Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Προέλαση μέχρι Ζίτομιρ 100 χλμ. δυτικώς Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Και από την επικράτεια της Λευκορωσίας τελικά εκτοξεύθηκε χερσαία επίθεση ρωσικών δυνάμεων, η οποία αποτελεί υπερκερωτικό ελιγμό για την περίσφιξη του Κιέβου από δυσμών.

Ήδη όπως αναφέρθηκε, οι ρωσικές δυνάμεις, μετά από επιβραδυντικό αγώνα των τοπικών ουκρανικών δυνάμεων συνοριοφυλακής, έχουν προωθηθεί σε βάθος της τάξεως των 100 χλμ., απέχοντας 20 χλμ. περίπου από το Ζίτομιρ. Στην μεθόριο με Λευκορωσία, δεν υπήρχαν ισχυρές δυνάμεις του ουκρανικού στρατού, παρά μόνο δυνάμεις συνοριοφυλακής. Η πόλη του Ζίτομιρ, ευρισκομένη δυτικώς Κιέβου, αποτελεί κύριο συγκοινωνιακό κόμβο, απέχοντας περίπου 100 χλμ. από την πρωτεύουσα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αναδιπλώνονται σε νέες θέσεις καθώς είναι σαφές ότι οι Ρώσοι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα. Ο χερσαίος ελιγμός και ο καθορισμός του Κιέβου ως Αντικειμενικός Σκοπός (ΑΝΣΚ) συμβαδίζει με την διακήρυξη του προέδρου Πούτιν για ανατροπή της κυβερνήσεως Ζελένσκι. Επιδιώκεται δηλαδή όπως διαφαίνεται, ένα γρήγορο αποτέλεσμα στο πεδίο που θα υποχρεώσει σε παραίτηση τον Ουκρανό πρόεδρο κι εν συνεχεία διαπραγματεύσεις υπό καθεστώς τετελεσμένων. Το Κίεβο είναι μεγάλο πληθυσμιακό κέντρο, με πληθυσμό που προσεγγίζει τα 3 εκατ. ψυχές.

Καθώς ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί αποφασιστικά αποτελέσματα των Ρώσων στο μέτωπο του Κιέβου και του Ντονπάς, φαίνεται ότι απλώς εκεί ενήργησαν επιθέσεις για απασχόληση και περισπασμό του κυρίου όγκου των ουκρανικών δυνάμεων.

Επί της ουσίας, οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με πολυμέτωπο αγώνα ταυτοχρόνως, γεγονός το οποίο δημιουργεί αμφιβολίες για τους κύριους ΑΝΣΚ των ρωσικών δυνάμεων.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close