Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Συνεργατικό Πεδίο Μάχης από την EODH με οργανικά drone, loitering munition και UGV στον ΟΥΜΑ και την Διμοιρία Μ/Κ Πεζικού

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην διάρκεια της διεθνούς εκθέσεως αμυντικού υλικού EUROSATORY 2024 η EODH ήταν η μόνη εκ των ελληνικών συμμετοχών που υπέγραψε διεθνή συμφωνία πωλήσεων με ξένους εταίρους. Δεν έχουν εμφανισθεί μέχρι σήμερα ενημερώσεις από άλλες εταιρείες για κάποια ανάλογη εξέλιξη. Η συμφωνία αφορά επέκταση υφισταμένης συμφωνίας πλαίσιο πωλήσεως προϊόντων θωρακίσεως κατά μία τριετία (μέχρι το 2035) αλλά και την ενσωμάτωση του Προηγμένου Ολοκληρωμένου Συστήματος Προστασίας Πλατφόρμας (ASPIS Modular NG-MBT) στο άρμα μάχης Leopard 2.

Εν τούτοις, στον χώρο της EODH, που φιλοξενήθηκε στο γερμανικό περίπτερο, υπήρχαν και άλλα εκθέματα, πέραν του πεδίου εξειδικεύσεως αυστηρώς της εταιρείας. Αυτά αφορούσαν προϊόντα της ελληνικής GEP Unmanned Technologies αλλά και της ισπανικής DUMA, με τις οποίες έχουν αναπτυχθεί συνεργασίες στο πλαίσιο προσφοράς ολοκληρωμένων λύσεων που αφορούν τεθωρακισμένα οχήματα.

Από την πλευρά της GEP Unmanned Technologies, υπήρχαν το σύστημα drone τύπου PANOPTIS QRD-410 αλλά και το περιφερόμενο πυρομαχικό PointZero 1566. Το πρώτο είναι ολοκληρωμένο ενώ το δεύτερο βρίσκεται στο στάδιο της αναπτύξεως ακόμη.

Σε επίπεδο τεχνικών προδιαγραφών και επιδόσεων, το PANOPTIS QRD-410 έχει βάρος μόλις 1,5 κιλό με τον συσσωρευτή Ιόντων Λιθίου, που αυξάνεται σε 1,9 κιλό όταν φέρει κάμερα κι έχει αυτονομία πτήσεως 25 λεπτών με τον τυπικό συσσωρευτή 5.000 mah (35 λεπτών με επιλογή συσσωρευτή 10.000 mah) και ακτίνα δράσεως 18 χλμ., που ταυτίζεται με την εμβέλεια επικοινωνίας. Πρόκειται για σύστημα που μπορεί να προσαρμοστεί αναλόγως των προτιμήσεων του πελάτη χάρη στην τμηματική κατασκευή, που επιτρέπει την αντικατάσταση των ηλεκτροκινητήρων και των στροφείων ενώ βεβαίως ο αισθητήρας μπορεί να είναι οποιασδήποτε επιλογής. Προσφέρονται δύο βασικοί συνδυασμοί κινητήρων-στροφείων: η διαμόρφωση 13 ιντσών, επιτρέπει εξαίρετη σχέση μεγέθους προς μεταφερόμενο φορτίο και η διαμόρφωση 16 ιντσών, εξασφαλίζει μέγιστες επιδόσεις χρόνου πτήσεως, μεταφορικής ικανότητας και ελαχιστοποιημένου ίχνους θορύβου, για την πλέον διακριτική χρήση. 

Το Point Zero είναι ένα περιφερόμενο πυρομαχικό με εμβέλεια 220 χλμ. που θα μπορεί να φέρει πολεμική κεφαλή βάρους της τάξεως των 2 κιλών, με τυπική επιλογή μία κεφαλή αντιαρματικού RPG. Η ακρίβεια πλήγματος για στατικό στόχο, αναφέρεται ως μικρότερη των 2 μέτρων.

Από την ισπανική συνεργασία, η DUMA έχει παρουσιάσει και επέδειξε στο περίπτερο της EODH το μη επανδρωμένο όχημα μάχης Spectre (8×8). Πρόκειται για όχημα που έχει σχεδιαστεί να είναι αμφίβιο και προσφέρεται με ηλεκτροκίνηση, είτε σε υβριδική έκδοση πετρελαιοκινητήρα σε συνδυασμό με ηλεκτροκινητήρα 30 kW. Στην πρώτη περίπτωση, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 20 χ.α.ώ. και έχει αυτονομία κινήσεως για 37 χλμ. επί 20 λεπτά ενώ στην δεύτερη η ταχύτητα είναι 40 χ.α.ώ. και η αυτονομία 120 χλμ. για 8 ώρες.

Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό, για την περίπτωση κινήσεως σε εδάφη χαμηλής πυκνότητος, είναι η δυνατότητα εγκαταστάσεως εντός ολίγων λεπτών, συλλογής ελαστικής ερπύστριας από kevlar, επάνω από τους τροχούς που φέρουν ελαστικά χαμηλής πιέσεως αλλά σε αυτή την διαμόρφωση μειώνεται η αμφίβια ικανότητα του οχήματος. Για προστασία, το Spectre μπορεί να δεχθεί πλάκες θωρακίσεως Level 3+ που παρέχουν προστασία έναντι βολίδος 12,7 mm και θραυσμάτων.

