Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Στις Καστανιές το πρώτο Typhoon GSS-330 της ΕΛΑΣ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πλάνα από το πρώτο εκ των δύο Ανθεκτικών σε Νάρκες Τεθωρακισμένων Οχημάτων (MRAP) τύπου Typhoon GSS-300 που αποδόθηκε στην Ελληνική Αστυνομία σε δρόμους της Θράκης, μετέδωσε προ ολίγου τα ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (www.thrakinea.gr). Το όχημα μεταφέρθηκε με πολιτικό φορέα βαρέων οχημάτων από την Αθήνα και παραδόθηκε στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ορεστιάδος, προκειμένου να διατεθεί στο τμήμα Συνοριοφυλακής που εδρεύει στο Χειμώνιο.

Το “ΕΑ 30272” είναι το πρώτο εκ των οχημάτων που παραδόθηκαν στην ΕΛΑΣ και προετοιμάζονται με εντατικό ρυθμό τις τελευταίες ημέρες από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΛΑΣ. Τα υπόλοιπα επτά οχήματα θα ακολουθήσουν σταδιακώς σε εύλογο χρονικό διάστημα, με την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών.

Στον επιπλέον εξοπλισμό που προβλέπεται για τα οχήματα, θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα διδάγματα που αποκόμισαν οι ελληνικές δυνάμεις στην διάρκεια της επιχειρήσεως φραγμού των συνόρων στον Έβρο, από τις 28 Φεβρουαρίου. Στα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν από λαθρομετανάστες, υπήρχε και “πετροπόλεμος” εναντίον των οχημάτων που παρατάχθηκαν στην μεθόριο στις Καστανιές, από τον οποίο προκλήθηκαν διάφορες φθορές. Σημαντικότερες είναι οι φθορές σε θωρακισμένα τζάμια οχημάτων όπως το VBL του Στρατού. Εκ κατασκευής, τα τζάμια αυτού του τύπου θρυμματίζονται, απορροφώντας την κινητική ενέργεια του βλήματος – βολίδος, χωρίς όμως να επιτυγχάνεται διάτρηση.

Το κόστος επισκευής είναι σημαντικό, γι’ αυτό τον λόγο όπως διαπιστώθηκε και από τον Ελληνικό Στρατό, είναι αναγκαία η έκδοση τεχνικής οδηγίας που να προβλέπει την εγκατάσταση σιδερένιου πλέγματος στα παράθυρα των οχημάτων, προκειμένου να προφυλαχτούν. Είναι στοιχειώδες μέτρο, που ακολουθούν δυνάμεις επιβολής του νόμου αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις “σταθεροποιήσεως”, όταν αναταραχές από όχλο είναι σύνηθες φαινόμενο. Λόγω της ελλείψεως παρόμοιας εμπειρίας στην Ελλάδα, ανάλογη προστασία έχουν μόνο κάποια οχήματα της ΕΛΑΣ αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι σωστό να μελετηθεί η εφαρμογή και σε οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως και φυσικά στα Typhoon GSS-330 της ΕΛΑΣ.

Κατά τα άλλα, καλορίζικα!

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close