Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προς ένα “πακέτο Ρούμπιο”

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Υπάρχει τις τελευταίες ημέρες μία πεσιμιστική αντίληψη στα μέσα ενημέρωσης για την εξέλιξη της σχέσεως της Αθήνας με την κυβέρνηση Τραμπ, λόγω της πλήρους ταυτίσεως της ελληνικής κυβερνήσεως με την ατζέντα της προηγουμένης των Δημοκρατικών. Πράγματι, ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ είχε επισημάνει τον βαθμό ταυτίσεως μέχρι της εξωφρενικής αποδοχής της Αθήνας να αποτυπωθεί στο προ ενός έτους κοινό ανακοινωθέν Στρατηγικού Διαλόγου της 9ης Φεβρουαρίου 2024, επαίνων για «την επέκταση της προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα»…

Εν τούτοις, πρέπει να υπάρχει ψύχραιμη αποστασιοποίηση από τις υπερβολές.

Η Ελλάδα πληροί απολύτως την γραμμή περί αυξημένων αμυντικών δαπανών, για την οποία είχε εισπράξει και τους επαίνους του προέδρου Τραμπ κατά την πρώτη του κυβέρνηση ήδη. Επιπλέον, η Αθήνα είναι παραδοσιακός χρήστης αμερικανικής προελεύσεως οπλικών συστημάτων και δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι θα εξακολουθήσει να είναι. Αυτό το πλαίσιο εξάλλου, είναι που έχει να παρουσιάσει ως τρανή απόδειξη την προμήθεια και μαχητικών F-35, παρά την πρόσφατη προμήθεια των Rafale από την Γαλλία.

Την πραγματικότητα αυτή θέλησε να αναδείξει καθόλου τυχαίως και ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, μιλώντας στις 11 Φεβρουαρίου στο “6th Delphi Forum Washington DC”, στην Ουάσιγκτον, αναφέροντας ενδεικτικώς τα προγράμματα μαχητικών F-35, φρεγάτας Constellation και ελικοπτέρων Black Hawk. Εν όψει δε, του επομένου Στρατηγικού Διαλόγου, η Ελλάδα μπορεί να επαναδιατυπώσει τις απαιτήσεις της σε ζητήματα συνεργασίας που αφορούν και προγράμματα προμήθειας νέου αλλά και μεταχειρισμένου υλικού. Η MDCA, αποτελεί ένα σημείο κοινής συγκλίσεως. 

Νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο και MDCA: Εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες

Ο ΥΕΘΑ έχει εκφράσει δημοσίως την δυσαρέσκεια για την “τροπή” που έλαβε το λεγόμενο “πακέτο Μπλίνκεν”, έστω και με μια δόση υπερβολής. Φυσιολογικώς λοιπόν, η Αθήνα μπορεί να θέσει στην Σύμμαχο την απαίτηση διαμορφώσεως ενός ανανεωμένου αντίστοιχου πακέτου, στο πλαίσιο ενός “πακέτου Ρούμπιο”. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι ο σημερινός Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως γερουσιαστής, από κοινού με τον Μπομπ Μενέντεζ, στην κατάθεση του «Νόμου Αμύνης και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσεως ΗΠΑ – Ελλάδος 2021» (γνωστού ως νόμου Μενέντεζ – Ρούμπιο) που αφορούσε κατά μείζονα λόγω πωλήσεις οπλικών συστημάτων και παραχώρηση μεταχειρισμένου πλεονάζοντος αμυντικού υλικού στην Ελλάδα. Μία εκ των προβλέψεων του νόμου αυτού, ήταν η διάθεση 25 εκατ. $ στην Ελλάδα την περίοδο 2022-2026, δηλαδή συνολικώς 125 εκατ. $ μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων Ανακεφαλαιοποιήσεως (European Recapitalization Incentive Program)“. Υπενθυμίζεται ότι εν μέρει με τις πιστώσεις διά του ERIP, προχώρησε η προμήθεια των Περιπλανώμενων Πυρομαχικών Switchblade 300/600 με τα 2/3 του κόστους καλυμμένα από αμερικανικής πλευράς.

Από το “πακέτο Μπλίνκεν”, υπάρχει πάντως προοπτική υλοποιήσεως προγραμμάτων, όπως στις περιπτώσεις των αεροσκαφών C-130H και KC-135R που αποσύρει η Αεροπορία των ΗΠΑ, ή τα τεθωρακισμένα M2 Bradley. Σε ένα νέο “πακέτο”, μπορούν να συμπεριληφθούν και νέες προτάσεις για την Πολεμική Αεροπορία, σε συνδυασμό πιθανώς με την εξυπηρέτηση ενισχύσεως της Ουκρανίας, όπου η αμερικανική κυβέρνηση θα διευκολύνει την διαδικασία. Μπορεί επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα προμήθειας και άλλων μονάδων που προτίθεται να παροπλίσει το Ναυτικό των ΗΠΑ, όπως επί παραδείγματι ταχέα πλοία μεταφορών (EPF) κλάσεως SPEARHEAD ή και ελικοπτέρων UH-60L και HH-60G που προτείνεται να αποσυρθούν από τον Στρατό και την Αεροπορία των ΗΠΑ.

Αναμονή του ΟΚ από ΗΠΑ για Rampage – Τον JASSM-ER αφορά η αποδέσμευση

Ωστόσο, αυτή την φορά, η προσέγγιση μπορεί να είναι πιο “επιθετική”, λαμβάνοντας υπ’ όψιν προγράμματα που περιλαμβάνονται στον ελληνικό σχεδιασμό και δεν αφορούν μεταχειρισμένο υλικό. Ένα τυπικό παράδειγμα, αποτελεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των συστημάτων MLRS, στο οποίο προσφάτως η Lockheed Martin επανήλθε με νέες ιδέες, όπως ο συνδυασμός με το σύστημα M142 HIMARS. Επ’ αυτού, θα μπορούσε να διερευνηθεί η δυνατότητα ταχείας παραχωρήσεως (σε προσωρινή βάση ή όχι) αριθμού συστημάτων HIMARS με ανάλογους φόρτους πυρομαχικών από τον Στρατό των ΗΠΑ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί μία ελκυστικότερη συνολική λύση με το στοιχείο της ταχύτερης μερικής καλύψεως των ελληνικών αναγκών.

Γενικότερα, υφίστανται σταθερά καλές προοπτικές για ελληνοαμερικανική συνεργασία στον αμυντικό τομέα, με κυρίαρχο αυτόν των προμηθειών αμυντικού υλικού. Η παρουσία του Μάρκο Ρούμπιο στην θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, είναι πολύ θετική. Και η εξαγγελία του νέου εξοπλιστικού προγράμματος της Αθήνας, αναμφιβόλως ενισχύει την δυναμική και βελτιώνει το “κλίμα”. Εξάλλου αυτό έχει φανεί και από αμερικανικής πλευράς. Η κυβέρνηση Τραμπ, δεν έχει κανέναν λόγο να μην διατηρήσει το ευνοϊκό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την αποδέσμευση στρατηγικής σημασίας όπλων, όπως τα βλήματα AGM-158B JASSM-ER για την Πολεμική Αεροπορία. Η περίπτωση, έχει δημιουργήσει θετικό προηγούμενο για την περίπτωση και του Πυραύλου Κρούσεως Ακριβείας (PrSM) βεληνεκούς 500 χλμ., που ασφαλώς ενδιαφέρει στην περίπτωση των MLRS.

Αναμονή του ΟΚ από ΗΠΑ για Rampage – Τον JASSM-ER αφορά η αποδέσμευση

Related Articles

Back to top button