Το Spectre επιτρέπει μεταφορά φορτίων μέχρι 1.300 κιλών (1.100 στην έκδοση 6×6) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορά φορτίων, ως φορειοφόρο για εκκένωση απωλειών μάχης, για επιτήρηση – αναγνώριση με φορτίο αισθητήρων, ή ως οπλισμένη πλατφόρμα, με τυπικό οπλισμό βαρέων όπλων, μεταξύ των οποίων και κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα. Οι απομακρυσμένες αποστολές αναγνωρίσεως και ενέδρας, χάρη στο μικρότερο ίχνος, επιτρέπουν μικρότερη έκθεση του τμήματος και των μέσων του, οπότε αυξάνεται η επιβιωσιμότητά τους ενώ επιτρέπουν στον μικρό ηγήτορα διατήρηση του αξιόμαχου, καλύπτοντας μέρος των απωλειών σε μέσα μάχης ή/και προσωπικό.

Σε περίπτωση ενδιαφέροντος από τον Ελληνικό Στρατό, το UGV μπορεί να κατασκευαστεί στην EODH μέσω συμφωνίας συνεργασίας με την DUMA. Σημειώνεται δε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το Spectre αυτό το διάστημα αποτελεί αντικείμενο αξιολογήσεως στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας.

Πώς όμως όλα αυτά τα προϊόντα συνδέονται με τα πεδία ενδιαφέροντος της EODH;

Η απάντηση βρίσκεται στις προτάσεις της εταιρείας για το λεγόμενο Συνεργατικό Πεδίο Μάχης, που ανταποκρίνεται στην αντιμετώπιση νέου τύπου απειλών. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται στις ολιστικές λύσεις ριζικής αναβαθμίσεως τεθωρακισμένων, όπως αυτές του άρματος Leopard 1A5 ή των ΤΟΜΠ M113 και ΛΕΩΝΙΔΑΣ, που έχει παρουσιάσει η EODH στον Ελληνικό Στρατό κι έχουν τύχει πολύ θετικής υποδοχής από τους επιτελείς. Χάρη δε στην ολοκληρωμένη προσέγγιση, επιτυγχάνεται πληρέστερη κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων, συμβαδίζουσα με τις νέες απειλές στο πεδίο της μάχης και με απολύτως λογικό κόστος.

Έτσι λοιπόν, το PANOPTIS QRD-410 προτείνεται ως οργανικό εναέριο μέσο αναγνωρίσεως για τον Ουλαμό Μέσων Αρμάτων αναβαθμισμένων Leopard 1 HEL ή την Διμοιρία Μηχανοκίνητου Πεζικού με M113 HEL ή ΛΕΩΝΙΔΑΣ 300. Το drone επιτρέπει στον ουλαμαγό ή τον διμοιρίτη, να ενημερώνεται για την κατάσταση που υπάρχει σε απόσταση 15-20 χλμ. γύρω από την μονάδα του, στην Άμυνα και την Επίθεση. Αυτό όμως είναι το πρώτο στάδιο εκμεταλλεύσεως των πληροφοριών που εξασφαλίζει η εναέρια επιτήρηση. Χάρη στην ανοικτή αρχιτεκτονική των συστημάτων στα προτεινόμενα πακέτα, το drone θα συνεργάζεται άμεσα με το Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) και το Σύστημα Διαχειρίσεως Μάχης (BMS) του άρματος ή του ΤΟΜΠ. Τα συλλεγόμενα στοιχεία, θα απεικονίζονται απευθείας σε οθόνη του Αρχηγού Πληρώματος ή του Πυροβολητή κι αυτομάτως θα εισάγονται ως δεδομένα στο BMS, που με αυτό τον τρόπο θα τροφοδοτείται και θα ανανεώνεται (updating). Κατ’ αυτό τον τρόπο και σε αντίθεση με το σύστημα ΗΝΙΟΧΟΣ, που αφορά ενημέρωση από το προϊστάμενο κλιμάκιο προς τα κατώτερα, η EODH έρχεται να προτείνει λύση και για το αντίστφορο. Πλέον ο ουλαμαγός και ο διμοιρίτης θα έχουν δυνατότητα να ενημερώνουν τα προϊστάμενα κλιμάκια, με την δεδομένα που συνθέτουν την δική του εικόνα. Τοιουτοτρόπως, συμπληρώνεται η ενιαία τακτική εικόνα κι επαυξάνεται η επίγνωση καταστάσεως από την πληρέστερη δικτύωση. 

Αντίστοιχα, ισχύουν στις περιπτώσεις του Point Zero και του Spectre, σε ισχύ πυρός και υποστήριξη αντιστοίχως. Ο ουλαμαγός ή ο διμοιρίτης, θα έχει στην διάθεσή του ένα φθηνό μέσο επιθέσεως σε μεγάλες αποστάσεις, που θα προσδίδει ικανότητα υψηλής φονικότητος για στόχους υψηλής αξίας. Αντιστοίχως, το Spectre θα υποστηρίζει άλλα έργα που θα αναθέτει ο διμοιρίτης, προς αποφυγή δεσμεύσεως ή εκθέσεως σε εχθρικό πυρ, των ΤΟΜΠ της διμοιρίας.

Με βάση αυτές τις πρώτες συνολικές προτάσεις, η EODH θεωρεί ότι τα Όπλα του Πεζικού και των Τεθωρακισμένων μπορούν να περάσει ομαλά στην εποχή του Συνεργατικού Πεδίου Μάχης.

Συνολικώς, η συγκεκριμένη σύνθετη παρουσία εκθεμάτων στο περίπτερο της EODH, απετέλεσε έκπληξη για το διεθνές κοινό ενώ ως προς τα δικά μας, επέδειξε το ανοικτό πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης προς τους Έλληνες κατασκευαστές, ακόμη και των νέων με τολμηρές προτάσεις, που όμως μπορούν να σταθούν στον διεθνή στίβο λόγω ποιοτικών προϊόντων.

Ολοκλήρωση σχεδίασης αναβάθμισης του Leopard 1A5 από την EODH

 

 

Related Articles

Back to top button