Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΚΙΑ

Μπάιντεν: επιβεβαίωσε συσχέτιση αιτημάτων Ελλάδας και Τουρκίας για F-35 και F-16V αντιστοίχως

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο πρόεδρος Μπάιντεν συσχέτισε και συνέδεσε σχεδόν ευθέως τα αιτήματα προμήθειας Ελλάδας και Τουρκίας μαχητικών F-35 και F-16V αντιστοίχως, επιβεβαιώνοντας τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για σκόπιμη καθυστέρηση εγκρίσεως από την κυβέρνηση, του ελληνικού προγράμματος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Fareed Zakaria του τηλεοπτικού δικτύου CNN στις 9 Ιουλίου, είπε συγκεκριμένα: «Η Τουρκία επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο Μητσοτάκης στην Ελλάδα επιδιώκει επίσης κάποια βοήθεια. Οπότε, αυτό που προσπαθώ, για να είμαι ειλικρινής, είναι να συγκροτήσω ένα είδος σύμπραξης σε αυτή την περίπτωση, στην οποία ενισχύουμε το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, και επιτρέπουμε στην Σουηδία να ενταχθεί. Αλλά αυτό βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Δεν έχει τελειώσει».

Συνδέοντας την ενίσχυση της Συμμαχίας, με την είσοδο σε αυτήν ενός νέου μέλους και την στρατιωτική ενίσχυση δύο παλαιών κρατών μελών, ο πρόεδρος Μπάιντεν παρουσιάζει στο Κογκρέσο που αντιδρά στο πρόγραμμα της Τουρκίας, το πρόταγμα εξυπηρετήσεως των συμφερόντων εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν παρουσίασε την Τουρκία ως αυτόν που κρατά το κλειδί εισόδου της Σουηδίας στην Συμμαχία και καθώς αναφέρθηκε στο αίτημά της για F-16V, είναι σαφές ότι η Άγκυρα έθεσε την έγκρισή του ως όρο. Αν και αναφέρθηκε γενικώς σε “βοήθεια” που επιδιώκει η Ελλάδα, αποφεύγοντας να κατονομάσει τα F-35, σχεδόν επιβεβαίωσε ότι  η Ουάσιγκτον χειρίστηκε μέχρι σήμερα το ελληνικό αίτημα κατά τρόπον “συμπαθητικό” για την Άγκυρα, ώστε να ανακοινωθούν προφανώς ταυτοχρόνως οι εγκρίσεις των δύο.

Η ανακοίνωση των εγκρίσεων, θα οδηγήσει σε σχεδόν ταυτόσημο χρόνο ενάρξεως παραλαβής μαχητικών αεροπλάνων στις δύο χώρες.

H συζήτηση Ουάσιγκτον – Αθήνας για την πώληση F-16V στην Τουρκία και τα F-35

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close