Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Υπογραφή συμβάσεων ΕΑΒ με Lockheed Martin για F-16

Rheinmetall Lynx
Όπως έγινε γνωστό εχθές για την συνεργασία με την Lockheed Martin Aeronautics, η ΕΑΒ υπέγραψε δύο συμβάσεις συνολικής αξίας 118,6 εκατ. $ για εργασίες συμπαραγωγής μαχητικών F-16 για τρίτους πελάτες της Lockheed Martin, καθώς και την σύμβαση για την αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε επίπεδο Viper αξίας 97,5 εκατ. $.
Όπως τονίζει δελτίο Τύπου της ΕΑΒ, τα προγράμματα αυτά αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη της Lockheed Martin Aero στην ελληνική εταιρεία για την άριστη ποιότητα, την αξιοπιστία και την συνέπειά της, ενώ καθιστούν την εγχώρια αεροπορική βιομηχανία ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ΕΑΒ συναρμολογεί/ κατασκευάζει το 30% των αεροσκαφών F-16 για την διεθνή αγορά ενώ για κάποια τμήματα είναι μοναδικός υποκατασκευαστής της Lockheed Martin Aero. Στις εγκαταστάσεις στην Τανάγρα κατασκευάζονται αποκλειστικά αεραγωγοί και θυρίδες πρόσβασης κινητήρα (MCID & NSI) του F-16 ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου είχε γίνει γνωστή και η παράδοση του πρώτου εργοσυνόλου του πίσω μέρους της ατράκτου (aft fuselage) του F-16. Το συγκεκριμένο εργοσύνολο, προοριζόταν για F-16 Block 70 που έχει παραγγείλει το Μπαχρέιν.
Η αναβάθμιση 83 F-16 στην έκδοση F-16V αποτελεί για την ΕΑΒ ένα μοναδικό έργο σε τεχνολογικό επίπεδο, το οποίο θα επιτρέψει στην εταιρεία να διεκδικήσει ανάλογα προγράμματα στο εξωτερικό.

Η ΕΑΒ βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, έχοντας πετύχει μέσα στο 2021 την ανάκαμψή της και την κερδοφόρο πλέον πορεία της. Με τις συνεχείς προσλήψεις προσωπικού (σήμερα αριθμεί 1.650 εργαζόμενους και μέχρι τα μέσα του 2022 θα έχει 2.000 άτομα), με την ανάληψη νέων δραστηριοτήτων (κατασκευή UAV, μικροδορυφόροι, πολιτικός τομέας), με την αναβάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιών της και την τεχνολογική της υπεροχή, καθίσταται σημαντικός παράγοντας για την οικονομία της χώρας.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close