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η διαδοχική αντιμετώπιση σμηνών drone σε πολύ ικανοποιητικές αποστάσεις και χρόνο.

Όπως καθίσταται προφανές, το DRONE DOME δεν παρέχει λύση καταρρίψεως UAV κατηγορίας MALE αλλά εξασφαλίζει το κομμάτι της εγκαίρου προειδοποιήσεως. Κατάρριψη απειλών ιπταμένων σε μέσα ύψη μπορεί να εξασφαλιστεί σε συνεργασία με συστοιχίες κατευθυνομένων βλημάτων εδάφους – αέρος. Η Rafael προτείνει τις δικές της λύσεις που προσφέρει στην διεθνή αγορά, όπως το σύστημα SPYDER, είναι προφανές όμως ότι σε πρώτη φάση, εφόσον το DRONE DOME επιλεγεί από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα πρέπει να συνεργαστεί με τα υφιστάμενα αντιαεροπορικά συστήματα του Ελληνικού Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Rafael αισιοδοξεί ότι μπορεί να εξασφαλίσει σύμβαση από την Ελλάδα για το DRONE DOME, εκτιμάται δε ότι το σενάριο προσομοιώσεως που παρουσιαζόταν στην DEFEA 2021 για 5 συστήματα, ανταποκρίνεται στην απαίτηση που έχει εκφρασθεί από τους Έλληνες επιτελείς.

SPIKE – SPIKE NLOS: Γιατί όχι κοινή προμήθεια Ελλάδας – Κύπρου;

Tags

Related Articles

Back to top button
Close