Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Με 18 Rafale πλέον η 332 Μοίρα

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μπορεί εχθές να προσγειώθηκαν στην Ελλάδα μαχητικά F-35 για το Athens Flying Week αλλά σήμερα το μεσημέρι στην 114 Πτέρυγα Μάχης προσγειώθηκε το Rafale EG με ουραίο αριθμό “419”. Πρόκειται για το 18ο αεροπλάνο του τύπου, με την παραλαβή του οποίου ολοκληρώνεται η αρχική σύμβαση της 25ης Ιανουαρίου 2021, ύψους 2,32 δισ. € άνευ κρατήσεων.

Το “419” έχει παραληφθεί από την περασμένη Τρίτη, 29 Αυγούστου, όταν η αρμόδια επιτροπή παραλαβής της Πολεμικής Αεροπορίας, ολοκλήρωσε την σχετική διαδικασία αργά το απόγευμα. Με 18 αεροπλάνα διαθέσιμα πλέον, εκ των οποίων 14 μονοθέσια EG και 4 διθέσια DG, η 332 Μοίρα θα υποβληθεί σύντομα στην διαδικασία επιχειρησιακής αξιολογήσεως από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) προκειμένου να κηρυχθεί σε Πλήρη Επιχειρησιακή Ετοιμότητα (FOC).

Το καθεστώς της Μοίρας, σχετίζεται και με την δημιουργία των σχετικών υποδομών που είναι αναγκαίες. Έτσι, πολύ σύντομα όλα τα Συνεργεία θα είναι έτοιμα όπως και τα έργα που προβλέπει η σύμβαση, με εξαίρεση, όπως έχει γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ και παλαιότερα, το υπόστεγο συντηρήσεως και κάποια στέγαστρα, που θα απαιτήσουν ακόμη εργασίες μερικών μηνών. Εν τούτοις, το όλο πρόγραμμα βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος.

Από τις πρώτες πάντως τροποποιήσεις που θα γίνουν στα Rafale της 332 Μοίρας, είναι αυτή της εγκαταστάσεως συσκευών κρυπτασφαλίσεως IFF Mode 5, βάσει των νέων προτύπων που έχει υιοθετήσει το ΝΑΤΟ. Η προμήθεια των συσκευών ύψους 1.031.000 € εκκρεμεί, παρά το ότι έχει παρέλθει διάστημα 2,5 ετών από την υπογραφή της αρχικής συμβάσεως των αεροπλάνων, υπογραμμίζοντας έτσι τους αργούς ρυθμούς που γενικώς χαρακτηρίζουν τις διαδικασίες. Το πρόγραμμα που πλέον βρίσκεται στην ΓΔΑΕΕ, αφορά την προμήθεια υλικού που δεν μπορεί να προμηθεύσει ο κατασκευαστής του αεροπλάνου, δηλαδή η Dassault Aviation, παρά το ότι τα αεροπλάνα είναι έτοιμα από πλευράς υποδομής, για να λειτουργήσουν με το νέο υλικό. Οι διαπραγματεύσεις με την γαλλική Hensoldt France SAS δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, καθώς στην ΓΔΑΕΕ ολοκληρώνεται η επεξεργασία κι έγκριση των Ειδικών Όρων της συμβάσεως, οπότε αναμένεται να απαιτηθεί αρκετό διάστημα ακόμη μέχρι την ανάθεση, την παραλαβή και την εγκατάσταση.

Αντίστοιχα ισχύουν για το πρόγραμμα FOS των πυραύλων αέρος – αέρος MICA IR/RF κόστους 191,7 εκατ. €, για το οποίο διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την MBDA. Στην παρούσα φάση, στην ΓΔΑΕΕ αξιολογείται το σχέδιο συμφωνίας, με την ανάθεση να τοποθετείται στο επόμενο έτος. Το πρόγραμμα αφορά τον οπλισμό των Mirage 2000-5Mk2 αλλά είναι ενδεικτική η καθυστέρηση σε αυτό, όταν το πρόγραμμα για τα Rafale εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Rafale: Οι τιμές μονάδος για μεταχειρισμένα και καινούργια

Tags

Related Articles

Back to top button
Close