Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Σε υπηρεσία με τον Βελγικό Στρατό το δίκυαλο Mikron της Theon Sensors

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 12 Απριλίου, άρχισε η Αρχική Υποστήριξη Εν Υπηρεσία (ISS) της Διόπτρας Νυκτερινής Οράσεως (ΝVG) Mikron από τις Βελγικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για διόπτρα που βασίζεται στην οικογένεια ΝΥΧ της ελληνικής Theon Sensors SA, η οποία έχει επιλεγεί και παράγεται στην Γερμανία από κοινοπραξία της ελληνικής εταιρείας με την γερμανική Hensoldt Optronics GmbH, κατόπιν επικρατήσεως πέρυσι σε διεθνή διαγωνιστική διαδικασία.

Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος Ικανότητος Νυκτερινής Οράσεως (NVC) που εκπονήθηκε από τον Οργανισμό Συνεργασίας Κοινών Εξοπλισμών (OCCAR) και αφορά τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων Γερμανίας και Βελγίου με την Mikron. Η διαδικασία ανταποκρίνεται στον Στόχο Ικανότητος L1201 ΝΑΤΟ “Προηγμένη Ατομική Ικανότητα Μάχης”, με σκοπό την εξασφάλιση των μέγιστων οφελημάτων από την τυποποίηση υλικού και την κοινή προμήθεια και υπηρεσιακή υποστήριξη. Οι χρήστες εξασφαλίζουν κοινό υλικό νυκτερινού αγώνος για πεζούς στρατιώτες και οδηγούς οχημάτων ενώ ενισχύεται η διαλειτουργικότητα και μειώνονται οι απαιτήσεις υποστηρίξεως σε θέατρα επιχειρήσεων όπου ενεργούν από κοινού στρατιωτικές δυνάμεις της Γερμανίας και του Βελγίου.

Οι ποσότητες που περιλαμβάνονται στην σύμβαση, ανέρχονται σε 5.000 και 4.550 διόπτρες για Γερμανία και Βέλγιο αντιστοίχως. H κοινοπραξία Hensoldt-Theon παράσχει επίσης υπηρεσίες πλήρους συντηρήσεως και επισκευών, στις εγκαταστάσεις στο Βέτζλαρ της Γερμανίας. Στην σύμβαση, περιλαμβάνονται ακόμη αρχική ποσότητα ανταλλακτικών, βιβλιογραφία, πενταετούς διαρκείας ISS για το Βέλγιο, 1.780 Συστήματα Προσαρμογής Κράνους για την Γερμανία ενώ εξασφαλίζονται σταθερές τιμές για άσκηση δικαιώματος προαιρέσεως στην αρχική ISS για την Γερμανία, εν συνεχεία ISS και για τα δύο κράτη καθώς και προμήθειες επιπλέον συλλογών NNG.

Τον Ιούλιο του 2021 παραδόθηκε ένας μικρό αριθμός συλλογών και ποσότητα ανταλλακτικών, με σκοπό την πραγματοποίηση της Επιχειρησιακών Δοκιμών & Αποδοχής (OT&A), διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022. Σημειώνεται ότι ο ΟCCAR, δήλωσε πως η εξαιρετικά επιτυχημένη φάση OT&A επιβεβαίωσε την ορθότητα της αρχικής απόφασης επιλογής του δίκυαλου Mikron της Τheon Sensors.

Στο μεταξύ, τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2021 έγιναν οι πρώτες παραδόσεις υλικών και ανταλλακτικών στο Βέλγιο ενώ η παράδοση της τελευταίας παρτίδος είναι προγραμματισμένη για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close