Σενάριο διάσωσης με Πεζοναύτες στην άσκηση «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 19»
Με αυτή τη φωτογραφία, το Αμερικανικό Ναυτικό δημοσιοποίησε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στιγμιότυπο από τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών Πεζοναυτών στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 19” – “ALEXANDER THE GREAT” (ATG-19).
Πρόκειται για ένα ελικόπτερο UH-1Y Venom το οποίο μετέφερε ομάδα Πεζοναυτών της 22 MEU για την εκτέλεση αποστολής TRAP (Tactical Recovery of Aircraft and Personnel). Όπως υποδηλώνει και η ονομασία, οι αποστολές TRAP αφορούν τη διάσωση ιπταμένων που έχουν καταρριφθεί σε εχθρικό έδαφος, ή το πλήρωμα ενός ελικοπτέρου, ενώ πολλές φορές απαιτείται και η ανάκτηση του ίδιου του εναέριου μέσου ώστε να μην πέσει σε εχθρικά χέρια.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η άσκηση TRAP που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιανουαρίου περιλάμβανε την ανάπτυξη ομάδας TRAP με δύο UH-1Y Venom, τα οποία απονειώθηκαν από το USS ARLIGTON (LPD-24) που έπλεε στον Παγασητικό Κόλπο, μαζί με ένα επιθετικό ελικόπτερο AH-1Z Viper ως συνοδεία. Τα ελικόπτερα αφού εκτέλεσαν μια σύντομη πτήση στην ευρύτερη περιοχή, προσέγγισαν το πεδίο ασκήσεων Γλαφυρών, όπου και το UH-1Y Venom προσγειώθηκε και αναπτύχθηκε από αυτό ολιγομελής ομάδα Πεζοναυτών που εκτέλεσαν την ανάκτηση του χειριστή.
Σε αυτές τις αποστολές, πρωταρχικό μέλημα της ομάδας διάσωσης είναι να παρέχει περιμετρική ασφάλεια στην Ζώνη Προσγείωσης, άμεσο εντοπισμό του χειριστή ή του πληρώματος και εκτίμηση κατάστασης ώστε να καθοριστεί εάν είναι ικανός για να απομακρυνθεί άμεσα. Σε περίπτωση που έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό, οι άνδρες της Ομάδας TRAP θα πρέπει να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες για σταθεροποίηση της κατάστασής του, προτού ο χειριστής μεταφερθεί μέχρι το ελικόπτερο για να απομακρυνθεί άμεσα σε ασφαλή περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην άσκηση συμμετείχε και ένα ζεύγος μαχητικών κρούσης τύπου AV-8B Harrier το οποίο απονειώθηκε από το πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων USS ΚEARSARGE (LHD-3) που έπλεε νοτίως της Κρήτης.
Η άσκηση που έγινε με επίκεντρο το πεδίο Βολής Γλαφυρών στο Βόλο, αφορούσε την συνεκπαίδευση μονάδων της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «ΜΟΡΑΒΑΣ» και δυνάμεων της 22 MEU, που πλαισιώθηκαν από μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού καθώς και μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ.
Να σημειωθεί ότι το Δόγμα επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ προβλέπει ότι οι αποστολές TRAP είναι παρεμφερείς με τις αποστολές PR (Personel Recovery) που αφορούν ανάκτηση “απομονωμένου” προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου, πολίτες – εργολάβους που εργάζονται για τις Ένοπλες Δυνάμεις και άλλο προσωπικό 0-που καθορίζεται από σχετική οδηγία του Προέδρου των ΗΠΑ και του υπουργού Άμυνας- οι οποίοι έχουν αποκοπεί από την μονάδα ή την υπηρεσία τους σε ασταθές εχθρικό περιβάλλον και κάθε μορφής απαγορευμένη περιοχή, ώστε να εντοπιστούν και να διασωθούν ενώ τελούν σε κατάσταση, απόδρασης, διαφυγής ή επιβίωσης.
Οι Πεζοναύτες των Εκστρατευτικών Μονάδων (MEU) που βρίσκονται εν πλω στον Ατλαντικό, τη Μεσόγειο, τον Περσικό Κόλπο και τον Ειρηνικό, διατηρούν διαρκή ετοιμότητα ανάληψης τέτοιων αποστολών για την αντιμετώπιση κρίσεων σε θερμές περιοχές.
Η άσκηση ATG19 αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, μια άριστη ευκαιρία για την εκτέλεση του συγκεκριμένου σεναρίου. Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν και συνεργασίες μεταξύ των AV-8B Harrier των Πεζοναυτών και μαχητικών F-16 της ΠΑ. Οι σχετικές διαδικασίες περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα ειδικοτήτων και μέσων που παρέχουν πληροφόρηση για τις συνθήκες και την εχθρική διάταξη δυνάμεων καθώς και εναέρια μέσα που εξασφαλίζουν Αεροπορική Υπεροχή και Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη.
Σε αυτόν τον τομέα, οι ελληνικές μονάδες πέτυχαν άριστη συνεργασία με τις αντίστοιχες αμερικανικές, επιδεικνύοντας υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και ικανοτήτων. Διευκρινίζεται ότι η 22 MEU η οποία αποτελεί τμήμα του 6ου Στόλου των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, έχει μεταξύ άλλων πιστοποίηση για εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Capable) και έχει στο παρελθόν εμπλακεί σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων στο Περσικό και τη Μέση Ανατολή.