Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Αποστολή στην Ουκρανία της νέας σειράς κληρωτών αποφάσισε η Μόσχα

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τις τελευταίες ημέρες, το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων αποκάλυψε ότι πληροφορίες δείχνουν πως η ρωσική πλευρά καλλιεργεί στις τάξεις του στρατεύματος την ιδέα της νίκης στην Ουκρανία, ταυτισμένη με το χρονικό ορόσημο της 9ης Μαΐου, Ημέρα Νίκης της ΕΣΣΔ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, υφίσταται σε εξέλιξη εκστρατεία προπαγάνδας στις τάξεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία αποβλέπει στην εμπέδωση της ιδέας ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει μέχρι τις 9 Μαΐου 2022“, ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου.

Η ένδειξη αυτή ως πληροφορία, διαψεύστηκε κατά μία έννοια στις 25 Μαρτίου, όταν την ημέρα αυτή το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης εξέδωσε διαταγή η οποία ορίζει ότι οι κληρωτοί στρατιώτες που θα παρουσιαστούν για την εκπλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας στις 11 Απριλίου, θα υπηρετήσουν στο μέτωπο της Ουκρανίας. Η συμμετοχή Ρώσων κληρωτών στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, είναι επιβεβαιωμένη από την πρώτη στιγμή καθώς πολλοί εξ αυτών υποχρεώθηκαν παρά την βούλησή τους να υπογράψουν σύμβαση έργου λίγο πριν την εισβολή. Οι κληρωτοί αυτοί διακρίνονται από εν γένει πτωχό ηθικό και απόδοση.

Στην Ρωσία καλούνται υπό τα όπλα νέοι δύο φορές ανά έτος, αποδίδοντας ετησίως περί τους 260.000 άνδρες. Καθώς οι κληρωτοί υπηρετούν θητεία 12 μηνών, η ανωτέρω διαταγή σημαίνει ότι αυτοί, τουλάχιστον έπειτα από την βασική και προκεχωρημένη εκπαίδευση 1-2 μηνών, θα τοποθετηθούν σε μονάδες που επιχειρούν στην Ουκρανία. Φαίνεται λοιπόν ότι για την στρατιωτική ηγεσία οι πολεμικές επιχειρήσεις δεν αναμένεται να τερματιστούν σύντομα ενώ ακόμη κι αν επιτευχθεί κάποια συμφωνία ανακωχής, είναι δεδομένο ότι οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί, θα χρειάζονται τακτική ανάπαυση ή/και αντικατάσταση προσωπικού.

Η διαταγή αποστολής της νέας σειράς κληρωτών στην Ουκρανία, έρχεται σε αντίθεση με την δημόσια δέσμευση του προέδρου Πούτιν περί αποκλεισμού των κληρωτών από τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Φαίνεται ότι η πολιτική δέσμευση περιορίζεται πλέον στον αποκλεισμό της προσκλήσεως εφέδρων, στοιχείο προφανούς ευαισθησίας, το οποίο η ουκρανική πλευρά προσπαθεί να εκμεταλλευθεί προβαίνοντας σε Ψυχολογικές Επιχειρήσεις με την αποστολή μηνυμάτων μέσω κινητών τηλεφώνων, που δήθεν προέρχονται από τις στρατιωτικές αρχές και καλούν πολίτες να παρουσιαστούν για επιστράτευση. Για τον λόγο αυτό, μία ημέρα μετά την έκδοση της διαταγής, στην ενημέρωση του Υπουργείου Αμύνης της 26ης Μαρτίου, ο εκπρόσωπος σημείωσε εμφαντικώς: “Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί Ρώσοι άρρενες έλαβαν ψευδείς τηλεφωνικές κλήσεις στις οποίες αυτόματο μήνυμα τους ενημερώνει για πρόσκληση σε στρατιωτικά κομισαριάτα. Θέλω να τονίσω ότι όλες αυτές οι ψευδείς κλήσεις γίνονται από την επικράτεια της Ουκρανίας, είναι εντελώς αναληθείς και προβοκάτσια των ειδικών υπηρεσιών της Ουκρανίας. Δηλώνω επισήμως ότι το Ρωσικό Υπουργείο Αμύνης δεν σχεδιάζει να καλέσει πολίτες εν εφεδρεία σε στρατιωτικά κομισαριάτα“. 

Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την ανασυγκρότηση και εγκαθίστανται αμυντικώς, κυρίως στην περιοχή Κιέβου. Στην περιοχή Δυτικώς Δνειπέρου, οι σκληρά δοκιμασθείσες δυνάμεις αλεξιπτωτιστών συμπτύχθηκαν και οργανώνονται αμυντικώς ενώ ανατολικώς του ποταμού, οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν γέφυρες μεταξύ Τσερνίχιβ και Κιέβου. Πρόκειται για ένδειξη παραιτήσεως από την προσπάθεια περαιτέρω περισχέσεως της πρωτευούσης ενώ οι γενικότερες εξελίξεις δείχνουν απόδοση εμφάσεως στις επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές, όπου τα πράγματα εξελίσσονται με μεγαλύτερη δυναμική.

Η αυξανόμενη πίεση των ουκρανικών δυνάμεων προ του Ντονμπάς, είναι ένδειξη επιδιώξεως αποφασιστικού πλήγματος με την κύκλωσή τους, αλλά ο παράγοντας του χρόνου έχει όλο και μεγαλύτερη σημασία καθώς η περίοδος των βροχοπτώσεων αναμένεται να καταστήσει το έδαφος ακατάλληλο για επιθετικούς ελιγμούς τεθωρακισμένων και μηχανοκινήτων. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη εξάρτηση των δύο αντιπάλων από το οδικό δίκτυο και αυξημένη έκθεση σε κινδύνους των τεθωρακισμένων που επιχειρούν σε αυτό.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι στις 24 Μαρτίου ο πρόεδρος Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του προς το ΝΑΤΟ, για παραχώρηση μαχητικών αεροπλάνων αλλά και αρμάτων μάχης. Χωρίς στοιχειώδη αεροπορική κάλυψη και άρματα μάχης, είναι αδύνατη η ανάληψη αντεπιθετικών ελιγμών για την αντιμετώπιση των ρωσικών ενεργειών. Ο πρόεδρος Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημα έχοντας ως επιχείρημα τις πρόσφατες περιορισμένες τοπικές επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων. Είναι όμως σαφές ότι χωρίς εμπλουτισμό σε κύρια μέσα ελιγμού, καθίσταται δύσκολη η αντιμετώπιση της αυξανόμενης πιέσεως στο μέτωπο του Ντονμπάς, όπως και η οποιαδήποτε πιο αξιόπιστη επιθετική επιστροφή των Ουκρανών. Το αίτημα αντιμετωπίζει προφανή πολιτικά αλλά και στρατιωτικής φύσεως εμπόδια, καθώς η εκπαίδευση και επιχειρησιακή εκμετάλλευση τέτοιων οπλικών συστημάτων απαιτεί κάποιον χρόνο, πλην της περιπτώσεως του ανατολικής προελεύσεως υλικού.

Ουκρανία: από τον Πόλεμο Φθοράς στον Πόλεμο Αντοχής

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close