Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Προχωράει η βελτίωση του SARISA ως φορέας ρουκετών

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 24 Μαΐου, η THALES ανακοίνωσε κι αυτή την επιτυχή πρώτη εναέρια βολή ρουκέτας κατασκευής της, από το drone τύπου SARISA της ελληνικής SAS Technology. «Πρόκειται για σημαντικό ορόσημο στα μη επανδρωμένα αεροχήματα μάχης (UCAV) καθώς είναι η πρώτη βολή παγκοσμίως ρουκέτας 70 mm από τέτοιον τύπο πλατφόρμας, επεκτείνοντας τις στρατιωτικές ικανότητές της στην Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη […] Με κατευθυνόμενες και μη κατευθυνόμενες ρουκέτες 70 mm της Thales, το SARISA μπορεί να μυμηθεί τις ικανότητες επιθετικών ελικοπτέρων και αεριωθουμένων μαχητικών με κλάσμα του κόστους και ελάχιστο ρίσκο», αναφέρει συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση, που στέκεται στην επιχειρησιακή διάσταση του ολοκληρωμένου προϊόντος ως οπλικό σύστημα.

Η αντίληψη ότι το SARISA με τέτοιου είδους όπλα δύναται να εξασφαλίσει οργανική ικανότητα Εγγύς Αεροπορικής Υποστηρίξεως και μάλιστα με κατευθυνόμενα όπλα, είχε αναλυθεί σε σχετικό άρθρο στο τεύχος 49 (Μάρτιος – Ιούνιος 2022) του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ. Τότε, μόλις είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και ακόμη δεν είχε αποκαλυφθεί το ευρύ φάσμα νέων εφαρμογών των drone. Καταλήγαμε στο άρθρο: «Συνοψίζοντας, για ανεξάρτητα δρούσες ευκίνητες περιπόλους Ειδικών Δυνάμεων, σε συνθήκες αμφιβόλου Εγγύς Αεροπορικής Υποστηρίξεως και δυνατότητος κλήσεως αεροπορικών μέσων για Συνεργατική Εμπλοκή στόχων ευκαιρίας, το SRS 1A, σε συνδυασμό ιδίως με ρουκέτα κατευθύνσεως λέιζερ μπορεί να προσφέρει ικανοποιητική λύση ως οργανικό μέσο πυρός ακριβείας σε αξιόλογες αποστάσεις».

Σε ένα υποθετικό ιδανικό σενάριο, το SARISA μπορεί να καλύψει ανέτως απόσταση μέχρι και 20 χλμ. για να εξαπολύσει ρουκέτα κατευθύνσεως λέιζερ όπως η FZ275 LGR της THALES Belgium, συνυπολογίζοντας επιπλέον βεληνεκές από το μέγιστο των 7 χλμ. περίπου του όπλου. Όχι μόνο το drone μπορεί να μεταφέρει την ισχύ πυρός του σε ικανό βάθος πέραν του Προσθίου Ορίου Τοποθεσίας (ΠΟΤ) αλλά χάρη στο βεληνεκές της ρουκέτας, μπορεί και να εξαπολύσει πυρά από απόσταση ασφαλείας, παραμένοντας εκτός βεληνεκούς των συνηθισμένων φορητών αντιαεροπορικών όπλων. Τα χαρακτηριστικά αυτονομίας του SARISA, στην οπλισμένη μορφή, το αναδεικνύουν ως “μακρύ χέρι” όποιου μικρού χερσαίου τμήματος το αξιοποιεί.

Συμφωνία συνεργασίας και πιστοποιήσεως του βελγικού όπλου στο drone της ελληνικής εταιρείας, υπέγραψαν οι δύο πλευρές το καλοκαίρι του 2022.

Καθώς η επιτυχής εναέρια βολή της 25ης Απριλίου 2023 ήταν η πρώτη, ακολουθεί σειρά εναερίων βολών ώστε να πιστοποιηθεί πλήρως το όπλο στο drone. Εδώ όμως τίθεται πρακτικό εμπόδιο, αυτό της αντιπυρικής περιόδου, που ξεκινάει στην χώρα μας στις 1 Μαΐου κάθε έτος και διαρκεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να απαγορεύονται όλων των ειδών οι βολές όπλων στην χώρα και η μη διάθεση Πεδίων Βολής. Η απαγόρευση εκτελέσεως βολών όπλων κατά το μισό ημερολογιακό έτος, δεν αποβαίνει μόνο εις βάρος της εκπαιδεύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά αποδεικνύεται και αρνητικός παράγοντας σε αναπτυξιακά προγράμματα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Στο μεταξύ, την εβδομάδα αυτή η SAS Technology ολοκληρώνει την τοποθέτηση στο SARISA του συστήματος μεταβολής γωνίας σκόπευσης αλλά θα πρέπει να αναμένει τον Νοέμβριο για τις σχετικές δοκιμές σε Πεδίο Βολής.

Δύο προγράμματα drone και η ανάγκη για ένα ”Tiger Team” καινοτομίας στο ΓΕΕΘΑ

 

 

Related Articles

Back to top button