Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ενημέρωση Μητσοτάκη για την ανάπτυξη Patriot στην Σαουδική Αραβία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, τον οποίο συνόδευε ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, το απόγευμα. Η συνάντηση δεν ήταν έκτακτη, όπως αναφέρθηκε από πολλά ΜΜΕ, αλλά προγραμματισμένη και το κύριο θέμα που απασχόλησε, δεν ήταν οι σημερινές κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού ORUÇREİS, το οποίο από το απόγευμα, όπως είχε εκτιμήσει το ΓΕΕΘΑ, ανέστρεψε την πορεία του και κινήθηκε ανατολικώς. Ανεξαρτήτως των πραγματικών αιτίων για τα οποία το τουρκικό καράβι είχε λάβει βορειοδυτική κατεύθυνση, εισερχόμενο εντός των ορίων του FIR Aθηνών, η ουσία είναι ότι το ΓΕΕΘΑ και η ελληνική πλευρά γενικότερα, έδειξε ότι παρακολουθεί και αντιδρά στα πάντα.

Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν προγραμματισμένη και πραγματοποιήθηκε περί τις 17.30 με 18.00, διαρκώντας 30 λεπτά, με αντικείμενο την λεπτομερή ενημέρωση του πρωθυπουργού για το ζήτημα της αποστολής ελληνικής δυνάμεως του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας στην Σαουδική Αραβία. Το ζήτημα έχει τεθεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο και η υλοποίησή της αποτελεί ήδη ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού από την πρώτη στιγμή σχεδόν, ανεξαρτήτως των όποιων πολιτικών αντιδράσεως ή αντιρρήσεων. Ο πρωθυπουργός αξιολογεί ως πολύ σημαντικά τα οφέλη για τα εθνικά συμφέροντα από την συγκεκριμένη ανταπόκριση στο σχετικό αίτημα που έχει εκφρασθεί προς την χώρα μας.  Ασφαλώς η έγκριση θα ανακοινωθεί επισήμως στο πλαίσιο αποφάσεως επικειμένης συνεδριάσεως του ΚΥΣΕΑ το επόμενο διάστημα.

Διευκρινίζεται ότι η αποστολή θα αφορά δύναμη περίπου 50 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας και μικρό αριθμό μονάδος βολής πυραύλων, με ένα σύστημα ραντάρ AN/MPQ-65 και ένα Κέντρο Διευθύνσεως Πυρός AN/MSQ-104, όπως έχει αποκαλύψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ. Πληροφορίες και σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητος σε διάφορα μέσα, σχετικώς με μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού και σύνθεση δυνάμεως, δεν έχουν βάση.

Η ελληνική δύναμη Patriot που θα αναπτυχθεί στην Σαουδική Αραβία

Tags

Related Articles

Back to top button
Close