Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα προμήθεια πολυβόλων Minimi σχεδιάζεται να ανατεθεί στα ΕΑΣ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η κυβέρνηση εξετάζει την ανάθεση συμβάσεων για “μικρά” εξοπλιστικά προγράμματα στα ΕΑΣ, με σκοπό να διατηρήσει τις γραμμές παραγωγής σε λειτουργία. Στην παρούσα περίοδο πρόκειται να ολοκληρωθεί στο εργοστάσιο του Αιγίου η παραγωγή των ελαφρών πολυβόλων Minimi Mk2 των 5,56 mm για τον Στρατό,  όπως και το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των βαρέων πολυβόλων Μ2ΗΒ με συλλογές Ταχείας Αλλαγής Κάννης. Εξάλλου, όπως είχε αναφέρει ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των Σωματείων Εργαζομένων ΕΑΣ στις 4 Μαρτίου, έχει αποφασισθεί να ανατεθεί σύμβαση ύψους 13 εκατ. € για πυρομαχικά ασκήσεων 76/62 του Πολεμικού Ναυτικού.

Μια από τις σκέψεις που εξετάζονται, είναι η ανάθεση νέας συμβάσεως για επιπλέον αριθμό πολυβόλων Minimi προς κάλυψη αναγκών του Στρατού. Το όπλο κατασκευάζεται στο Αίγιο με Εθνική Προστιθεμένη Αξία 52% κατόπιν αδείας που έχει αγορασθεί από την βελγική εταιρεία FN Herstal. Η αρχική Σύμβαση 001Α/2006 είχε ανατεθεί στις 11 Ιανουαρίου 2006, αφορούσε 2.320 πολυβόλα, συνοδευόμενα από 2.320 διόπτρες νυκτερινής σκόπευσης ΝS-685C (που προμήθευσε η ελληνική εταιρεία Theon Sensors) και 7.656.000 ταινιοποιημένα φυσίγγια 5,56 mm. Η συνολική αξία της συμβάσεως ανερχόταν σε 61.799.758 €.

Στην εν λόγω σύμβαση, υφίστατο δικαίωμα προαιρέσεως (option) για επιπλέον 2.320 πόλυβόλα, που δεν είχε ασκηθεί. Έτσι, φαίνεται ότι σήμερα εξετάζεται η ανάθεση μιας νέας συμβάσεως παραγωγής πολυβόλων Minimi, ώστε να διατηρηθεί σε λειτουργία η γραμμή παραγωγής για κάποιον χρόνο αλλά και για να καλυφθούν επιπλέον ανάγκες του Στρατού.

Δεδομένου ότι από την εποχή που καταρτίσθηκε το πρόγραμμα παρήλθε 20ετία και η Δομή Δυνάμεων έχει μεταβληθεί σημαντικά, σε έναν βαθμό έχουν αναπροσαρμοσθεί αναλόγως οι απαιτήσεις στον συνολικό αριθμό πολυβόλων. Επί της ουσίας, επιπλέον πολυβόλα εφόσον παραγγελθούν, θα προορίζονται κατά μείζονα λόγο για τον εξοπλισμό επιστρατευομένων μονάδων, δηλαδή η απαίτηση δεν είναι πιεστική ή επείγουσα. Εξ αφορμής του ενδιαφέροντος που έχει ανακύψει, θα μπορούσε να διερευνηθεί η περίπτωση της κατευθύνσεως προς την έκδοση πολυβόλου Minimi στο διαμέτρημα 7,62 mm, που διακρίνεται από μικρότερο βάρος σε σύγκριση με τα υφιστάμενα, παλαιότερης σχεδιάσεως πολυβόλα MG3 και MAG 58 των 7,62 mm.

Το Minimi Mk3 των 7,62 mm έχει βάρος 8,8 κιλά, όντας περί τα 2 κιλά ελαφρύτερο: το MAG 58 ζυγίζει 11,2 κιλά ενώ το MG3 κενό έχει βάρος 11,5 κιλά. Αυτό έχει αρκετή σημασία για μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή τα τμήματα  Άμεσης Επέμβασης στις ΑΔΤΕ, που καλούνται να επέμβουν ταχέως από αέρος και θαλάσσης, βασιζόμενοι στην μεταφερόμενη σειρά φορητού οπλισμού και των φερομένων μετ’ αυτού φόρτων πυρομαχικών.

Οι μονάδες και τα τμήματα αυτά διαθέτουν σήμερα πολυβόλα MAG 58 και MG3 σε επίπεδο Λόχου Κρούσεως και Λόχου Υποστηρίξεως. Τέτοια στοιχεία πολυβόλων, προσκολλούνται στα τμήματα επεμβάσεως για ενίσχυση της ισχύος πυρός τους. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία πολυβόλων 7,62 mm, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από μερικές εκατοντάδες Minimi Mk3 των 7,62 mm ενισχύοντας το στοιχείο της ευκινησίας των πεζών μαχητών τους. 

Μια νέα σύμβαση για πολυβόλα Minimi, αυτομάτως δημιουργεί και την ανάγκη για βοήθημα νυκτερινής σκοπεύσεως. Αν προ 20ετίας η διόπτρα νυκτερινής σκοπεύσεως NS-685C εκρίνετο επαρκής, σήμερα η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία είναι σε θέση να προσφέρει αντίστοιχες διόπτρες τεχνολογίας θερμικής απεικονίσεως, πολύ ανωτέρων επιδόσεων σε σχέση με την τεχνολογία ενισχύσεως αστρικού φωτός.

Πιστόλι: Αντικαθιστώντας το “45άρι” τζάμπα

Tags

Related Articles

Back to top button
Close