Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Αποτυχημένη νυκτερινή επιχείρηση Ρώσων Spetsnaz και αλεξιπτωτιστών στο Κίεβο

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Συνδυασμένη επιχείρηση Spetsnaz με αερομεταφερόμενες δυνάμεις, αναλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμες τις βραδυνές ώρες 25/26 Φεβρουαρίου, στην περιοχή του Κιέβου.

Δύναμη Spetsnaz που όπως όλα δείχνουν είχαν διεισδύσει υπό πολιτική κάλυψη ημέρες πριν στην πρωτεύουσα, ανέλαβαν δράση μέσα στο Κίεβο, εμπλεκόμενοι σε αρκετά σημεία με ουκρανικές δυνάμεις. Τα εχθρικά τμήματα, απροσδιορίστου συνολικής δυνάμεως, αναφέρεται ότι προέβησαν σε κατεύθυνση αεροπορικών προσβολών σε στρατιωτική βάση στο Κίεβο κι εν συνεχεία διασκορπίστηκαν σε διάφορες περιοχές επιδιώκοντας να προκαλέσουν χάος.

Φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες, βεβαιώνουν ότι κάποιες ομάδες Spetsnaz επιχειρούν ενδεδυμένες με στολές του Ουκρανικού Στρατού. Αναφέρεται περίπτωση κατά την οποία μια τέτοια ομάδα Spetsnaz, εξολόθρευσε ολόκληρη την δύναμη σε σημείο ελέγχου εντός του Κιέβου.

Συλληφθέντες Spetsnaz την νύκτα στο Κίεβο.

Η παρουσία των Spetsnaz δεν ήταν δύσκολο να επισημανθεί, καθώς η απαγόρευση της κυκλοφορίας επιτρέπει τον εντοπισμό κινήσεων από πολίτες οι οποίοι μπορούν να ενημερώσουν άμεσα τις αρχές. Επιπλέον, υπήρχε μεγάλη κινητοποίηση με περιπόλους αστυνομίας, πολιτοφυλακών και στρατού, οι οποίες ενεπλάκησαν με τους εισβολείς και κατάφεραν να προκαλέσουν απώλειες και να συλλάβουν ορισμένους εξ αυτών. Εκτιμάται ότι χωρισμένοι σε μικρές ομάδες, οι Spetsnaz εξήλθαν του Κιέβου. Έχουν ανευρεθεί φανοί στροβοσκοπικού φωτός που χρησιμοποιούν οι Spetsnaz για επισήμανση σημείων ή ζωνών ή και για αναγνώριση.

Η δράση μέσα στην πρωτεύουσα, δεν αιφνιδίασε τους Ουκρανούς, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται υπήρχαν αξιόπιστες πληροφορίες για την ανάληψη δράσεως τις νυκτερινές ώρες, με σκοπό την πρόκληση χάους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι αργά το βράδυ της Παρασκευής απηύθυνε διάγγελμα στον λαό, καλώντας τον να υπερασπιστεί το Κίεβο και τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη νύκτα είναι κρίσιμη. O Ζελένσκι επέστησε την προσοχή, τονίζοντας ότι αναμένεται επίθεση στην πρωτεύουσα, η διατήρηση της οποίας είναι κρίσιμης σημασίας. Το αποτέλεσμα ήταν η αυξημένη επαγρύπνηση και η έγκαιρη αντιμετώπιση της απειλής, από την πρώτη στιγμή της εκδηλώσεώς της.

Σύλληψη Spetsnaz από την αστυνομία.

Η δράση των Spetsnaz, φαίνεται ότι συνδυάστηκε με νυκτερινή αεραποβατική επιχείρηση προς κατάληψη του αεροδρομίου βορείως του Vasylkiv, περί τα 20 χλμ. νοτιοδυτικώς Κιέβου. Η επιχείρηση προέβλεπε την ρίψη δυνάμεως αλεξιπτωτιστών από αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών Il-76 τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρθηκε επισήμως από το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας, ένα αεροσκάφος καταρρίφθηκε από μαχητικό Su-27, με αποτέλεσμα τον θάνατο όλων των επιβαινόντων αλεξιπτωτιστών και του πληρώματος, δηλαδή πλέον των 100 ατόμων.

Αν και τα πράγματα είναι αδιευκρίνιστα, φαίνεται ότι αυτό το πλήγμα ήταν καίριο καθώς απομειώθηκε δραστικά η δύναμη των αλεξιπτωτιστών. Δεν είναι γνωστό αν ματαιώθηκε μετά από αυτή την απώλεια η αεραπόβαση ή εάν ερρίφθη μικρή μόνο δύναμη αλεξιπτωτιστών. Οι δυνάμεις των Ουκρανών όμως αντιμετώπισαν την κατάσταση χωρίς κάποια ιδιαίτερη δυσκολία και έπαυσε να υφίσταται η συγκεκριμένη απειλή.

Σημερινή εικόνα από το αεροδρόμιο στο Vasylkiev, με σημάδια από κρατήρες που προκάλεσαν πυρά.

Η παράτολμη συνδυασμένη ρωσική νυκτερινή επίθεση με επίλεκτες δυνάμεις, μπορεί να αξιολογηθεί ως προς τον χρόνο που πραγματοποιήθηκε και τον αριθμό των εμπλεκομένων δυνάμεων. Ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις έχουν καταλάβει και εξασφαλίσει το αεροδρόμιο του Hostomol δυτικώς Κιέβου, που χρησιμοποιείται από ελικόπτερα για να εκτελούν εξόδους εναντίον των αμυνομένων στην πρωτεύουσα. Ωστόσο, δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι το πρώτο φως του Σαββάτου κάποια σοβαρή επιθετική ενέργεια με βαριές δυνάμεις, ώστε να απειληθεί ευθέως η πρωτεύουσα.

Κατά τα φαινόμενα, οι Ρώσοι επεδίωξαν μία βεβιασμένη απόπειρα καταλείψεως ενός ακόμη αεροδρομίου περί τα 45 χλμ. νοτιότερα, προκειμένου να περισφύξουν από νότο τον κλοιό στην πρωτεύουσα και να επιταχύνουν την κατάρρευση της άμυνας. Προκειμένου να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό ή και αποδιοργάνωση της ουκρανικής άμυνας, εκδηλώθηκε παραλλήλως και η επίθεση των Spetsnaz μέσα στην πρωτεύουσα, μικρής όμως δυνάμεως, που αντιμετωπίσθηκε ευχερώς καθώς δεν επιτεύχθηκε αιφνιδιασμός.

Συνοψίζοντας, η ρωσική στρατιωτική ηγεσία φαίνεται ότι αποφάσισε να χρησιμοποίησε ένα “χαρτί”, αυτό των ειδικών και αερομεταφερομένων δυνάμεων, σε μια συνδυασμένη επιχείρηση. Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι η επιλογή αυτή δείχνει βία χρόνου και μετά την αποτυχία της, οι δυνάμεις εισβολής από τον βορρά θα συνεχίσουν με μικρότερο ρυθμό. Μοιραία, έμφαση θα δοθεί μάλλον στην προσπάθεια προελάσεως στα άλλα μέτωπα, όπου υπάρχουν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις και σημειώνονται αποτελέσματα.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close