Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόταση για ανταλλακτικά από τα MRH90 της Αυστραλίας στην Αεροπορία Στρατού

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ευκαιρία για εκμετάλλευση της οριστικής αποσύρσεως των ελικοπτέρων MRH90 Taipan από τον Αυστραλιανό Στρατό, έχει παρουσιασθεί και αξιολογεί ο Ελληνικός Στρατός, επιδεικνύοντας ενδιαφέρον για την εξασφάλιση ποσοτήτων ανταλλακτικών.

Ως γνωστόν, μετά την συντριβή ενός ελικοπτέρου του τύπου τον Ιούλιο του 2023 στην διάρκεια ασκήσεως, ο Αυστραλιανός Στρατός αποφάσισε την καθήλωση όλου του στόλου 45 ελικοπτέρων και λίγο αργότερα, στις 29 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε επισήμως η άμεση απόσυρσή τους από υπηρεσία. Το 2021, είχε αποφασισθεί η επίσπευση της αποσύρσεως του τύπου κατά μία δεκαετία, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2024 αντί του 2034!

Το διάστημα αυτών των μηνών, η κυβέρνηση της Αυστραλίας επεδίωξε να ανεύρει ενδιαφερόμενο αγοραστή μεταξύ των χρηστών του NH90. Δεν υπήρξε όμως αποτέλεσμα ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 απερρίφθη και αίτημα της Ουκρανίας για παραχώρησή τους! «Το αίτημα ήλθε τρεις μήνες μετά την έναρξη της αποσυναρμολογήσεως, τρεις μήνες μετά την καθήλωση των ελικοπτέρων, τρεις μήνες μετά τον τερματισμό της συντηρήσεως αυτών των ελικοπτέρων», είπε ο Αυστραλός υπουργός Αμύνης. Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι δεν υφίστανται αξιόπλοα MRH90 και ότι απαιτείτο “τεράστια” δαπάνη για αποκατάσταση, την οποία έπρεπε να επωμισθούν οι Αυστραλοί φορολογούμενοι. Για τον λόγο αυτόν, αποφασίσθηκε η αποσυναρμολόγηση των ελικοπτέρων, προκειμένου να αφαιρεθούν εξαρτήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανταλλακτικά ενώ οι σκελετοί των ελικοπτέρων τεμαχίζονται και θα θαφτούν στο χώμα.

O Ελληνικός Στρατός, όπως όλοι οι χρήστες NH90, ενημερώθηκε για την διαθεσιμότητα και την κατάσταση των ελικοπτέρων της Αυστραλίας αλλά η Αεροπορία Στρατού εισηγήθηκε αρνητικώς. Η τιμή διαθέσεως, κυμαινόμενη μεταξύ 5-10 εκατ. ευρώ φαινόταν ικανοποιητική, ιδίως για ελικόπτερα που είχαν υποβληθεί σε εργοστασιακή συντήρηση κι έχοντας 1.200 ώρες πτήσεως. Όμως τα Taipan έχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα NH90 σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό, ενώ είχαν υποβληθεί και σε σειρά τροποποιήσςεων, βάσει Τεχνικών Οδηγιών του κατασκευαστού.

Εκτός των ελικοπτέρων, η Airbus και η κοινοπραξία NH Industries βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Αυστραλίας, έχοντας επιδείξει ενδιαφέρον για την αγορά των αφαιρεθέντων κρισίμων μερών και χρήσιμων εξαρτημάτων που μπορούν να αξιοποιηθούν ως ανταλλακτικά. Στο πλαίσιο αυτό, σχετική ενημέρωση έγινε και προς το ΓΕΣ, που υπό την προϋπόθεση της διαθέσεως των ανταλλακτικών αυτών σε μειωμένη τιμή, έχει επιδείξει ενδιαφέρον. Στην παρούσα φάση αναμένεται η ενημέρωση από τους Γάλλους για την τιμή προσφοράς, ώστε να αξιολογηθεί και να ληφθεί απόφαση.

Αεροδρόμιο Μεγάρων: μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη Βάση της Αεροπορίας Στρατού;

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close