Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα SPIKE NLOS – Τί ισχύει για τα άλλα ισραηλινά προγράμματα

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σοβαρή πρόοδος σημειώθηκε κατά τις συναντήσεις της προηγουμενης εβδομάδας μεταξύ των επιτροπών διαπραγματεύσεων ΓΔΑΕΕ και της ισραηλινής αντιστοίχου SIBAT, για σειρά προγραμμάτων προμήθειας οπλικών συστημάτων. Οι πληροφορίες περί ολοκληρώσεως των διαπραγματεύσεων που διακινήθηκαν την προηγουμένη εβδομάδα δεν ευσταθούν απολύτως, καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται με τον προγραμματισμό να προβλέπει από σήμερα σειρά νέων επαφών – τηλεδιασκέψεων με τους Ισραηλινούς, για επιμέρους ζητήματα των προγραμμάτων.

Πρέπει να διευκρινισθεί ότι ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις για αριθμό εγκεκριμένων προγραμμάτων, δεν είναι όλα ώριμα στον ίδιο βαθμό και δεν αναμένεται να υπογραφούν συμβάσεις στον ίδιο χρόνο. Το μόνο πρόγραμμα για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση από τον Οκτώβριο του 2021, είναι αυτό για τα Αντιαρματικά Πυραυλικά Συστήματα Πολλαπλών Ρόλων Μεγάλου Βεληνεκούς SPIKE NLOS και φυσικά προηγείται όλων.

Το πρόγραμμα των SPIKE NLOS, χωρίζεται σε τρία επιμέρους, που αφορούν:

α) Πεζικό: 27 εποχούμενα συστήματα.

β) Αεροπορία Στρατού: συστήματα προς εγκατάσταση σε επιθετικά ελικόπτερα AH-64A τα οποία θα υποβληθούν σε περιορισμένη αναβάθμιση από την ισραηλινή Elbit.

γ) Πολεμικό Ναυτικό: 4 συστήματα για ισάριθμες κανονιοφόρους και 4 συστήματα SPIKE ER2 για τα Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου Mk V της ΔΥΚ.

Σε πολύ γενικές γραμμές, αυτό που διαπιστώθηκε στις διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδος, είναι ότι η θέση της ελληνικής πλευράς όσον αφορά την λήψη πιστοποιητικού αξιοπλοϊμότητας, έχει γίνει απολύτως αποδεκτή από τους Ισραηλινούς, όπως ήταν αναμενόμενο. Είχαμε επισημάνει ότι οι διαπραγματεύσεις έδειχναν πως υφίσταται κοινό έδαφος στο συγκεκριμένο ζήτημα, παρά το ότι οι Ισραηλινοί δεν είχαν προσκομίσει πιστοποιητικά. Η συγκεκριμένη παράμετρος και διαδικασία, αφορά τα προγράμματα εκείνα που σχετίζονται με αεροπορικές πλατφόρμες και φερόμενα αεροπορικά όπλα, δηλαδή την περιορισμένη αναβάθμιση των AH-64A Apache, τα συστήματα SPIKE NLOS που προορίζονται γι’ αυτά, τις συλλογές κατευθύνσεως SPICE 1000/2000 και τα βλήματα Rampage.

Από την άλλη, υπάρχει μια σειρά ζητημάτων στην περίπτωση του SPIKE NLOS, στα οποία η ελληνική πλευρά έχει επιδείξει “προσαρμογή” και μένει να διαπιστωθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Συνοψίζοντας, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κοινά αποδεκτό σχέδιο συμφωνίας για την κατάρτιση διακρατικής συμβάσεως, οπότε το πρόγραμμα θα μπορεί να παρουσιασθεί προς ενημέρωση της αρμοδίου Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής κι εν συνεχεία να προωθηθεί στο ΚΥΣΕΑ. Το τελευταίο αναμένεται να ασχοληθεί με το εν λόγω πρόγραμμα και αριθμό άλλων (Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής φρεγατών MEKO 200HN, πρόγραμμα κορβετών κ.ά,) τον προσεχή Δεκέμβριο.

Συνέργεια Kiowa Warrior (αντί οργανικών UAV) με Μοίρες Πυροβολικού

Tags

Related Articles

Back to top button
Close