Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Πολύτιμα ανταλλακτικά για τα ελληνικά AH-64D από Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 13 Φεβρουαρίου υπεγράφη το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – ΗΑΕ για το 2024, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει συμμετοχή σε ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις, ανταλλαγή προσωπικού και επισκέψεων, επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Υπάρχουν όμως και άλλες δράσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας, που σχετίζονται με διευκολύνσεις από την παραχώρηση χρήσιμου για κάποιο μέρος υλικού. Κατά το παρελθόν, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξασφαλίστηκαν μεγάλες ποσότητες ανταλλακτικών για φρεγάτες τύπου S, στο πλαίσιο συμφωνίας του 2014 ενώ το 2020, “τυχερή” αποδείχθηκε η Αεροπορία Στρατού, που εξασφάλισε ποσότητες ανταλλακτικών για επιθετικά ελικόπτερα Apache.

Στην προκειμένη περίπτωση, επειδή από το 2008 τα Ηνωμέρα Αραβικά Εμιράτα προχώρησαν στην αναβάθμιση 30 AH-64A σε AH-64D Block III, παρέμεινε άνευ χρησιμότητος ποσότητα ανταλλακτικών, τα οποία μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τον Ελληνικό Στρατό. Η αξία τους ανερχόταν σε 10 εκατ. € αλλά παραχωρήθηκαν έναντι τιμήματος 4,7 εκατ. €.

Το 2018, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν στην προμήθεια 9 ελικοπτέρων AH-64E Guardian και αναβάθμιση 8 εκ των υφισταμένων 28 AH-64D, στην ίδια έκδοση. Από τον Αύγουστο του 2023, ξεκίνησαν οι παραδόσεις των ελικοπτέρων νέας κατασκευής και με αυτό τον τρόπο “απελευθερώνονται” μεγάλες ποσότητες ανταλλακτικών των ελικοπτέρων εκδόσεως D, για τα οποία έχει επιδείξει ήδη ενδιαφέρον η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την παραχώρηση ανταλλακτικών Apache αξίας 170 εκατ. €. Το σχεδόν “αδελφικό” κλίμα συνεργασίας που υπάρχει, έχει μέχρι τώρα ως αποτέλεσμα την συζήτηση για απαίτηση μειωμένου τιμήματος, περίπου 75 εκατ. € αλλά εκτιμάται ότι τελικώς θα υπάρξει συμφωνία για κόστος ακόμη χαμηλότερο.

Στο μεταξύ όμως, νέα πηγή εξευρέσεως ανταλλακτικών για τα Apache, έχει εξετασθεί από το ΓΕΣ, που αφορά την φίλη Σαουδική Αραβία. Με το Βασίλειο, υφίσταται Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας από το 2022 ενώ η Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2021 έχει αναπτύξει αντιαεροπορική πυροβολαρχία πυραύλων Patriot ώστε να ενισχυθεί η σαουδαραβική αεράμυνα. Από αυτή την εξαιρετική σχέση που έχει αναπτυχθεί, το Ριάντ έχει δείξει προθυμία ανταποκρίσεως σε ελληνικό αίτημα για την παραχώρηση ανταλλακτικών επιθετικών ελικοπτέρων Apache, μετά την προμήθεια AH-64E νέας κατασκευής και την αναβάθμιση των D στην νεώτερη έκδοση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα ανταλλακτικά που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, θα παραχωρηθούν δωρεάν από το Βασίλειο. 

Τελετή αναχωρήσεως Πυροβολαρχίας Patriot για πρώτο εξάμηνο στην Σαουδική Αραβία

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close