Πως η κυβέρνηση μείωσε την επικινδυνότητα των πτήσεων για τα στελέχη Κατηγοριών Ι1 και Ι2 του Τεχνικού Σώματος
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Τι κι αν η χώρα βγήκε από το Μνημόνιο, τι κι αν το 2018 ανακηρύχθηκε από το ΓΕΕΘΑ ως Έτος Μέριμνας Προσωπικού, κάποια από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζουν την προοπτική περικοπής των αποδοχών τους.
Τον Μάιο του 2017 εκδόθηκε το ΦΕΚ (τ. Β΄/1762/22-05-2017) που καθορίζει το ύψος της αποζημιώσεως που αφορά το επίδομα επικινδυνότητος, το λεγόμενο και “πτητικό επίδομα”. Το προσχέδιο νόμου συντάχθηκε, όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο των υφισταμένων δημοσιονομικών συνθηκών του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, της εφαρμοζόμενης εισοδηματικής πολιτικής, της αναγκαιότητος εξορθολογισμού των προκαλουμένων δαπανών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διατυπωμένες απόψεις των Κλάδων. Ως προς το τελευταίο, παρότι ερωτήθησαν και οι τρεις Κλάδοι, από πλευράς ΓΕΣ απάντησε ως αρμόδια Διεύθυνση η Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού (ΔΑΣ). Ωστόσο, η ΔΑΣ δεν διαθέτει προσωπικό Κατηγοριών Ι1 και Ι2, που αφορούν ιπταμένους μηχανικούς – τεχνικούς του Τεχνικού Σώματος, οι οποίοι ανήκουν στην Διεύθυνση Τεχνικού (ΔΤΧ) και προσκολλούνται στην ΔΑΣ. Εν προκειμένω, από την ΔΤΧ δεν ζητήθηκε καν να γνωμοδοτήσει ως προς το προσωπικό των συγκεκριμένων κατηγοριών, με αποτέλεσμα την λήψη αποφάσεων γι’ αυτό, αγνοώντας πλήρως την αρμόδια Διεύθυνση στην οποία υπάγεται…
Το θέμα έχει απασχολήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, διότι με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ. 841/38/26939 Σ.5184/23-3-2018 (Φ.Ε.Κ. τ. Β’ 1119/27-3-2018) των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, η σχετική αποζημίωση των στελεχών Κατηγοριών Ι1 και Ι2 περικόπτεται κατά 50%, σε αντίθεση με τα λοιπά στελέχη που την δικαιούνται. Τα στελέχη Κατηγοριών Ι1 και Ι2 συμμετέχουν σε δοκιμαστικές πτήσεις συντηρήσεως, Κινητές Ομάδες Επισκευών, ασκήσεις, αεροδιακομιδές και διάφορες αποστολές εντός και εκτός Ελλάδος και είναι εκτεθειμένα ακριβώς στους ίδιους κινδύνους με το λοιπό πλήρωμα των ελικοπτέρων.
Η νέα ΚΥΑ, ορίζει ότι τα στελέχη Κατηγοριών Ι1 και Ι2 θα λαμβάνουν 1.205,75 και 986,52 € αντιστοίχως ανά διάστημα 18 μηνών και με την συμπλήρωση τουλάχιστον 30 ωρών πτήσεως. Τοιουτοτρόπως, ο νομοθέτης κρίνει ότι για την εκτέλεση της ίδιας αποστολής και με το ίδιο πτητικό μέσον, κάποια άτομα του πληρώματος δικαιούνται πλήρη αποζημίωση ενώ κάποια άλλα την μισή, προφανώς επειδή τα τελευταία εκτίθενται σε μικρότερο κίνδυνο…
Η αδικία καθίσταται εμφανέστερη εάν αναζητηθεί το οικονομικό αποτέλεσμα της αποφάσεως, μέσω συγκρίσεως του προηγουμένου ΦΕΚ με το νέο. Διαπιστώνεται απλώς ότι η νέα υπουργική απόφαση δεν εξοικονομεί πόρους, όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς, αλλά επί της ουσίας επιτυγχάνει αναδιανομή χρημάτων εις βάρος των κατώτερα αμοιβωμένων πτητικών Κατηγοριών Ι1 και Ι2, προς όφελος άλλων πτητικών Κατηγοριών!
Αυτή η εξωφρενική κατάσταση, έχει οδηγήσει σε προσφυγή των ενδιαφερομένων στην Δικαιοσύνη και στις 17 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας του αιτήματος για ακύρωση του επίμαχου ΦΕΚ. Στο μεταξύ, στην τρέχουσα εβδομάδα εκδικάζεται ανάλογο αίτημα που αφορά το καταδυτικό επίδομα των Υποβρυχίων Καταστροφέων.
Μία εξέλιξη που αναδεικνύει μάλλον μια ακόμη δόση φαιδρότητος στην όλη υπόθεση, είναι η πρόσφατη ανακοίνωση περί προπληρωμής ολόκληρου του επιδόματος (πτητικού, αλεξιπτωτιστού κ.λπ.). Αυτή η ρύθμιση που εκ πρώτης δείχνει θετική, υποκρύπτει την λεπτομέρεια ότι με αυτό τον τρόπο τα στελέχη των Κατηγοριών Ι1 και Ι2 θα παρουσιάζουν αυξημένο συνολικό δηλωθέν εισόδημα, με αποτέλεσμα αυξημένη φορολόγηση…