Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Πως η νέα τουρκική κορβέτα BURGAZADA υπενθυμίζει τα διδάγματα των Ιμίων

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Επίσημη τελετή εντάξεως σε υπηρεσία της κορβέτας BURGAZADA (F513), πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου στην Διοίκηση Ναυπηγείων Κωνσταντινουπόλεως των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρόντος του προέδρου Ερντογάν. Στην πραγματικότητα, το πολεμικό τίθεται σε καθεστώς προσωρινής αποδοχής σε υπηρεσία, μετά την έναρξη δοκιμών εν πλω τον παρελθόντα Μάρτιο. Η τελική αποδοχή θα λάβει χώρα έπειτα από παρέλευση χρονικού διαστήματος 12 μηνών, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2019. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι το πλοίο δεν είναι πλήρως αξιόμαχο.

Μέρος των δοκιμών που πραγματοποίησε η κορβέτα μέχρι σήμερα, αφορούσε και συνεργασία με Ειδικές Δυνάμεις, με δοκιμές σεναρίων αφέσεως και περισυλλογής εν πλω ταχυπλόων λέμβων, όπως αποκαλύπτει σχετικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε αυτές τις ημέρες. Οι κορβέτες κλάσεως ADA, φέρουν στην πρύμνη ειδική πτυσσόμενη κλίμακα – ράμπα για τέτοιου είδους σκοπούς, γεγονός που καταδεικνύει την σημασία που αποδόθηκε από την ηγεσία στην σχεδίαση των πλοίων, για βέλτιστη ανταπόκριση στις ανάγκες υποστηρίξεως Ειδικών Επιχειρήσεων. Οι συγκεκριμένες κορβέτες αποτελούν τον καρπό του προγράμματος Εθνικού Πλοίου (MILGEM) ενσωματώνουν διδάγματα και εμπειρίες από την κρίση των Ιμίων το 1996, σε παράκτιο περιβάλλον και συμπλέγματα μικρονήσων, που ευνοούν δράση μικρότερων πολεμικών μονάδων και επιτρέπουν μεγαλύτερη τακτική και επιχειρησιακή ευελιξία.

Ένα από τα διδάγματα που αφομοίωσαν οι Τούρκοι, ήταν η σημασία της ταχείας και αφανούς κατά το δυνατόν, αναπτύξεως ομάδων Ειδικών Δυνάμεων. Πρόκειται για κρίσιμο στοιχείο, όπως αυτό αναδείχθηκε με εντυπωσιακό τρόπο, αφού σε αυτή ακριβώς την τακτική βασίσθηκε ο έξυπνος ελιγμός που πραγματοποιήθηκε την βραδιά της κρίσεως στα Ίμια από την φρεγάτα YAVUZ (F240), με αποτέλεσμα οι Έλληνες να μην αντιληφθούν την αφανή αποβίβαση τουρκικής ομάδος Υποβρυχίων Καταστροφέων στην αφύλακτη Δυτική Ίμια.

Οι κορβέτες κλάσεως ADA, χάρη στην κεκλιμένη κλίμακα καθελκύσεως που αναπτύσσεται στο νερό μέσω ράμπας, διευκολύνει την εκτέλεση της καθελκύσεως, καθόσον δεν εμπλέκονται χειρισμοί γερανών αλλά και την αφάνεια της ενεργείας, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται το πολεμικό να ακινητοποιηθεί, αλλά μπορεί να συνεχίζει τον πλου του. Εκτενές αφιέρωμα για τα διδάγματα των Ιμίων σε επίπεδο σχεδιάσεως πολεμικών μονάδων, αξιοποιήσεως συγκεκριμένων τεχνολογιών και οργανώσεως Ειδικών Δυνάμεων, είχαμε αναπτύξει στον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ τεύχος 23 (Ιούνιος 2015).

Την ίδια στιγμή που οι Τούρκοι βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπηγήσεως 4 κορβετών εθνικής σχεδιάσεως, με βάση αυτές έχουν ξεκινήσει την ναυπήγηση 4 φρεγατών και προχωρούν στο μεγαλεπίβολο πρόγραμμα του εθνικού αντιτορπιλικού TF2000, η Ελλάδα εγκατέλειψε μία ιδιωτική πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε προ ετών, για ένα ανάλογο εθνικό πρόγραμμα (ALS) κορβέτας και φρεγάτας. Παρόλο που επί των ημερών του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου το ΓΕΕΘΑ παρακολουθούσε το πρόγραμμα και προέβαινε στην σύνταξη εκθέσεων προόδου ανά τρίμηνο, εν συνεχεία η επαφή αυτή διακόπηκε, παρόλο που στην θέση του Α/ΓΕΕΘΑ αναδείχθηκε αξιωματικός προερχόμενος από το Πολεμικό Ναυτικό. Έτσι σήμερα, η πολιτική ηγεσία, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ, έχοντας κλείσει τα αυτιά, κοιτούν πως θα ξοδέψουν τα επόμενα πολλά δισεκατομμύρια για προμήθειες γαλλικών πολεμικών μονάδων, καταλλήλων για επιχειρήσεις σε ωκεανούς. Ο γείτονας μεθοδικός, με στρατηγική, εθνικό όραμα και βούληση, εμείς εδώ άβουλοι, πρόχειροι και, για να μην ξεχνιόμαστε, χρεοκοπημένοι. Σε όλα…

Tags

Related Articles

Back to top button
Close