Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ολοκληρώνεται η TROJAN FOOTPRINT 22 – Η μεγαλύτερη άσκηση της SOCEUR

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Λήγει αύριο 13 Μαΐου η διεθνής άσκηση TROJAN FOOTPRINT 22, η οποία ξεκίνησε στις 2 Μαΐου και αποτελεί την πρωτεύουσα εκπαιδευτική δραστηριότητα που οργανώνει η αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης (SOCEUR). Η άσκηση αποβλέπει στην αξιολόγηση της ετοιμότητος και ικανότητος Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) της Συμμαχίας, στην αντιμετώπιση απειλών, επιδεικνύοντας την αφοσίωση των συμμετεχουσών κρατών μελών στην ασφάλεια και την μεταξύ τους συνεργασία.

Εφέτος, στην άσκηση συμμετείχαν περισσότερα των 3.300 στελεχών από 30 χώρες, αριθμοί που είναι διπλάσιοι σε σχέση με την περυσινή άσκηση, γεγονός που την καθιστά την μεγαλύτερη άσκηση που έχει οργανώσει μέχρι σήμερα η SOCEUR. Αντικείμενα και επιμέρους ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σκόπια, Σλοβενία.

Με την TROJAN FOOTPRINT 22, συνδέθηκε ένας αριθμός άλλων ασκήσεων SOF, όπως η BLACK SWAN στην Ουγγαρία, η EMERALD WARRIOR στις ΗΠΑ, η FLAMING SWORD στην Λιθουανία και η SKORPION στην Πολωνία.

Καθώς η Ελλάδα ήταν ένα από τα “Έθνη Υποδοχής” (Host Nation) της ασκήσεως, δηλαδή φιλοξενεί συμμαχικές συμμετοχές στην επικράτειά της, ξένα τμήματα από Αλβανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία, εκπαιδεύθηκαν με τις ελληνικές SOF. Η εκπαίδευση αυτή έλαβε χώρα στο πλαίσιο μιας Μονάδος Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Task Group – SOTG) υπό ελληνική διοίκηση και κατά τα συνήθη πρότυπα, την πρώτη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν διάφορα αντικείμενα εξασκήσεως δεξιοτήτων ενώ η δεύτερη εβδομάδα αποτελούσε το τακτικό σκέλος.

Σε αυτή την δεύτερη φάση της εκπαιδεύσεως, η SOTG κλήθηκε με την πολυεθνική σύνθεσή της να εκτελέσει διαδοχικώς τρεις αποστολές. Αυτό σημαίνει ότι τα τμήματα ασκήθηκαν στις φάσεις της αναλήψεως, της σχεδιάσεως και της εκτελέσεως τρεις συνεχόμενες απαιτητικές αποστολές.

Πέραν αυτής της εκπαιδεύσεως, ελληνικό τμήμα στάλθηκε στα Σκόπια για συμμετοχή στην άσκηση SWIFT RESPONSE 22 (5-24 Μαΐου) που οργανώνεται από τον Στρατό των ΗΠΑ και εμπλέκει μονάδες αλεξιπτωτιστών. Η άσκηση αφορά την εκτέλεση Διακλαδικής Βιαίας Εισόδου (Αεραποβατική Επιχείρηση) με σκοπό την βελτίωση της ετοιμότητος της Δυνάμεων Αμέσου Ανταποκρίσεως (IRF) του Στρατού των ΗΠΑ αλλά και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και συντονισμού των Συμμαχικών Δυνάμεων Υψηλής Ετοιμότητος.

Η SWIFT RESPONSE 22 διεξάγεται σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πολωνία, Σκόπια και Σλοβενία. Η ελληνική συμμετοχή αφορά ομάδα ανιχνευτών της 2ας Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, η οποία έχει προσκολληθεί στην συμμαχική ασκουμένη δύναμη.

Πέραν της TROJAN FOOTPRINT 22 όμως, οι ελληνικές μονάδες ασκούνται στην Ελλάδα σε δύο ακόμη περιπτώσεις ασκήσεων με διμερή χαρακτήρα. Πρόκειται για την ALEXANDER THE GREAT 22 που αφορά συνεκπαίδευση της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών με την αμερικανική 22 MEU (2-27 Μαΐου) και την STOLEN CERBERUS 22 που διεξήχθη μεταξύ 3-11 Μαΐου. Η τελευταία αφορά άλματα αλεξιπτωτιστών Ελευθέρας Πτώσεως και Στατικού Ιμάντα, ρίψεις εφοδίων σε ξηρά και θάλασσα, πτήσεις χαμηλού ύψους, σενάρια Έρευνας – Διάσωσης και αεροδιακομιδών. Η άσκηση περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της πλαίσιο της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) με συμμετοχή αεροπορικών μέσων της Αεροπορίας των ΗΠΑ, εφέτος με 3 αεροσκάφη C-130J.

Η STOLEN CERBERUS διεξάγεται από το 2013 και πέραν των άλλων, εξυπηρετεί ανάγκες εκτελέσεως αλμάτων αλεξιπτωτιστών των τριών Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καλύπτοντας σε έναν βαθμό το κενό από την μακροχρόνια απαξίωση των αεροσκαφών τακτικών μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας.

“Combat Ready” και “Exceptional” αξιολογήθηκε το ΕΤΑ από το NΑΤΟ

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close