Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Αναμονή του ΟΚ από ΗΠΑ για Rampage – Τον JASSM-ER αφορά η αποδέσμευση

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την αμερικανική έγκριση αναμένει η σχεδιαζόμενη προμήθεια πυραύλων αέρος – εδάφους Rampage για την Πολεμική Αεροπορία. Η έγκριση, για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους, είναι απαραίτητo να ληφθεί από την κατασκευάστρια ΙΑΙ, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο όπλο προορίζεται να φέρεται από αμερικανικής κατασκευής μαχητικά F-16.

Η έγκριση αναμένεται σύντομα, όπως αναφέρουν πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, οπότε και με αυτή την διαδικασία περατωμένη, θα μπορεί να προχωρήσει η σύμβαση προμήθειας. Το πρόγραμμα προμήθειας, έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ, κατά την συνεδρίαση της 26ης Σεπτεμβρίου 2023, μαζί με το πρόγραμμα προμήθειας συστημάτων καθοδήγησης SPICE 1000/2000. Το ύψος των 50 εκατ.  € του προγράμματος, υποδεικνύει ότι η προμήθεια αφορά μερικές δεκάδες πυραύλους Rampage.

Το όπλο είναι βάρους 570 κιλών περίπου και φέρει πολεμική κεφαλή βάρους 150 κιλών (Εκρηκτική/ Θραυσμάτων/ Γενικής Χρήσεως). Κατευθύνεται προς τον στόχο μέσω συνδυασμού GPS/INS και διαφημίζεται ως ανθεκτικό έναντι ηλεκτρονικών παρεμβολών. Στα πλεονεκτήματά του, συγκαταλέγεται η ικανότητα υπερηχητικής ταχύτητας μέχρι 1,5 Mach και η ανύψωσή του κατά την πτήση για να ακολουθήσει βαλλιστική τροχιά ώστε να πλήξει τον στόχο καθέτως. Για τον λόγο αυτόν, η αντιμετώπισή του από αντιαεροπορικά μέσα θεωρείται πολύ δύσκολη. Λόγω μικρού βάρους και διαστάσεων, ένα F-16 μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 4 πυραύλους, έχοντας την δυνατότητα να τους εξαπολύσει μαζικά, επιτυγχάνοντας κορεασμό αεράμυνας. Η ακρίβεια πλήγματος είναι Πιθανότητος Κυκλικού Σφάλματος (CEP) 10 μέτρων ενώ η εμβέλεια του όπλου ανέρχεται σε 300 χλμ. 

Συνολικώς, το Rampage περιγράφεται ως ένα πολύ ικανό και σχετικώς φθηνό όπλο της κατηγορίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από πέρυσι, η RAF εξετάζει την περίπτωση αναπληρώσεως των πυραύλων πλεύσεως Storm Shadow που έχει παραχωρήσει στην Ουκρανία, με τον ισραηλινό πύραυλο. Ως πιθανές εξηγήσεις, πιθανολογούνται το χαμηλότερο κόστος όσο και ο μικρότερος χρόνος παραδόσεων, εν σχέσει με την MBDA.

Σε επόμενο χρόνο, αναμένεται να προχωρήσει και η προμήθεια του Διακλαδικού Πυραύλου Αέρος-Επιφανείας Μακρού Πλήγματος AGM-158. Η ελληνική πλευρά ανέμενε εδώ και καιρό την επίσημη ενημέρωση των ΗΠΑ για την αποδέσμευσή του, με αποτέλεσμα στο μεταξύ να προχωρήσει το πρόγραμμα των Rampage. Η ενημέρωση ήλθε τον περασμένο Απρίλιο και ήταν θετική, με αποτέλεσμα πλέον να είναι στην ευχέρεια της ελληνικής πλευράς να προβεί στην προμήθεια.

Ανώτατη πηγή, ενημέρωσε τον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ ότι η αμερικανική έγκριση αφορά την έκδοση αυξημένου βεληνεκούς και όχι την αρχική. Το AGM-158B JASSM-ER έχει βεληνεκές άνω των 925 χλμ. σε σχέση με την AGM-158A με επίδοση 370 χλμ. περίπου. Η αύξηση προέκυψε με αντικατάσταση του στροβιλοκινητήρα (turbojet) με στροβιλοκινητήρα με παράκαμψη – διπλής ροής (turbofan) που είναι οικονομικότερης καύσεως ενώ φέρεται πλέον και μεγαλύτερη δεξαμενή καυσίμου. Η πολεμική κεφαλή  WDU-42/B βάρους 450 κιλών διατηρείται

Ο πύραυλος έχει σχεδιαστικά χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητος, ώστε να εντοπίζεται δύσκολα από συστήματα ραντάρ. Η καθοδήγηση επιτυγχάνεται μέσω συνδυασμού GPS/INS ενώ εμπλέκεται και αισθητήρας υπερύθρων (IIR). Η ακρίβεια προσβολής ανέρχεται σε CEP 3 μέτρων! Το όπλο αναπτύσσει υψηλή υποηχητική ταχύτητα 0,95 Mach.

Συνέχεια εξοπλιστικών από Νίκο Δένδια με Rampage, SPICE, IRIS-T, MMPC και FOS στο ΚΥΣΕΑ

 

Related Articles

Back to top button