Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Σειρά επιτυχών δοκιμαστικών βολών πυραύλου ΜΜΡ με επιχειρησιακά σενάρια

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η MBDA ανακοίνωσε στις 14 Δεκεμβρίου την πραγματοποίηση για πρώτη φορά βολής του αντιαρματικού πυραύλου MMP από όχημα Ειδικών Επιχειρήσεων, στο πλαίσιο μιας σειράς βολών που υποστηρίζονται από τον Γαλλικό Στρατό και την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) της Γαλλίας.

Η βολή πραγματοποιήθηκε με το όπλο σε διαμόρφωση “εγκλωβισμού προ εκτόξευσης” (Lock On Before Lauch) εναντίον ενός άρματος μάχης σε απόσταση 3.500 μέτρων, για να τεθεί ταχέως σε διαμόρφωση “Fire and Forget”, επιτρέποντας στο όχημα από το οποίο εκτοξεύθηκε ο πύραυλος, να μετακινηθεί άμεσα. Η βολή υπήρξε απολύτως επιτυχής, χωρίς περαιτέρω συμμετοχή του σκοπευτού.

Πλέον της συγκεκριμένης βολής, πραγματοποιήθηκαν προσομοιώσεις πολλαπλών εμπλοκών στόχων εναντίον ακίνητων ή κινούμενων στόχων, με το όχημα που έφερε το εποχούμενο στοιχείο αντιαρματικού πυραύλου σε συνεχή κίνηση. Διά του τρόπου αυτού, επιτεύχθηκε ένα ορόσημο ακόμη για την επιβεβαίωση των μελετών εργονομίας, τακτικής και ασφαλείας κατά την ανάπτυξη του όπλου.

Το στέλεχος του Γαλλικού Στρατού που πραγματοποίησε τις βολές, απεφάνθη μετά το πέρας: “Η εγκατάσταση βολής είναι ασφαλής, η εργονομία του συντελεί στην ευχερή σκόπευση και ο πύραυλος εκτοξεύθηκε χωρίς οποιαδήποτε δυσκολία για τον σκοπευτή και με το μικρότερο ίχνος που υπήρξε ποτέ“. Η τελευταία φράση, αφορά το ανύπαρκτο ίχνος καπνού που δημιουργείται κατά την βολή.

Ο πύραυλος ΜΜΡ χαρακτηρίζεται το πρώτο δείγμα 5ης γενεάς στην κατηγορία και συμπλήρωσε διετία ευρισκόμενος σε υπηρεσία με τον Γαλλικό Στρατό και χρησιμοποιούμενος από στρατεύματα σε κάθε είδους περιβάλλον (έρημος, τροπική ζώνη, ορεινές και αρκτικές περιοχές) έχει δοκιμαστεί σε μάχη. Ενσωματώνει παθητικό διπλό αισθητήρα (μη ψυχόμενο IR και έγχρωμο κανάλι ημέρας) και ζεύξη δεδομένων με οπτική ίνα. 

Για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων που επιχειρούν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, θεωρείται πολύτιμο όπλο που αυξάνει την ισχύ πυρός τους. O MMP έχει βεληνεκές πλέον των 4.000 μέτρων και διατρητική ικανότητα μεγαλύτερων των 1.000 mm ελατού ομογενούς χάλυβα (RHA) ή 2.000 mm τσιμέντου. Το βάρος του πυραύλου εντός περιλήπτη ανέρχεται σε 15 κιλά ενώ 11 κιλά είναι το βάρος του συγκροτήματος τριπόδου, της μονάδος βολής και του συσσωρευτού.

Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του ΜΜΡ είναι η δυνατότητα δύο επιλογών για την τροχιά που ακολουθεί ο πύραυλος μετά την βολή: μία χαμηλή για απευθείας πλήγμα ή μία υψηλή τροχιά που καταλήγει σε προσβολή του στόχου εκ των άνω (top attack). Η δεύτερη επιλογή, εξασφαλίζει την βέβαιη καταστροφή οιουδήποτε άρματος καθώς επιτυγχάνει πλήγμα στην ευαίσθηση περιοχή της οροφής του πύργου που δεν διαθέτει ιδιαίτερη θωράκιση.

Το εποχούμενο στοιχείο πυραύλου στις βολές, εφέρετο επί οχήματος Saber (4×4) που προέρχεται από το Sherpa Light της γαλλικής Arquus και προσφέρεται για εξαγωγές προς κάλυψη αναγκών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, έχοντας εξασφαλίσει ήδη κάποιες εξαγωγές.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close