Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Ρωσικά Su-34 στο κυνήγι των HIMARS;

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 18 Ιουλίου, δημοσιοποιήθηκε βίντεο από τα συντρίμμια αεροσκάφους Su-34, πλησίον της πόλεως Αλστέβσκ, του Λουχάνσκ. Το αεροπλάνο της ρωσικής αεροπορίας, καταρρίφθηκε όπως αναφέρεται από φίλιο αντιαεροπορικό πυρ.

Το ενδιαφέρον στην είδηση, είναι ότι η κατάρριψη πραγματοποιήθηκε νύκτερινές ώρες. Σχετικό δημοσιοποιηθέν βίντεο, αποκαλύπτει ότι το αεροπλάνο πετούσε σε μεγάλο ύψος, επομένως προσβλήθηκε από πυραυλικό σύστημα μέσου – μεγάλου βεληνεκούς. Επιπλέον, όπως είναι φυσιολογικό, εφόσον επρόκειτο για σφάλμα της φίλιας αντιαεροπορικής άμυνας, η περιοχή συντριβής είναι αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα πίσω από την γραμμή αντιπαραθέσεως.

Το Su-34 είναι το πιο προηγμένο και ικανό μαχητικό διώξεως/ βομβαρδισμού της ρωσικής αεροπορίας και η συγκεκριμένη απώλεια ήταν η 11η που έχει καταγραφεί σε οπτικό υλικό, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Με 141 μονάδες να έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα, εάν ληφθούν υπ’ όψιν οι απώλειες από ατυχήματα, το υπάρχον δυναμικό αυτών των πολύτιμων αεροπλάνων κυμαίνεται στα 120 περίπου.

Το Su-34 είναι μαχητικό αεροσκάφος διώξεως/ βομβαρδισμού παντός καιρού και σχεδιάστηκε για αποστολές βομβαρδισμού και κρούσεως, ακόμη και εναντίον μικρών κινούμενων στόχων. Εάν συσχετισθεί η νυκτερινή πτήση του συγκεκριμένου αεροπλάνου με την τακτική των Ουκρανών να εκμεταλλεύονται το σκότος για την δράση των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων M142 HIMARS, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η συγκεκριμένη αεροπορική έξοδος είχε αποστολή εντοπισμού και καταστροφής τέτοιων στόχων.

Τα συστήματα του Su-34, είναι επαρκή για τέτοιες απαιτητικές αποστολές αλλά ο αριθμός απωλειών στην Ουκρανία, φανερώνει την τρωτότητα στην αντιαεροπορική άμυνα του αντιπάλου. Καθώς προηγουμένως, κατά την μάχη για το Σεβεροντονιέτσκ, οι γραμμές των Ουκρανών είχαν μορφή εξέχουσας που επέτρεπε στους Ρώσους να ελέγχουν με πυρά πυροβολικού από βορρά, ανατολή και νότο όλο το βάθος της συγκεκριμένης περιοχής επιχειρήσεων, οι Ουκρανοί αντιμετώπιζαν πρόβλημα προωθήσεως των κυριοτέρων πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων τους προς εξασφάλιση καλύψεως περιοχής.

Καθώς πλέον το μέτωπο ανατολικά έχει ευθυγραμμιστεί στον άξονα Σιβέρσκ – Μπαχμούτ, οι Ουκρανοί έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια προωθήσεως αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς όπως το Buk-M1. Αυτή η κατάσταση, επιβαρύνει έτι περαιτέρω την διστακτικότητα των ρωσικών αεροσκαφών να ενεργήσουν άνωθεν των εχθρικών γραμμών ώστε να εξαλείψουν την απειλή των HIMARS. Διαφαίνεται ότι τα Su-34, χάρη στην μεγάλη αυτονομία τους, έχουν επιδοθεί στο “κυνήγι” των HIMARS, εκτελώντας περιπολίες μάχης πάνω από φίλιες γραμμές, έτοιμα να ανταποκριθούν σε πιθανή ένδειξη παρουσίας τέτοιων συστημάτων.

Από τα συντρίμμια των Su-34 κόβονται μικρά κομμάτια που πωλούνται ως συλλεκτικά για την συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για τον αγώνα της Ουκρανίας.

Το ότι τα HIMARS αποτελούν πλέον στόχο προτεραιότητος για τους Ρώσους, είναι φυσιολογικό. Ήδη υπάρχουν επίσημες αναφορές για καταστροφή τέτοιων μονάδων πυρός αλλά χωρίς κανένα αποδεικτικό υλικό. Κάποιο βίντεο χαμηλής ευκρινείας που έχει δημοσιοποιηθεί, αμφισβητείται από όλους κατά πόσο επιβεβαιώνει τέτοιο πλήγμα. Ούτως ή άλλως, η εξουδετέρωση των HIMARS είναι αντικειμενικώς δύσκολη, αφού ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός, δυσχεραίνοντας τον εντοπισμό τους στο αχανές μέτωπο. Η σπουδή πάντως των Ρώσων να ανακοινώνουν επιτυχίες έναντι του HIMARS, δείχνει την σημασία που αποδίδουν ακόμη και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Οι πιθανότητες επιτυχίας θα αυξηθούν, εφόσον η ρωσική αεροπορία αναλάβει πιο αποφασιστική δράση αλλά και όταν ο αριθμός των HIMARS πολλαπλασιαστεί…

Τις προηγούμενες εβδομάδες, ο περιορισμένος αριθμός Μ142 HIMARS, επέτρεψε στους Ουκρανούς να επιτεθούν με ακρίβεια σε περισσότερους από 40 κρίσιμους στόχους του αντιπάλου και να τους καταστρέψουν. Στις 18 Ιουλίου, ο Ουκρανός υπουργός Αμύνης συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του την ατζέντα της νέας μηνιαίας συσκέψεως με συμμαχικές και φιλικές χώρες, για την αποστολή στρατιωτικής βοηθείας στην Ουκρανία. Όπως έγραψε σε σχετική του ανάρτηση στο Twitter, ο υπουργός Ώστιν “είχε κάποια πολύ καλά νέα αλλά οι λεπτομέρειες θα δοθούν αργότερα“.

Καθόλου τυχαία ίσως, την ίδια ημέρα, ο αρχηγός των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Βαλερί Ζαλίζχνι προέβη στην παρακάτω ανάρτηση, μετά την τελευταία συνεννόηση με τον Αμερικανό ομόλογό του: “Κατορθώσαμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση. Αυτή είναι περίπλοκη, έντονη αλλά πλήρως ελεγχόμενη. Σημαντικός παράγοντας συμβολής στην διατήρηση των αμυντικών γραμμών και θέσεών μας είναι η έγκαιρη άφιξη των M142 HIMARS, που κατάφεραν προσβολές χειρουργικής ακριβείας σε εχθρικούς σταθμούς ελέγχου και αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων“.

Είναι φυσιολογικό οι Ουκρανοί να εξυμνούν με κάθε τρόπο την συμβολή των δυτικών όπλων στον αγώνα τους, καθώς από αυτά εξαρτάται η επιβίωσή τους. Από τα παραπάνω, είναι πολύ πιθανό ότι έχει αποφασιστεί ήδη η παραχώρηση από τις ΗΠΑ επιπλέον αριθμού των μονάδων πυρός αυτού του κρίσιμου οπλικού συστήματος που αποδεικνύεται ιδιαιτέρως αποτελεσματικό.

Ο “αγώνας πυροβολικού” στην Ουκρανία και η απουσία της Ρωσικής Αεροπορίας

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close